سیستم تصمیم یار (DSS) یا همان دیسیژن ساپورت سیستم نرم افزاری کامپیوتری است. سازمان ها و ادارات تصمیمات دشوار را به کمک تجزیه و تحلیل این نرم افزار به آسانی اتخاذ می کنند. افرادی که می بایست تصمیمات مهم و دشواری را اتخاذ کنند که عموما صاحبان مشاغل، مدیران اجرایی، مدیران هستند، با حجم وسیعی از اطلاعات مثل: اطلاعات خام، اسناد، دانش منحصر به فرد هر یک از پرسنل، مدیریت و الگوهای کسب و کار سر و کار دارند. نرم افزار های سیستم تصمیم یار در بسیاری از زمینه ها همانند تشخیص پزشکی، اعتبار سنجی وام ها، ارزیابی مهندسی پروژه ها، مدیریت شرکت ها، کشاورزی و تولید محصولات، جنگل داری و مدیریت ریل های قطار به کار گرفته می شوند. سیستم تصمیم یار، اطلاعات، نتایج به دست آمده از پروژه ها و گزارشات را در قالب جدول ارائه می دهد. محصول کار نهایی نرم افزار سیستم تصمیم یار، ترکیبی از اتوماسیون سازی امور، ادغام کنترل کیفیت، ارزیابی الگوها با اعداد و ارقام و شخصی سازی گرافیک رابط کاربر(GUI) است.
سیستم تصمیم یار
هدف سیستم تصمیم یار تحلیل، درک و فهم و مقادیر گزینه هاست. سیستم تصمیم یار با دسته بندی سناریوهای تصمیم گیری، می تواند تصمیماتی اتخاذ کند.
شواهد حاکی از آن هستند که سیستم تصمیم یار، گزارشات با ارزشی را در سیستم مدیریت اطلاعات به وجود می آورد. این اطلاعات را می توان در دانشگاه به کار برد و دانشجویانی که نیاز به پشتیبانی دارند را حمایت کرد.
اجزای سیستم تصمیم یار
اجزای سیستم تصمیم یار به سه گروه کاربران، سیستم مدیریت پایگاه داده و سیستم مدیریت پایگاه داده مدل سازی شده تقسیم می شود.
- کاربران
جز اصلی و مهم سیستم تصمیم یار کاربران آن است. به طور کلی کاربران سیستم های تصمیم یار، مدیران، قانون گذاران و کسانی هستند که تخصصی در زمینه ی علوم کامپیوتری ندارند. از این رو سیستم تصمیم یار باید کاربری آسانی داشته باشد و همچنین بتواند پیشنهاداتی برای کاربرانش ارائه کند. هدف اصلی سیستم تصمیم یار آن است که اطمینان بیابد که کاربرانش به راحتی از آن استفاده می کنند و سود این استفاده را هم می بینند.
- پایگاه داده سیستم مدیریت (DBMS)
پایگاه داده سیستم مدیریت خود یک بانک اطلاعاتی به شمار می آید. این پایگاه داده، اطلاعات جمع آوری شده از منابع مختلف را در خود ذخیره می کند. همچنین داده های ساختار یافته ی منطقی را برای کاربران فراهم می کند. ورودی ها و خروجی ها در پایگاه داده ذخیره می شوند. تمامی فرآیندها نیز در پایگاه داده انجام می شود.
با پایگاه داده سیستم مدیریت، طریقه ی دسترسی به پایگاه داده به کاربر داده می شود. انواع مختلفی از داده ها نیز موجود است.
- سیستم مدیریت پایگاه داده مدل سازی شده
عملکرد این سیستم دست یابی به داده ها از طریق سیستم مدیریت پایگاه داده است. انتقال داده ها برای تبدیل شدن به اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری درست است. همچنین این سیستم می بایست دستیار خوبی برای ارتقای مدل سازی نیز باشد.
اجزای DSS
اجزای سیستم تصمیم یار به چهار دسته تقسیم بندی می شود:
1.ورودی
سوابق، فاکتورهای داده ها، اعداد و ویژگی های تحلیل
2.دانش کاربر و شرکت
برای اداره ی درست عملکردها، کاربران باید به خوبی به سیستم تصمیم یار مسلط باشند.
3.رابط کاربر
سیستم تصمیم یار باید از مدل ساخته شده پشتیبانی کند. این مدل با تجزیه و تحلیل داده ها رابط ساخته شده ی خوبی را ارائه می دهد.
4.تصمیمات
با سیستم تصمیم یار بر اساس نیاز کاربر، نتایج به دست می آیند.
انواع سیستم تصمیم یار
سیستم تصمیم یار به انواع مختلفی دسته بندی می شود:
- گردآوری اطلاعات: سیستم تصمیم یار شامل فایل های کشویی، سیستم های تحلیل داده ها، سیستم تحلیل اطلاعات، سیستم ذخیره سازی می شود. تاکید سیستم تصمیم یار بر دسترسی وسیع به پایگاه داده اطلاعات است.
- مدل سازی: از سیستم تصمیم یار می توان در زمینه های مختلفی مثل حسابداری، مدل های مالی، مدل های ارائه ای و بهینه سازی مدل ها استفاده کرد.
- گردآوری دانش: توجه و تمرکز این بخش روی دانش است. این بخش به مدیران توصیه می کند که هر اقدامی را بر اساس دانش موجود انجام دهند. حقایقی که از قبل تعریف شده اند، کارهای ذخیره شده، قوانین و محدودیت ها همگی برای حل مشکلات گرد هم آمده اند.
- گردآوری مستندات: گرد آوری مستندات به مدیران کمک می کند تا تحلیل کاملی بر روی مستندات داشته باشند. مدیران می توانند به کمک مستندات ساختارنیافته، صفحات وب تولید شده با ذخیره سازی و به کار گیری فناوری این تحلیل را انجام بدهند.
- گرد آوری ارتباطات: به گرد آوری ارتباطات، گروه سیستم تصمیم یار نیز گفته می شود. در قسمت ارتباطات سیستم تصمیم یار همیشه بیش از یک نفر که در تعامل با افراد دیگر است، برای حل مسائل پیچیده در تقلاست. سیستم تصمیم یار به مدیران و گروه اجرایی در یافتن راه حل نهایی یاری می رساند. در بخش ارتباطات می توان از فناوری هایی نظیر نت میتینگ مایکروسافت( Microsoft’s Net Meeting )، گروو ( Groove ) و امثال آن نیز استفاده کرد.
مزایای سیستم تصمیم یار
- صرفه جویی در زمان با کوتاه کردن مدت زمان برای اتخاذ تصمیمات
- بهتر کردن رابطه ی افراد با جلسات، و ملاقات هایی که در آن تبادل فکر انجام می گیرد
- گزارشات به دست آمده از سیستم های تصمیم یار را می توان به عنوان مدارک و اسناد به کار برد
- اتوماسیون سازی امور
- کاهش هزینه
معایب سیستم تصمیم یار
- اطلاعات بیش از اندازه
- کاهش وضعیت
- نتایج غیر قابل انتظار
- افزایش هزینه
- افزایش وابستگی به سیستم تصمیم یار
موارد استفاده از سیستم تصمیم یار
در موقعیت های مختلفی می توان از سیستم تصمیم یار استفاده کرد. در بخش تشخیص پزشکی، می توان از آن استفاده کرد. در بانک ها هنگام دادن وام برای اعتبار سنجی متقاضی می توان از آن استفاده کرد. مهندسان شرکت می توانند در اتخاذ تصمیمات در پروژه ها از آن استفاده کنند و اطمینان یابند که هزینه های صورت گرفته ی آن ها را در راهی سودآور قرار می دهد. در مدیریت و کسب و کار با استفاده از سیستم تصمیم یار می توان موارد مضرر و مفید را شناسایی کرد. سیستم تصمیم یار فقط مختص کامپیوترهای پیشرفته و قدرتمند نیست. از آن جایی که سیستم تصمیم یار یک نرم افزار کاربردی است می توان آن را بر لپ تاپ ها و تبلت ها نیز پیاده سازی کرد. به علاوه برخی از سیستم های تصمیم یار به آسانی بر روی دستگاه تلفن همراه نیز قابل اجراست. این ویژگی باعث شده افرادی که مرتبا در حال سفر هستند نیز بتوانند از این نرم افزار به راحتی استفاده کنند و استفاده از آن مستلزم پرداخت هزینه های زیاد نباشد. تمامی این امکانات به افراد کمک کرده تا به خوبی در جریان اطلاعات بمانند و بهترین تصمیمات را به موقع برای کسب و کار و مشتریان بگیرند. بهترین سیستم ها امکان تحلیل اطلاعات و دادن حق انتخاب به کاربران را می دهد. تمرکز و توجه سیستم تصمیم یار به روی اهداف و پیش بینی درآمد، فروش، دوره های زمانی، آمار فروش و سایر موجودی هاست.
نتیجه گیری
از نرم افزار سیستم تصمیم یار در هر سازمانی می توان استفاده کرد. اما گاهی ممکن است اختلالات بزرگ، کج فهمی ها یا حتی تحلیل های غلط نیز صورت بگیرد. سیستم تصمیم یار امور داخلی شرکت را بر عهده دارند. همچنین به مدیران در اتخاذ تصمیمات بهتر یاری می رسانند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت بیزنس سافت ور مراجعه نمائید.
منبع: وب سایت اجوبا