بیشتر تجارتی که یک شرکت تولیدی می تواند در مورد آن صحبت کند، حول محور هزینه تولید کالاهای شرکت، برنامه های تولید و مراحل مختلف از ورود مواد اولیه به چرخه تولید تا تولید محصول است. این باید تخمین دقیقی از سیستم تولید برای هر دوره مالی به شما بدهد.
حسابداری تولید یکی از پرکاربردترین انواع حسابداری است که با توجه به اهمیت حسابداری تولید و نوع سیستم حسابداری شرکت های تولیدی برای مجموعه ها، در این مقاله سعی شده است اطلاعات مفیدی در این زمینه جمع آوری شود و دیدگاه های متفاوتی در اختیار شما قرار گیرد.
حسابداری تولید چیست؟
در واقع اگر بخواهید بگویید حسابداری تولید یا صنعتی چیست، نقش آن چیست. می توان گفت که این نوع حسابداری به طور دقیق هزینه های پیشرو تولید محصولات را برای سازمان پیش بینی می کند، در حالی که هشت ضلعی میزان دقیق ریسک پذیری و قیمت مناسب محصولات را مشخص می کند. به این ترتیب با کمک سوابق حسابداری صنعتی می توانید با سهولت بیشتری وارد عرصه تولید شوید و بر مواد، دستمزد و هزینه های کارخانه تسلط کامل داشته باشید تا تصمیمات منطقی و دقیق تری بگیرید.حسابداری تولیدی یا صنعتی می تواند به طور دقیق هزینه های اصلی تولید محصولات در یک سازمان را پیش بینی کند.
مسئولیت های حسابداری تولید
در مقاله خود در مورد مسئولیت های حسابدار، توضیح می دهیم که یک حسابدار چه مسئولیت هایی ممکن است داشته باشد و برای یک حسابدار تولید، این موارد شامل موارد زیر است: ارزش گذاری موجودی کالا، محاسبه هزینه های انجام شده در صورت فروش کالا، هزینه خرید مواد اولیه. ، فرآیند ساخت کالا هزینه تمام شده را می توان در حوزه مسئولیت حسابداری تولید یا صنعت تعریف کرد. بنابراین حسابداری می تواند در کاهش هزینه ها، کنترل موجودی و تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری نقش داشته باشد.
انواع هزینه ها در حسابداری تولیدی به چه صورتی است؟
بررسی انواع هزینه های تولیدی که هر سازمان متحمل می شود به آنها کمک می کند آینده موفق تری را مشاهده کنند. بنابراین هزینه های هر شرکت تولیدی را می توان به دو دسته هزینه های مستقیم و غیرمستقیم یا سربار تقسیم کرد و جداگانه بررسی کرد. یکی از وظایف اصلی یک مدیر تولید، بررسی دقیق هزینه های مستقیم و غیرمستقیم و کاهش مراحل تولید برای کاهش هزینه های تولید است. دستمزد کارگران بخش تولید، دستمزد اپراتورهای ماشین آلات، دستمزد کارگرانی که بر روی مواد اولیه کار می کنند و غیره همگی به عنوان بخشی از هزینه های مستقیم محسوب می شوند.اما حقوق نگهبانان، حقوق ناظران تولید و ... تحت عناوین هزینه های غیر مستقیم و هزینه های مستقیم دسته بندی می شوند.
هزینه های هر شرکت تولیدی را می توان به دو دسته اصلی هزینه های مستقیم و غیرمستقیم یا سربار تقسیم کرد.
علاوه بر این، اجاره ساختمان، بیمه تعمیر و نگهداری، آب و برق، استهلاک ماشین آلات، دفع زباله، کنترل کیفیت و بسیاری از هزینه های دیگر را می توان در دسته سربار کارخانه قرار داد. این موارد ذکر شده را می توان کسری از هزینه تولید در نظر گرفت. در زیر انواع هزینه ها در حسابداری تولیدی را شرح می دهیم:
1. هزینه مواد اولیه
در برخی موارد بهای تمام شده مواد اولیه که جزئی از انواع هزینه های تولید می باشد از ابتدا مشخص است که در این صورت از سختی حسابداران کاسته شده و می توانند با برآورد نرخ پیش بینی شده هزینه های تولید به فعالیت بپردازند.
حساب های پیش بینی شده به عنوان هزینه های برآورد شده در نظر گرفته می شوند، در حالی که هزینه هایی که به صورت واقعی پس از تحصیل هزینه های مادی به دست می آیند، به عنوان هزینه های واقعی شناخته می شوند. در پایان دوره، مابه التفاوت آنها مشخص می شود و در صورت باقی ماندن، به مانده پایان دوره تخصیص می یابد. آموزش حسابداری تولید در اینجا برای تعیین این هزینه ها بسیار ضروری است.
2. هزینه های ساخت و ساز
هزینه های ساخت و ساز بخشی از انواع هزینه های تولید بوده و مرکزی ترین هزینه در هر سازمانی است. معمولاً به عنوان هزینه های مستقیم و هزینه های غیر مستقیم شناخته می شود. برخی از مراکز در کارخانه به طور مستقیم درگیر مسائل تولید هستند مانند مونتاژ، بسته بندی و ... اما مراکزی هم هستند که بیشتر در قالب خدمات پشتیبانی هستند که مستقیماً در رده تولید قرار نمی گیرند.
امنیت، امکانات و... را می توان یکی از این موارد دانست. بنابراین هزینه های مربوط به مواد اولیه مصرفی، استهلاک، تعمیرات و نگهداری که به طور مستقیم در طبقه ساخت و ساز به عنوان بخشی از هزینه های ساخت مستقیم قرار می گیرد و هزینه های مربوط به اجاره، حقوق کارکنان مدیریت و غیره در این دسته هزینه های غیرمستقیم ساخت قرار می گیرند. هزینه سربار در نظر گرفته شده است.
3. هزینه های تجاری
از جمله سوابق حیاتی در حسابداری صنعتی هزینه هایی مانند مواد مستقیم، دستمزد مستقیم و سربار است. در حسابداری مالی ذکر نشده است. به همین دلیل محاسبات حسابداری مربوط به هزینه های عملیاتی، هزینه های عملیاتی در بخش های غیر تولیدی مانند بخش های اداری، بخش توزیع و فروش را پوشش می دهد و هزینه های عملیاتی نیز نامیده می شود.
4. هزینه های مستقیم
هزینه هایی که مستقیماً با تولید یا مراحل تولید ارتباط دارند، هزینه های مستقیم نامیده می شوند. محاسبه بهای تمام شده کالاهای ساخته شده، مواد اولیه مصرفی، دستمزد مستقیم افراد و ... همگی را می توان در این دسته قرار داد و می توان آن را هزینه های مستقیم نامید. از آنجایی که این هزینه ها ارتباط مستقیمی با تولید دارند، توجه مدیران را به خود جلب کرده اند، زیرا هزینه های مستقیم در حسابداری بنگاه های تولیدی دقت بسیار بالایی را برای مدیران به ارمغان می آورد و می تواند رهگیری هزینه ها و تخصیص هزینه ها را انجام دهد و به دلیل استفاده از هزینه ها در تولید مواد اولیه کالا مورد ارزیابی قرار می گیرد و از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
5. هزینههای غیرمستقیم یا سربار ساخت
اگر بخواهیم بدانیم سربار ساخت چیست؟ می توان آن را هزینه ای نامید که نقش عمده ای در فرآیند تولید ندارد.ردیابی دقیق آنها غیرممکن است و برای بررسی آن باید به روش تخصیص هزینه متوسل شویم که به آن سربار ساخت می گوییم. همچنین از آنجایی که جزء اقلام فرعی هستند، آنها را در دسته هزینه های سربار قرار می دهد.پس از بررسی ها متوجه شدیم که این موارد برای تولید محصول ضروری هستند اما نمی توان آنها را به مرحله خاصی از تولید نسبت داد. هزینه های سوخت، روغن ماشین آلات تولید، دستمزد سرکارگر، هزینه های استهلاک کارخانه و... همگی هزینه های غیرمستقیم یا هزینه های ساخت هستند که ربطی به تولید خاص ندارند. از این رو هزینه های سربار به عنوان هزینه های سربار یا سربار ساخت نیز شناخته می شود.
درآمد شرکت تولیدی در حسابداری تولید
درآمد یک کسب و کار تولیدی در حسابداری تولید را می توان به دو دسته تقسیم کرد:درآمد عملیاتی یا درآمد اولیه، یعنی درآمدی که تیم فروش از طریق فروش کالا به دست می آورد (مشخصات شغلی مدیر فروش را بخوانید) و درآمد غیر عملیاتی یا ثانویه.از سود بانکی، مشوقها درآمد حاصل از این موارد به دو دسته تقسیم میشود، البته وجود حسابداری تولید، برای کسب درآمد عملیاتی و نحوه و میزان سوابق حسابداری تولید،اندازهگیری بهای تمام شده محصولات و در نهایت اندازهگیری سودآوری است.
درآمد بنگاه های تولیدی در حسابداری تولید را می توان به دو دسته درآمد عملیاتی یا اولیه و درآمد غیرعملیاتی یا ثانویه تقسیم کرد.
نحوه ورود شرکت های تولیدی به حساب ها
وقتی می توان گفت روش حسابداری یک شرکت تولیدی در صورتی مفید است که بتواند یک سیستم حسابداری موفق طراحی کند و از طریق آن اهداف مختلف گروه را تامین کند. حال، این اهداف می تواند شامل موارد زیر باشد:
• برنامه ریزی مالی و غیر مالی
• شناسایی و گزارش هزینه های جاری و غیرجاری
• قیمت نهایی کالا را تعیین کنید.
با توجه به فایل اکسل هزینه تولید، قیمت فروش و سرمایه گذاری بعدی پردازش و مبلغ سود و زیان تعیین می شود.
• تعیین کارایی افراد، ماشین آلات و تجهیزات (اموال شرکت خود را با نرم افزار اموال و دارایی های ثابت ثبت و مدیریت کنید.)
• تشخیص تنظیمات، تعمیرات، تعویض یا تعویض به موقع ماشین آلات و پرسنل
• گردآوری هرگونه اطلاعات در زمینه حسابداری صنعتی
انواع سوابق حسابداری شرکت تولیدی
ثبت حسابداری خرید مواد اولیه
زمانی که یک سازمان، مواد خام را خریداری می کند. آنها ممکن است با دو رویکرد متفاوت روبرو شوند. هنگامی که خرید مواد اولیه در حساب ها ثبت می شود، تمام هزینه های خرید باید مشخص باشد. یا در حالت دوم این هزینه ها مجهول است و باید محاسبه شود.در ابتدای دوره مالی هر سازمان با در نظر گرفتن تجربه آنها در دوره های مختلف، فعالیت آنها برای کلیه هزینه های تهیه مواد (حمل و نقل، بیمه، بارگیری و ...) نرخ واحدی به نام نرخ پیش بینی شده را در نظر می گیرد.با وارد کردن این مبلغ در قیمت خرید کالا، یک رقم تقریبی به دست می آید و زمانی که هزینه واقعی خرید مواد به دست آمد، از هزینه پیش بینی شده کسر می شود که در صورت اعتبار به حساب تعدیل هزینه خرید مواد واریز می شود. و در صورت اعتبار بهای تمام شده کالای فروخته شده و توزیع شده این اقدام در بهترین نرم افزار حسابداری صنعتی به راحتی قابل دسترسی است.
ثبت نام هزینه حقوق و دستمزد و بیمه
نتایج حسابداری برای دستمزد و هزینه های بیمه شامل هر دو صورت حساب بدهکاران و بستانکاران و همچنین کلیه هزینه های پرسنلی، کارکنان سازمان های بیمه و مالیات و غیره در یک صورت حساب درج می شود. در این میان پارامترهای حقوق و دستمزد در هر سازمان و حسابداری متفاوت است که به نوعی تحت عنوان حقوق و کل هزینه حقوق تعریف شده است.حقوق کار، حق مسکن، حق اولاد، اضافه کار، نوبت کاری و... در بخش بدهکاران و کارمندان و مالیات بر مزد، سازمان های تامین اجتماعی و... در بخش طلبکاران قرار می گیرد.
ثبت سربار غیر مستقیم
ثبت هزینه های سربار غیرمستقیم که به صورت جمعی در سراسر سازمان مصرف می شود و نمی تواند برای مکان خاصی که در آن مصرف می شود محاسبه شود. به عنوان مثال، اجاره، استهلاک و گرمایش مرکزی، تعمیر و نگهداری کارخانه و ... حسابداران از روش های مختلفی استفاده می کنند. ثبت سربار غیر مستقیم برای افتراق و تعیین سودآوری محصولات مختلف و روشن شدن سهم هر دایره از سود شرکت بسیار موثر است.بنابراین هزینه های سربار را می توان به سه گروه سربار ساخت، سربار اداری و سازمانی و سربار توزیع و فروش تقسیم کرد.
سربار ساخت به کالاهای در حال ساخت اطلاق می شود و شامل کلیه هزینه های تولید به غیر از مواد اولیه و دستمزد مستقیم می شود و اصطلاحات دیگری مانند سربار کارخانه، هزینه های غیر مستقیم تولید و هزینه های عمومی کارخانه وجود دارد. اما هزینه های اداری و سازمانی و هزینه های توزیع و فروش جزء هزینه های دوره مالی بوده و به صورت سود و زیان منتقل می شود.
صدور مواد اولیه به تولید
گاهی اوقات ارزش مواد اولیه در انبار یک شرکت تولیدی چندین برابر سایر دارایی های سازمان است. به همین دلیل کنترل کمی و کیفی مواد اولیه، محاسبه قیمت محصولات نهایی و نرخ تولید مواد اولیه در پایان دوره مالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.به همین دلیل حسابداران از شکل ارسال مواد به تولید برای ارسال مواد از واحدهای ذخیره سازی به خطوط تولید استفاده می کنند. به گفته آنها صادرات مواد اولیه به تولید مطابق با روش ارزیابی مواد اولیه انجام می شود.
فرم درخواست مواد علاوه بر اینکه به بخش های تولیدی اجازه می دهد تا مواد اولیه مورد نیاز خود را جمع آوری کنند، امکان نظارت بر نحوه و صحیح استفاده از مواد توسط بخش های مختلف شرکت را نیز فراهم می کند.
تقسیم دستمزد و هزینه های حقوق و دستمزد
تخصیص هزینه به فعالیت شناسایی و بررسی عواملی که منجر به هزینه می شود اشاره دارد. در واقع، از طریق عمل تخصیص هزینه، تعیین می کنیم که هر دایره چقدر در ایجاد هزینه ها کمک می کند، به عنوان مثال، یک سفارش ساخت که برای تکمیل هزینه های مواد، دستمزد و سربار ایجاد می شود، یک مرکز هزینه است و چگونه هر یک این حلقه ها کمک زیادی به ایجاد هزینه می کند. آنها به اشتراک می گذارند که به آن تقسیم هزینه سفارش می گویند.
کلام آخر
در این مقاله به معرفی حسابداری تولید و بررسی هزینه های تولید، درآمدهای شرکت حسابداری تولید و ... پرداختیم. در پایان امیدواریم این مطالب با ارائه حسابداری تولید از دیدگاه های مختلف مفید واقع شود و امیدواریم با انتشار این مطالب اطلاعات عمومی مردم را افزایش دهید.