تهیه ی گزارش های حسابداری

یکی دیگر از عناوین بسیار مهمی که در حسابداری و حسابرسی مورد بررسی قرار می گیرد گزارش حسابرسی است که برای بسیاری از دانش آموختگان حسابداری بسیارمهم و حیاتی است و گاها دیده شده که تهیه گزارش حسابداری برای تازه دانش آموختگان کمی سخت باشد.با توجه به تقاضا و درخواست افراد و دانش جویان توضیحات کاملی از گزارش حسابداری، تعریف گزارش مالی، انواع گزارش های مالی را در اختیار شما دوستان عزیز قرار خواهیم داد.

برای شفاف تر شدن موضوع و تکمیل توضیحات نمونه ای از گزارش حسابداری را در اختیارتان قرار خواهیم داد. پس اگر به دنبال فهمیدن گزارش حسابداری است این مطلب را تا آخر مطالعه کنید.همانطور که در قسمت فوق گفته شد، تهیه ی گزارش های حسابداری از جمله مهمترین وظایف حسابداران است. شاید از خود بپرسید که چگونه باید گزارش حسابداری را تهیه کرد؟ و اصلا منظور از گزارش حسابداری چیست؟

تهیه ی گزارش های مختلف در حسابداری در واقع ترجمه ی اطلاعات حسابداری به قالبی آسان و قابل خواندن است.فایده تهیه گزارش حسابداری چیست و چه سودی برای شرکت و کمپانی دارد؟ آیا تهیه گزارش حسابداری کمکی در فرآیند بهبود مالی و اقتصادی شرکت می کند؟ باید گفت که، این گزارش ها به حسابدار اجازه می دهند تا به صورت دوره ای سلامت مالی یک شرکت را بررسی کرده و اطلاعات لازم را به افراد ذیربط ارائه دهند.

چه چیز هایی شامل گزارش حسابداری میشوند؟

حال که متوجه تعریف کامل از گزارش حسابداری شده ایم بهتر است که بررسی که برای تهیه گزارش حسابداری باید از چه اطلاعات و توضیحاتی استفاده کنیم؟ تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که برای تهیه گزارش حسابداری باید از چه عناوینی استفاده کنیم؟

در ادامه قصد داریم توضیح دهیم که برای تهیه یک گزارش حسابداری مناسب و کامل باید از چه عناوینی استفاده کنید.

گزارش های حسابداری می توانند در مورد نتایج مالی برخی بخش ها به طور جداگانه ، عملیات و یا به طور کلی در رابطه با شرکت تهیه و تنظیم شوند. تهیه ی گزارش های حسابداری برای صاحبان مشاغل ، مدیران ، وام دهندگان و سرمایه گذاران و افراد دیگر از اهمیت بالایی برخوردار بوده و لازم است که حسابدار هنگام تهیه ی این گزارشات ، دقت لازم را به کار گیرد.در این مقاله قصد داریم تا در مورد اهمیت تهیه ی گزارش در حسابداری صحبت کرده و روش های گزارش گیری استاندارد و اصول مربوط به آن را بیان کرده و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم.

اهمیت تهیه ی گزارش های حسابداری

هر یک از بخش های مختلف موجود در هر شرکت و یا سازمانی نیاز دارد تا به طور جداگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند و مواردی مانند مواد اولیه ی مورد نیاز ، میزان تولید در هر بخش ، نیروی کاری لازم و موارد دیگر در هر یک از این قسمت ها در نظر گرفته شده و اطلاعات لازم در اختیار مدیران قرار گیرد.اهمیت تهیه ی گزارش ها در حسابداری بر هیچکس پوشیده نیست و لازم است که این گزارش ها بنا به دلایل و اهداف مختلف تهیه و تنظیم شوند با این حال در ادامه لیست کاملی از اهمیت و دلیل هایی که منجر به اهمیت بسیار این گزارش حسابداری شده است را توضیح خواهیم داد و هر کدام را مورد بررسی قرار می دهیم.

موارد زیر از جمله دلایل اهمیت تهیه ی گزارش در حسابداری هستند:

  • تهیه ی گزارش های حسابداری مربوط به بورس که لازم است به طور سالانه و یا دوره ی سه ماهه به سهامداران اصلی و عمومی ارائه شود.
  • حسابرسی قانونی را تسهیل می کند. این امر به حسابداران قانونی کمک می کند تا سلامت امور مالی شرکت را به راحتی بررسی کنند.
  • گزارش گیری های مالی در واقع مهمترین اصل برای برنامه ریزی های مالی هستند و این برنامه ریزی ها با تجزیه و تحلیل گزارش های مالی انجام می شوند.
  • گزارش های مالی به سازمان ها کمک می کند تا سرمایه گذاری های داخلی و خارجی را افزایش دهند.
  • بر اساس گزارش های تهیه شده عموم مردم می توانند عملکرد سازمان و مدیران را بررسی و تحلیل کنند.
  • به منظور مناقصه ، قراردادهای کاری و موارد دیگر سازمان ها موظفند تا گزارش ها و صورت حساب های مالی را تهیه کنند.
  • به منظور ارائه ی صورت حسابهای مالیاتی نیز تهیه ی گزارش ها از اهمیت برخوردار هستند.

همانطور که بیان شد تهیه ی گزارش های حسابداری در قسمت های مختلف حائز اهمیت بوده و می تواند در آینده و تصمیمات اخذ شده برای شرکت و یا سازمان نقش بسزایی داشته باشد پس در تهیه گزارش حسابداری یک شرکت و یا کمپانی دقت لازم و کافی را داشته باشید.

اهمیت تهیه ی گزارش های حسابداری

روش های تهیه ی گزارش های حسابداری

بله درست حدس زده اید، برای محاسبه گزارش حسابداری شرکت های مختلف میتوانیم از روش های گوناگون استفاده کنید.روش های تهیه ی گزارش های حسابداری عبارت اند از:

  • با تراز کردن منابع مالی شرکت ، گزارش های مالی
  • بیانیه ای از درآمد شرکت را مطرح کنید
  • سود سهامداران برای هر سهم را محاسبه کنید
  • گزارش را با حساب کردن مبلغ نقدی که شرکت هزینه کرده است به پایان برسانید

گزارش های مالی و یا صورتحساب های مالی، ثبت رسمی معاملات مالی یک شرکت است.

سود و زیان یک شرکت و همچنین ارزش داراییها و سهام در گزارشها بیان می شود.

همچنین گزارشها دارای بخش هایی است که در آن سلامت و یا ضعف مالی یک شرکت توضیح داده می شود.

به منظور تهیه ی گزارش های حسابداری لازم است که حسابداران چهار مرحله ی اساسی را در نظر بگیرند:

1.      با تراز کردن منابع مالی شرکت ، گزارش های مالی خود را آماده کنند.

ترازنامه ها با بکارگیری گزارش های مالی ، دارایی ها ، میزان بدهی شرکت ، سود شرکت و سودی که به سهامداران پرداخت می شود ؛ را مشخص می کنند. به منظور سازماندهی اطلاعات از الگوی گزارش مالی شرکت خود استفاده کنید.

در واقع برای تهیه ی گزارش می توانید دارایی ها را در سمت چپ صفحه و یا در بالای صفحه قرار دهید و همچنین تعهدات و مالکیت سهامداران را در سمت راست و یا پایین صفحه بگذارید.

2.      بیانیه ای از درآمد شرکت را مطرح کنید.

درآمد یک شرکت با بیان میزان سود و ضرر یک شرکت مشخص می شود و نشان می دهد که شرکت در مدت یک سال چقدر پول به دست آورده و چه میزان پول را در این بازه ی زمانی از دست داده است.

خط بالای این بیانیه فروش کلی و یا درآمد ناخالص را نشان می دهد. همچنین لازم است که در خطهای بعدی مواردی مانند هزینه ی فروش محصولات، هزینه ی عملیاتی، بازده محصولات، حقوق افراد و هزینه های بازاریابی و موارد دیگر نیز ذکر شود.

همچنین لازم است که هنگام تهیه ی گزارش ها ، میزان وامی که شرکت در حال پرداخت آن است و مالیاتی که پرداخت میکند نیز ذکر شده و این موارد از درآمد اصلی شرکت کسر شود.

3.      سود سهامداران برای هر سهم را محاسبه کنید.

این بخش از گزارش های مالی به منظور اعلام حقوق سهامداران در نظر گرفته می شود. به منظور انجام این کار می توان سود خالص را بر تعداد سهامداران تقسیم کرده و سهم هر سهامدار را مشخص کرد.

4.      گزارش را با حساب کردن مبلغ نقدی که شرکت هزینه کرده است به پایان برسانید.

این اطلاعات با عنوان جریان پول شناخته می شود. با تجزیه تحلیل ارقام ذکر شده در دارایی ها ، بدهی ها ، حقوقان صاحبان سهام و بخش های درآمد گزارش خود را به اتمام برسانید.

مزایای تهیه ی گزارش های حسابداری

حال که همه جوانب و همه توضیحات کامل و تکمیلی درباره گزارش حسابداری و نحوه گزارش حسابداری را توضیح داده ایم نوبت آن رسیده است که مزایای تهیه ی گزارش های حسابداری را مورد بررسی قرار دهیم. پس اگر به دنبال مزایای تهیه ی گزارش های حسابداری هستید این قسمت از پست را مورد مطالعه قرار دهید.

گزارش های حسابداری برای صاحبان مشاغل و مدیران مزایای فراوانی دارد که در ادامه به بررسی برخی از این مزایا خواهیم پرداخت:

·    بهبود مدیریت بدهی

همانطور که میدانید ، بدهی ها می تواند پیشرفت هر شرکت و یا سازمانی را تحت تأثیر قرار داده و رشد آن را کاهش دهد.

انواع مختلفی از گزارش های مالی وجود دارد که در آن بدهی ها مطرح شده و مدیران شرکت می توانند از طریق ردیابی این بدهی ها به سنجش نقدینگی در شرکت خود بپردازند و براساس این داده ها شرکت خود را مدیریت کنند.

·    شناسایی روند

صرف نظر از فعالیت های مالی شرکت ها ، تهیه ی گزارش های حسابداری کمک می کنند تا مدیران شرکت ها روند گذشته و حال شرکت مورد ارزیابی قرار دهند و از این طریق نقاط ضعف و نقاط قوت عملکرد خود را دریابند.

این امر در پیشرفت نهایی شرکت نقش بسزایی داشته و از اهمیت بالایی برخوردار است.

·    تصمیم گیری سریع

با دستیابی به اطلاعات دقیق و حقیقی ، قادر خواهید بود که تصمیمات لازم را به سرعت اخذ کنید.

در حقیقت مواقع زیادی وجود دارد که شرکت در وضعیت بحرانی قرار داشته و لازم است که مدیران در این زمان تصمیمات حیاتی را اخذ کنند.

در این زمان تهیه ی گزارش های حسابداری به کمک افراد آمده و کمک بزرگی برای آنها محسوب می شود.

·    مدیریت حساب های مالی

مدیریت حساب ها بخش مهمی از سلامت مالی شرکت هاست. وام های تجاری ، خطوط اعتباری ، کارت های اعتبار و اعتباری که از طرف فروشندگان ارائه می شود، همه برای مدیریت دارای اهمیت است.

با استفاده از گزارش های مالی در صورتی که قصد استفاده از وام های مختلف را دارید ، می توانید سوابق بدهی ها را بررسی و کاوش کرده و در صورتی که توانایی پرداخت وام را دارید ، نسبت به دریافت آن اقدام کنید.

·    پیشرفت و انطباق

گزارش های مالی در صورتی که با دقت و با توجه به اصول لازم تهیه و تنظیم شوند ، می توانند در تصمیم گیری های مربوط به شرکت نقش مهمی داشته و سبب پیشرفت شرکت و یا سازمان مورد نظر شوند.

 

مزایای تهیه ی گزارش های حسابداری

انواع گزارش ها در حسابداری

گزارش ها در حسابداری انواع مختلفی دارند که در ادامه برخی از مهمترین آنها را عنوان خواهیم کرد:

  1. بیانیه درآمد

گزارش درآمد که به عنوان گزارش سود و زیان نیز شناخته میشود، از اهمیت بالایی برخوردار بوده چرا که سود کل شرکت را در بازه ی زمانی مشخصی نشان می دهد.

درآمد موجود در هر شرکتی به دو دسته ی درآمد اولیه و درآمد ثانویه تقسیم می شود. درآمد اولیه شامل فروش محصولات یک شرکت بوده در حالی که درآمد ثانویه شرکت در صورتی محاسبه می شود که شرکت بخشی از محل کار خود را تغییر دهد.

همچنین سود حاصل از شرکت ها در مورد دارایی ها و تجهیزات نیز لازم است که در تهیه ی گزارش های حسابداری در نظر گرفته شود.

همچنین در گزارش سود ، هزینه ها اصلی ، هزینه های مربوط به فعالیت های ثانویه، ضرر و زیان ناشی از هرگونه فعالیت از جمله استهلاک فعلی نشان داده می شود.

  1. بیانیه درآمد حفظ شده

صورت درآمد حفظ شده دومین صورت مالی است که در چرخه ی حسابداری باید تهیه شود.

پس از اینکه کل میزان سود و زیان یک شرکت حساب شد ، می توانید دریابید که کل پس انداز شرکت چه میزان است.

با در نظر گرفتن این مورد می توان حقوق صاحبان سهام را حساب کرده و سود لازم را به آنها پرداخت کرد.

در واقع این امر توزیع سود سهام نام داشته و همانطور که بیان شد به عنوان درآمد خالص شرکت در نظر گرفته نمی شود.

  1. بیانیه ی جریان نقدی

حتی اگر شرکت مورد نظر در حال سودآوری باشد ، کمبود پول نقدینگی می تواند منافع شرکت را به خطر انداخته و آن را وضعیت نامناسبی قرار دهد.

بنابراین می توان گفت که بیانه ی جریان نقدی به اندازه ی سایر بیانیه ها از اهمیت برخوردار است.مدیران شرکت ها این بیانیه ها در بازه های زمانی مختلف بررسی کرده و این بیانیه نشان می دهد که چگونه پول نقد در حساب های درآمد ، دارایی ، بدهی و سهام در این بازه ی زمانی تغییر کرده است.

بیانیه ی جریان نقدی لازم است که پس از تهیه ی بیانیه ی درآمد و بیانیه ی درآمد حفظ شده تهیه شود ، چرا که اطلاعات مربوط به دو بیانه ی قبلی را نیز در بر می گیرد.همانطور که مطرح شد این بیانیه در تهیه ی گزارش های حسابداری نقش مهمی داشته و به سه دسته ی کلی تقسیم می شود: جریان های نقدی عملیاتی ، جریان های نقدی سرمایه گذاری و تامین مالی جریان های نقدی.گزارش جریان پول نقد وضعیت مالی شرکت را برمبنای پول نقد و نه بر مبنای تعهد نشان می دهد.

مبنای وجه نقد ، در بیشتر موارد مبلغی که از مشتری دریافت می شود را نشان می دهد در حالی که مبنای تعهدی درآمد را هنگامی که به دست می آید نشان می دهد و ثبت می کند.

  1. ترازنامه ها

ترازنامه عبارت است از صورت های مالی که وضعیت شرکت را در یک زمان معین که معمولا آخرین روز از چرخه ی حسابداری است ، نشان می دهد.

ترازنامه ها گزراش هایی هستند که دارایی ها و بدهی ها و حقوق صاحبان سهام را نشان می دهند. دارایی های شما باید با بدهی ها به علاوه سرمایه یا سرمایه گذاری مالک برابر باشد.

این تزارنامه ها برای جذب سرمایه گذاران مختلف نیز کارامد بوده و می تواند در کار های قانونی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

  1. گزارش های مالیاتی

گزارش های مالیاتی یکی از مهمترین گزارش های حسابداری هستند که از لحاظ قانونی فعالیت های شرکت را ارزیابی می کند.

در واقع تهیه ی این گزارش کمک می کند تا شرکت در موعد مقرر نسبت به پرداخت بدهی های مالیاتی خود اقدام کرده و در نتیجه شرکت را از پرداخت جریمه های مالیاتی نجات می دهد.

همچنین وجود گزارش هایی در رابطه با پرداخت مالیات به شرکت کمک می کند تا در صورتی که دچار بحران شد ، بتواند از خود دفاع کرده و در نتیجه شرکت دچار مشکل نشود.در پایان باید بگوییم که تهیه ی گزارش های حسابداری برای هر شرکت و سازمانی لازم بوده و حسابداران باید این کار را با توجه اصول تهیه ی گزارش های حسابداری انجام دهند.

شرکت ها و سازمان های مختلفی به حسابدارانی احتیاج دارند که بر اصول تهیه ی گزارش واقف بوده و با بکارگیری این اصول گزارش ها و صورتحساب های باز را تهیه کنند. در تهیه ی گزارش های مربوط به حسابداری ، نرم افزار های حسابداری مختلف نیز به کمک حسابداران آمده و تهیه ی این گزارش ها به میزان زیادی آسان تر کرده اند.بنابراین حسابداران می توانند از مزایای این نرم افزارها بهره مند شده و برای سهولت کار ها از این ابزار ها نیز استفاده کنند.

انواع گزارش ها در حسابداری

Leave your comment