ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی چیست؟

اگر تاکنون مشمول پرداخت مالیات شده باشید، قاعدتا نام سامانه مودیان و سایر سامانه های وابسته به آن را شنیده اید. به صورت کلی در دنیای نوین امروز، سامانه های الکترونیکی متعددی برای انجام امور افراد جامعه طراحی و ساخته شده است که هر کدام از آن ها کاربرد خاص خود را داشته و می تواند در ساده سازی کارها بسیار کمک کننده باشد. شایان ذکر است که سازمان امور مالیاتی کشور نیز در راستای تسهیل و تسریع در انجام امور مودیان، سامانه ‌ای تحت عنوان سامانه مودیان راه ‌اندازی کرده است تا افراد برای پرداخت مالیات و همچنین ارسال اظهارنامه ها و صورت های معاملات فصلی خود، دیگر دچار مشکل نشوند و همچنین در وقت و زمان آن ها صرفه جویی شود.

یکی از مهم ‌ترین وظایف مودیان مالیاتی، ارائه گزارش فصلی معاملات به سازمان امور مالیاتی می باشد. این گزارش در واقع شامل اطلاعات مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات در هر فصل است. بنابراین مودیان مالیاتی لازم است تا این گزارش ها را تهیه کرده و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور از طریق سامانه مودیان ارسال نمایند. در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی سوال پر تکرار شما عزیزان یعنی  ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی چیست؟  بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

سامانه مودیان چیست؟

پیش از آن که به بررسی ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی چیست؟  بپردازیم، لازم است تا در ابتدا درباره سامانه مودیان با شما صحبت کنیم. به صورت کلی سازمان امور مالیاتی کشور سامانه ای تحت عنوان سامانه مودیان را راه اندازی کرده است تا مودیان یا افراد مشمول مالیات، دیگر برای ارسال مستندات و پرداخت مالیات ها دچار مشکل نشوند. شایان ذکر است که این سامانه قابلیت ثبت و پردازش اطلاعات در زمان خرید و فروش مودیان به صورت لحظه ای را ایجاد می کند و کار افراد مشمول پراخت مالیات را بسیار آسان تر کرده است.  همچنین سامانه مودیان می تواند در خصوص موارد زیر بسیار کاربردی باشد:

  • کنترل مسائل مالیاتی
  • کنترل فرار مالیاتی
  • کنترل بحث احتکار و گران فروشی
  • کنترل  قیمت گذاری

نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که با استفاده از سامانه مودیان، تنها با سازمان امور مالیاتی کشور در ارتباط نخواهیم بود. بلکه این سامانه با چندین سازمان دیگر مانند وزارت اقتصاد امور دارایی، وزارت ارتباطات و فناوری، وزارت صنعت، معدن، تجارت، وزارت اطلاعات و بانک مرکزی در ارتباط است. در این راستا باید اشاره شود که در زمینه احتکار هنگامی که یک سری کالا توسط تعدادی افراد سودجو احتکار می شود با استفاده از این سامانه جلوی تخلف این افراد گرفته خواهد شد. در واقع با استفاده از این سامانه سازمان امور مالیاتی کشور و سایر سازمان ها می توانند بر کالاها و خدمات و قیمت آن ها تسلط و کنترل بیشتری داشته و بدین ترتیب از تخلفات جلوگیری نمایند.

گزارش فصلی چیست؟

حال که در خصوص سامانه مودیان اطلاعاتی را به دست آوردید، لازم است که تعریفی از گزارش فصلی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم تا بتوانید با این گزارش بیشتر آشنا شوید. در واقع برای آن که ارتباط میان سامانه مودیان و این گزارش های فصلی را بهتر متوجه شوید، باید بدانید که گزارش فصلی، گزارشی است که اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول قانون مالیات های مستقیم، باید به صورت کاملا دوره ‌ای و در هر فصل (سه ماهه) به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند. این گزارش شامل اطلاعات مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات در هر فصل می باشد و ارسال به موقع آن از طریق سامانه مودیان، از اهمیت بسزایی برخوردار است.

گزارش فصلی چیست؟

هدف از ارائه گزارش فصلی چه می باشد؟

این سوال ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید. باید اشاره داشت که از جمله اهداف ارائه گزارش فصلی توسط سامانه مودیان، می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره داشت:

1) ارائه اطلاعات صحیح به سازمان امور مالیاتی کشور:

ارائه گزارش فصلی به سازمان امور مالیاتی از اهمیت بسیاری برخوردار است به دلیل آن که این امکان را می دهد که از فعالیت ‌های اقتصادی مودیان مالیاتی با خبر شوند و همچنین نسبت به محاسبه مالیات آن ها اقدام فرمایند.

2) ایجاد شفافیت در معامله های صورت گرفته:

دومین هدف ارائه گزارشات فصلی، ایجاد شفافیت در معاملات است. به صورت کلی باید اشاره داشت که ارائه گزارش فصلی، شفافیت در معاملات اقتصادی را افزایش خواهد داد و بدین ترتیب به جلوگیری از فرار مالیاتی کمک شایانی خواهد کرد.

3) کاهش مراجعات حضوری به سازمان امور مالیاتی کشور:

ارائه گزارشات فصلی به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه مودیان مالیاتی انجام می شود. این موضع یعنی ارائه گزارش فصلی به شکل الکترونیکی، نیاز به مراجعات حضوری به اداره امور مالیاتی را به شدت کاهش می دهد و همچنین در زمان و هزینه مودیان مالیاتی صرفه جویی خواهد کرد.

صورت معاملات فصلی:

یکی از اصطلاحاتی که باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشید، صورت معاملات فصلی است که در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به صورت شفاف و واضحی به آن پرداخته شده است. در خصوص صورت معاملات فصلی سه نکته بسیار مهم وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

1) ارسال به موقع صورت معاملات فصلی

تمامی سازمان ‌ها و مؤسسات خصوصی و دولتی که خرید و فروش کالا یا خدمتی را دارند، باید صورت معاملات فصلی خود را حداکثر تا یک ماه پس از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایند. ارسال به موقع صورت معاملات فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور از طریق سامانه مودیان مالیاتی از اهمیت بسزایی برخوردار است به دلیل آن که تأخیر در ارسال آن، می ‌تواند سبب ایجاد جریمه برای سازمان ها و شرکت ها شود که این موضوع نیز می تواند ضرر و زیان های بزرگی به همراه داشته باشد.

2) معاملات کوچک در صورت معاملات فصلی

نکته بسیار مهمی که باید بدانید، در ارتباط با معاملات کوچک می باشد که اگر مبلغ آن‌ ها تا ده درصد حد نصاب تعیین شده باشد، دیگر نیازی به ارسال ماهانه نخواهد داشت و بدین ترتیب تمامی سازمان ها و  شرکت ‌ها یا واحدهای تجاری می ‌توانند فهرست این دسته از معاملات را به شکل تجمیعی و هر سه ماه یکبار به سازمان مالیاتی ارسال کنند.

3) دریافت کارت اقتصادی

نکته آخری که به عنوان یکی از نکات مهم در خصوص صورت معاملات فصلی شناخته می شود، دریافت کارت اقتصادی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور است. در واقع باید بدانید، شرکت ها و سازمان هایی که اقدام به سامانه ارسال معاملات فصلی می نمایند، باید کارت اقتصادی را دریافت کرده باشند و کد اقتصادی خود را ارائه دهند تا بدین ترتیب مورد پذیرش قرار گیرند. بدون داشتن کد اقتصادی ارسال هیچ مستنداتی از سمت مودی مورد پذیرش و قبول شدن نخواهد بود.

سامانه ارسال گزارش معاملات فصلی:

به منظور ارسال گزارشات معاملات فصلی، سامانه ای پدید آمده است تا مودیان بتوانند گزارشات را از این طریق ارسال نمایند. سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات فصلی در راستای ارائه خدمات الکترونیکی دستور العمل اجرایی موضوع ماده ۱۶۹ ق.م.م (ارسال معاملات فصلی) ایجاد شده است و مزیت های متفاوتی دارد. افرادی که مشمول پرداخت مالیات به دولت هستند، با استفاده از این سامانه در کوتاه ترین زمان ممکن می توانند نسبت به موارد ذکر شده در زیر اقدامات لازم را انجام دهند:

  • ثبت و ارسال اطلاعات خرید و فروش
  • پرداخت و دریافت بابت قراردادها، صادرات، واردات، حق ‌العمل کاری و مدیریت پیمان
  • بیمه و اجاره

با ورود به این سامانه امکان ثبت و دریافت گزارش ‌های متعددی وجود دارد که در این قسمت می‌توانید برخی از مهم‌ترین موارد را ببینید.

سامانه ارسال گزارش معاملات فصلی:

بخش ‌های مختلف سامانه ارسال معاملات فصلی خرید و فروش

در سامانه ارسال گزارش معاملات فصلی یک سری بخش های مختلف وجود دارد که جهت آشنایی بیشتر با آن ها و گزارشات مربوطه، به شرح زیر به آن ها اشاره کرده ایم:

  • گزارش خرید: ثبت اطلاعات مربوط به خرید
  • گزارش فروش: ثبت اطلاعات مربوط به فروش
  • مشاهده / ویرایش: مشاهده و یا ویرایش اطلاعات قبلی
  • گزارش اجاره: ثبت اطلاعات مربوط به اجاره‌ های پرداخت شده
  • مشاهده سوابق: مشاهده سوابق اطلاعات و یا خلاصه گزارش ‌ها
  • مشاهده گزارش ‌ها و اطلاعات ارسال شده برای شما: افرادی که طرف مقابل شما در معاملات بودند و گزارش خرید و فروش خود را ارسال کردند از این بخش قابل رویت و دیدن می باشند.

در این راستا باید اشاره داشت که تمامی مودیان مالیاتی یا افراد مشمول پرداخت مالیات، می توانند به منظور سرعت بخشیدن به مدیریت صورت حساب معاملات فصلی، از خدمات سامانه ارسال الکترونیکی معاملات فصلی استفاده نمایند. از آنجا که زمان و مدیریت آن برای ارسال این گزارشات از اهمیت بسزایی برخوردار است، بسیاری از سازمان ها و شرکت ها نمی توانند به موقع این گزارشات و معاملات فصلی را ارسال کنند و بدین ترتیب مشمول یک سری جریمه های خاص خواهند شد.

بنابراین بهتر است که از حسابداران خود بخواهید تا به این گزارشات توجه کرده و آن ها را به موقع ارسال کنند. اگر در خصوص مالیات و قوانین آن نیز اطلاعاتی ندارید یا نمی توانید گزارشات فصلی خود را به درستی ارسال کنید، به دایاوو مراجعه کرده و با کارشناسان این مجموعه مشورت نمایید.

ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی

حال که در خصوص گزارشات فصلی و یا صورت معاملات فصلی اطلاعاتی را به دست آوردید، باید به بررسی ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی بپردازیم. به صورت کلی باید اشاره داشت که سامانه مودیان بستری را برای ارائه گزارش فصلی به صورت الکترونیکی فراهم می کند. مودیان می ‌توانند با ورود به سامانه مودیان و با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، نسبت به تکمیل و ارسال گزارش فصلی خود اقدام کرده و در کمترین زمان ممکن این گزارشات مهم را ارسال کنند.

مزیت های استفاده از سامانه مودیان برای ارائه گزارش فصلی چه می باشد؟

استفاده از سامانه مودیان به منظور ارسال گزارش معاملات فصلی دارای مزیت های بسیار متعددی می باشد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • صرفه‌ جویی در زمان و هزینه مودیان مالیاتی: ارائه گزارش فصلی به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه مودیان مالیاتی، نیاز به مراجعه حضوری به اداره امور مالیاتی را از بین خواهد برد و بدین ترتیب در زمان و هزینه مودیان صرفه ‌جویی می نماید.
  • دقت و صحت اطلاعات: ارائه گزارش فصلی به صورت الکترونیکی، احتمال خطا و اشتباه در ثبت اطلاعات را کاهش می دهد و می توان اطلاعاتی را با دقت بالایی در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار داد
  • دسترسی آسان به اطلاعات: مودیان مالیاتی قادر هستند تا در هر زمان و مکانی به اطلاعات گزارش ‌های فصلی خود در سامانه مودیان دسترسی داشته باشند.

مزیت های استفاده از سامانه مودیان برای ارائه گزارش فصلی چه می باشد؟

مراحل ارائه گزارش فصلی در سامانه مودیان چگونه است؟

این سوال ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید که در ادامه به بررسی مراحل ارائه گزارش فصلی در سامانه مودیان پرداخته ایم:

  • ورود به سامانه مودیان: مودیان می ‌توانند با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود که از قبل آن را دریافت کرده اند، به سامانه مودیان وارد شوند.
  • انتخاب گزینه گزارش فصلی: پس از ورود به سامانه، از منوی سمت راست، باید گزینه گزارش فصلی را انتخاب فرمایید.
  • دوره مورد نظر را انتخاب کنید: دوره در گزارش معاملات فصلی بسیار مهم است و باید دوره مورد نظر برای ارائه گزارش فصلی را از لیست کشویی قرار داده شده به درستی انتخاب فرمایید.
  • تکمیل فرم گزارش فصلی: اطلاعات مربوط به خرید و فروش کالا و خدمات را در فرم گزارش فصلی به طور دقیق و صحیح وارد نمایید.
  • ارسال گزارش فصلی: پس از تکمیل فرم گزارش فصلی، آن را به طور الکترونیکی به اداره امور مالیاتی ارسال کنید.

نکات مهم در خصوص ارائه گزارش فصلی:

در خصوص ارسال صورت معاملات فصلی و گزارشات، لازم است که به نکات ذکر شده در زیر توجه کنید:

  • دقت در درست وارد شدن اطلاعات: مودیان باید به این موضوع دقت نمایند که تمامی اطلاعات وارد شده در گزارش فصلی باید به صورت صحیح و دقیق وارد شود و اگر این اطلاعات صحیح نباشد، می تواند آن ها را مشمول پرداخت جریمه های متعدد کند.
  • نگهداری مستندات: مودیان باید مستندات مربوط به معاملات خود را به مدت ۵ سال نگهداری نمایند و در صورت نیاز از آن استفاده کنند.
  • استفاده از نرم افزارهای حسابداری قدرتمند: استفاده از سامانه ها و نرم افزارهای مناسب و قدرتمند حسابداری می‌ تواند به مودیان در تکمیل و ارائه گزارش فصلی دقیق و صحیح کمک شایانی نماید
  • مهلت ارائه گزارش فصلی: مودیان موظف هستند تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل، نسبت به ارائه گزارش فصلی به اداره امور مالیاتی اقدام کنند.
  • جریمه عدم ارائه گزارش فصلی: در صورت عدم ارائه گزارش فصلی در موعد مقرر، جریمه ‌هایی به مودی تعلق خواهد گرفت.

سخن پایانی:

در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی ارتباط سامانه مودیان و گزارش فصلی چیست؟  بپردازیم. در این راستا باید بدانید که مودیان باید دقت نمایند تا اطلاعات ارائه شده در گزارش فصلی صحیح و دقیق باشد. در صورت ارائه اطلاعات نادرست، جریمه‌ هایی به مودی تعلق خواهد گرفت. شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت دایاوو مراجعه کرده و با کارشناسان در این خصوص مشورت فرمایید.

Leave your comment