آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی

مالیات بر حقوق یکی از انواع قوانین مالیاتی می باشد که در کشورهای دنیا از جمله ایران وجود دارد. این نوع مالیات اهداف بسیار مختلفی داشته و برای همه افراد یکسان نیست. در واقع دولت برای آن که عدالت را در دریافت حقوق افراد جامعه رعایت کند، مالیات حقوق را به عنوان یک قانون تصویب کرده است. حال این نوع مالیات باید تحت عنوان لیست مالیات حقوق به مراجع مربوطه ارسال گردد. شایان ذکر است که ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان از جمله وظایفی محسوب می شود که هر حساب دار یا مدیر مالی در هر مجموعه و سازمانی که باشد، باید آن را به نحو احسنت انجام دهد.

بر اساس ماده 86 قانون مالیات های مستقیم، تمامی پرداخت کنندگان حقوق به کارگران و کارمندان، باید به محاسبه و کسر مالیات متعلق به حقوق با در نظر گرفتن معافیت مالیاتی بپردازند (در خصوص مالیات حقوق نیز یک سری معافیت های مالیاتی وجود دارد). در واقع کلیه کارفرمایان باید لیست مالیات حقوق و دستمزد را به همراه نام و نشانی دریافت کنندگان و میزان حقوق آن ها تهیه کرده و بدین صورت تا پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی ارسال نمایند و در خصوص ماه های آتی نیز باید از روی همین لیست یک سری تغییرات را اعمال نمایند. در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مالیات حقوق چیست؟

پیش از آن که به بررسی آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی  بپردازیم، باید تعریفی از مالیات حقوق را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. به صورت کلی قانون مالیات حقوق برای تمام افراد جامعه که دارای شغل هستند، وجود دارد. مقدار یا میزان مالیات حقوق هر سال توسط دولت تعیین می شوند و شرکت ها و سازمان ها موظف اند تا در خصوص این مالیات، طبق قوانین عمل کنند. شایان ذکر است که مقدار یا میزان مالیات حقوق به صورت جدول مالیات حقوق تهیه شده و برای استفاده کارفرمایان و کارمندان، توسط دولت ارائه شده است.

به صورت کلی قوانین مالیاتی در ایران به دو دسته تقسیم بندی می شوند که در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • مالیات مستقیم. (مالیات بر درآمد، یکی از معروف ‌ترین مالیات ‌های مستقیم است که مالیات حقوق یکی از انواع می ‌باشد)
  • مالیات غیر مستقیم

بر اساس ماده ۸۲ قانون مالیات ‌های مستقیم، هر شخص حقیقی که در خدمت شخص دیگر (حال شخص حقوقی و یا حقیقی) باشد و بابت کار و شغل خود در آمدی را کسب می کند، باید بابت اشتغال در کشور ایران و بر ‌حسب مدت یا کار انجام شده، به صورت نقد یا غیر نقد مشمول پرداخت مالیات بر حقوق است. بعلاوه درآمد حقوقی که در مدت مأموریت خارج از کشور (‌از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران یا اشخاص مقیم ایران) از منابع ایرانی به دست شخص مشغول به کار می رسد نیز مشمول مالیات بر حقوق خواهد بود. در این راستا باید بیان شود که قانون مالیات بر حقوق برای تمامی افراد یکسان است و تفاوتی ندارد که کارفرما شخص حقیقی باشد یا حقوقی، یا این که کارفرما دولتی باشد یا خصوصی! در هر صورت تمامی افراد بر اساس قانون ملزم به پرداخت مالیات حقوق هستند. در هر حالتی که شما فعالیت بکنید و در ازای کار برای شخصی از او مزد دریافت نمایید و نیروی کار او محسوب شوید، مشمول مالیات حقوق خواهید بود.

نحوه محاسبه مالیات حقوق چگونه است؟

این سوال ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید. باید اشاره شود که بر اساس ماده ۸۳ قانون مالیات‌ های مستقیم،محاسبه مالیت حقوق بر اساس میزان دستمزد دریافتی افراد است.  نکته حائز اهمیت این است که دولت برای تمامی درآمدها مالیات حقوق قرار نداده و برخی از درامدها مانند حداقل درآمد، معاف از پرداخت مالیات حقوق هستند. در واقع درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق دریافتی یا همان مزد و مقرری اصلی، مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و یا غیرمستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون. بنا به عبارتی دیگر، محاسبه مالیات حقوق به صورت زیر است:

  • در ابتدا اصل حقوق با مزایایی مانند حق اولاد، حق ماموریت و امثال آن را جمع می زنند و معافیت ‌های مالیاتی را از آن کسر می‌کنند.
  • مبلغ به دست آمده، مبنای محاسبه مالیات بر حقوق خواهد بود.
  • به منظور محاسبه مالیات، کسورات از مبلغ دستمزد کسر نخواهد شد.

به عنوان مثال اگر دستمزد فردی با مزایا مبلغ 25 میلیون تومان باشد و 5 میلیون نیز اقساط وام داشته باشد، خالص دریافتی او 20 میلیون خواهد بود. اما برای محاسبه مالیات حقوق، همان مبلغ 25 میلیون تومان مبنای محاسبه مالیات حقوق است.

لیست مالیات حقوق:

حال که در خصوص مالیات حقوق اطلاعاتی را به دست آوردید، لازم است که درباره لیست مالیات حقوق نیز اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم و درباره ارسال لیست مالیات حقوق نیز نکاتی را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. به صورت کلی منظور از لیست مالیاتی حقوق، یک لیست خاص می باشد که شامل اطلاعات حقوقی و مالیات حقوق هر یک از پرسنل و کارکنان شرکت است. همان گونه که اشاره کرده ایم حداقل حقوق دریافتی که توسط وزارت کار مشخص می شود، معاف از مالیات حقوق است. حال اگر پرسنل شرکت ها و سازمان ها ماهیانه دستمزدی بیشتر از حداقل حقوق قانون کار دریافت کنند، باید با توجه به مبلغ حقوق دریافتی که دارند مالیات حقوق خود را پرداخت نمایند. لیست مالیات حقوق شامل اطلاعات حسابداری حقوق و دستمزد کارگران و کارکنان از جمله اطلاعات زیر خواهد بود:

  • کد پرسنلی
  • نام و نام خانوادگی
  • مزایای مشمول مالیات سال
  • مزایای مشمول مالیات ماه
  • مالیات قابل پرداخت ماه جاری

در این راستا ممکن است گمان کنید که خود پرسنل باید مالیات حقوقشان را به سازمان های ذی ربط ارسال نمایند. در صورتی که این چنین نبوده و ارسال لیست مالیات حقوق بر عهده پرسنل و کارکنان نخواهد بود. کارفرمایان باید برای ارسال لیست مالیات دستمزد یا اصطلاحا ارسال لیست حقوق به دارایی برای پرسنل خود اقدام فرمایند و تهیه این لیست نیز بر عهده کارفرمایان و صاحبان کسب و کار خواهد بود. از جمله نکات بسیار مهمی که درباره لیست مالیات حقوق باید بدانید، به صورت زیر است:

  • ارسال این لیست برای اداره دارایی به صورت ماهیانه انجام می شود
  • درصورت عدم ارسال لیست کارفرمایان باید منتظر جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق باشند.
  • ارسال لیست مالیات حقوق باید حداکثر تا مدت 30 روز پس از محاسبات و کسر آن به اداره مالیات ارسال شود.
  • ارسال لیست مالیات باید در پایان هر ماه توسط کارفرمایان انجام شود.

آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی

همان گونه که در بخش فوق اشاره داشته ایم، ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی، توسط کارفرمایان انجام می شود و خود پرسنل نباید آن را به صورت مستقیم پرداخت نماید. در این راستا نیز کارفرمایان باید با افراد و کارشناسان حرفه ای حسابداری و مالی مشورت نمایند و تهیه و ارسال این لیست را به این افراد واگذار کنند. شایان ذکر می باشد که ارسال لیست حقوق و دستمزد مالیاتی به دارایی به دلیل این که در آن مبلغ مالیات هریک پرسنل مشخص می شود بسیار حساس و مهم است و برای تهیه آن به دقت بسیار بالایی نیاز خواهد بود. با توجه به حساسیت این لیست در ادامه آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی  را خدمت شما عزیزان شرح خواهیم داد. به منظور ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد باید بر اساس دستور العمل ذکر شده در زیر عمل کنید:

  • در ابتدا باید به سامانه http://salary.tax.gov.ir مراجعه نمایید.
  • در سامانه مذکور با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور منحصر وارد پورتال خود شوید.
  • پس از ورود می توانید فهرست حقوق و فهرست حقوق جدید را انتخاب کنید.
  • پس از گذراندن مرحله ی اول جهت ارسال لیست مالیات حقوق، در این قسمت فیلدهای مربوط به ماه، حوزه عملیاتی، نام و نوع لیست برای شما نمایش داده می شود، که باید آن ها را تکمیل فرمایید

برای تکمیل اطلاعات ارسال لیست مالیات باید به چند موضوع بسیار مهم ذکر شده در زیر توجه کنید:

  • نام حوزه مالیاتی در سامانه مذکور به صورت پیش فرض دست بندی شده است که شما عزیزان باید از میان آن ها حوزه عملیاتی برای ارسال لیست مالیات حقوق را انتخاب فرمایید.
  • نوع لیست ارسال لیست مالیات دستمزد که شامل: اصلی، الحاقی و اصلاحی است
  • شما باید برای ارسال لیست مالیاتی خود نیز نوع آن یعنی اصلی، الحاقی و اصلاحی را انتخاب کنید.
  • اگر برای اولین بار است که لیست مالیات حقوق را ارسال می کنید، گزینه اصلی را وارد کنید.
  • اگر اشتباهاتی در لیست قبل داشتید و قصد تصحیح کردن آن ها را دارید، وارد سامانه ذکر شده بشوید و از گزینه الحاقی استفاده کنید می کنیم.
  • در آخر اگر فایلی که ماه قبل ارسال داشته ایم و ثبت نهایی شده است به صورت کلی اشتباه بود و ایراد داشت، گزینه اصلاحی را انتخاب می کنیم.

پس از آن که تمامی موارد ذکر شده در فوق را انجام دادید، باید به فهرست حقوق مراجعه فرمایید. در این فهرست چند گزینه برای شما نمایش داده خواهد شد که در زیر به آن ها خواهیم پرداخت:

1) فهرست حقوق جدید: در این بخش می توانید برای ارسال لیست مالیات، یک لیست جدید انتخاب فرمایید.

2) فهرست فایل های ارسال شده: در این بخش می توانید جهت ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد از فهرست فایل هایی که تا به حال برای اداره مالیات ارسال کرده اید، بهره ببرید.

3) فهرست لیست ها: در این بخش، برای ارسال لیست مالیات حقوق، لیست مالیات حقوق مودی برای شما نمایش داده خواهد شد.

4) فهرست قبض ها: در این فهرست برای ارسال لیست مالیات حقوق، لیست هایی که مودی ارسال کرده است برای شما نمایش داده می شود.

حال که تمامی موارد ذکر شده را طی کردید و موضوعات تکمیلی را به صورت کامل و درست وارد کردید، زمان ارسال لیست حقوق به دارایی رسیده است. در این راستا نیز باید به خاطر داشته باشید که اگر اطلاعات وارد شده درست بود و با یک دیگر مطابقت داشت نسبت به تایید و ارسال لیست حقوق به دارایی اقدام فرمایید. البته بهتر است که در این خصوص نیز با مشاوران و حسابداران حرفه ای مشورت کنید. به دلیل آن که اشتباه در لیست مالیات حقوق می تواند شما را متحمل ضررهای خاصی کرده و حتی مشمول جریمه نیز بشوید. بنابراین برای تهیه و ارسال این لیست به مشاوران و حسابدارن کار بلد و حرفه ای مراجعه فرمایید.

جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق چه خواهد بود؟

در بخش های گذشته اذعان داشته ایم که کارفرما باید برای ارسال لیست مالیات حقوق اقدام کند و مشاوران و حسابداران حرفه ای در این زمینه کمک بگیرد. در این خصوص باید بیان کرد که کارفرما باید در موعد مقرر نسبت به لیست مالیات حقوق کارکنان اقدام کند. در غیر این صورت مشمول جریمه هایی سنگین خواهد بود.

لیست مالیات حقوق یا همان دیسکت مالیات را می ‌توان به صورت اتوماتیک از طریق نرم افزار حقوق و دستمزد تهیه کرد بنابراین برخورداری از یک نرم افزار جامع در سازمان ها و شرکت ها نیز اهمیت بسزایی دارد و کارفرمایان برای آن که مشمول جریمه نشود، بهتر است از نرم افزارها بهره برده و در پایان هر ماه به ارسال لیست حقوق و دستمزد، اقدام نمایند.

نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که در برخی از مواقع اداره مالیات جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد را چندین برابر بیشتر از مالیات اصلی قرار می دهد و باید بدانید که این جریمه جزء جریمه های قابل بخشش یا بخشودنی نمی باشد. عدم پرداخت مالیات حقوق، باعث جریمه 10 درصد از مالیات مشمولین حقوق خواهد شد. همچنین مازاد بر آن به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت مالیات حقوق 2.5 درصد (دو و نیم درصد) به میزان جریمه فوق افزوده می شود. از جمله نکات بسیار مهمی که در این خصوص باید بدانید، به صورت زیر خواهد بود:

  • اگر کارفرما نسبت به ارسال لیست مالیات حقوق کوتاهی کند؛ زمینه مشکلات بزرگ مالی را برای شرکت خویش فراهم نموده است.
  • کارفرما باید نسبت به ارسال لیست حقوق به دارایی و ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد به زمان باقیمانده توجه داشته باشد، تا دچار جریمه عدم نگردد.
  • تهیه لیست مالیات حقوق و ارسال لیست مالیات حقوق باید به صورت شفاف و واضح انجام شده باشد،
  • تهیه لیست مالیات حقوق امری بسیار سخت، دشوار و پیچیده است و به همین دلیل است که باید امورات مربوط به تهیه و ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد باید توسط افراد با تجربه و کاردان انجام شود.

سخن پایانی:

در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی آموزش ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد مالیاتی  بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان و مشاوران مجموعه ما مشورت فرمایید.

Leave your comment