همان گونه که می دانید، یکی از بهترین راه های سرمایه گذاری و افزایش دارایی ها، سرمایه گذاری در بازار مسکن و خرید و فروش املاک است. البته باید اشاره داشت که در این میان افرادی نیز هستند که با خرید خانه یا ساخت خانه های متعدد نقش بسیاری در افزایش قیمت ملک و اجاره ها داشته اند. از سوی دیگر این افراد در بسیاری از مواقع حاضر به اجاره دادن ملک های خود نستند و همین موضوع نیز سبب افزایش بیش از اندازه اجاره بها شده است. بنابراین دولت برای آن که این موضوع یعنی قیمت مسکن و اجاره بها را کنترل نماید، قانونی را تحت عنوان قانون مالیات بر خانه های خالی تصویب کرده تا بدین ترتیب صاحبان خانه، املاک را اجاره دهند. در واقع از جمله راهکارهای بسیار مهم و اساسی برای مهار سودجویانی که تنها به دنبال کسب سود هستند، استفاده از قانون مالیات بر خانه های خالی می باشد.
در واقع باید اشاره داشت که بر اساس ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به انواع املاک خود در ایران که بیش از ۱۲۰ روز در یک سال خالی باشند مشمول مالیات خواهند شد. در این مقاله از وب سایت دایاوو نیز سعی داریم تا به بررسی صفر تا صد مالیات خانه های خالی بپردازیم تا شما عزیزان بتوانید با این نوع مالیات آشنایی بیشتری پیدا کنید. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
چه خانه هایی جزء خانه های خالی محسوب می شوند؟
پیش از آن که به بررسی صفر تا صد مالیات خانه های خالی بپردازیم، لازم است تا خدمت شما عزیزان توضیح دهیم که چه خانه هایی جزء خانه های خالی به شمار می آیند!؟ به صورت کلی شورای نگهبان برای تشخیص خانه های خالی، یک سری شرایط خاص را تعیین کرده و اگر خانه ای این شرایط را داشت، می توان اذعان داشت که خانه جزء خانه های خالی است و مشمول مالیات خانه های خالی خواهد شد. شایان ذکر است که اگر شرایط شما با شرایط تعیین شده از سوی شورای نگهبان همخوانی داشت، باید هر چه سریع تر آن را اجاره دهید یا بفروشید و در غیر این صورت اطلاعات ملک را در سامانه ملکی املاک و اسکان ثبت نمایید. از جمله شرایطی که شورای نگهبان تعیین کرده است، به صورت زیر می باشد:
- جمعیت شهری که خانه در آن قرار دارد بیش از ۱۰۰ هزار نفر باشد.
- یک سال از تاریخ صدور گواهی پایان کار ملک یا خانه گذشته باشد. (البته باید اشاره داشت که این زمان مشخص شده برای پروژه های انبوه سازی می تواند به بیش از 18 ماه نیز برسد)
- حداقل ۴ ماه از تاریخ ثبت سند و خرید خانه گذشته باشد
- مستأجر ساکن در واحد مسکونی دارای اقامتگاه اصلی باشد.
- حداقل ۴ ماه خانه در اجاره نباشد.
- خانه وقفی که بر اساس وقف نامه مشکلی برای اجاره رفتن ندارد.
مالیات بر خانه های خالی چیست؟
حال که در خصوص خانه های خالی و شرایط آن اطلاعاتی را به دست آوردید، باید به بررسی مالیات بر خانه های خالی نیز بپردازیم تا با این مالیات نیز آشنا شوید. به صورت کلی بیاری از اقتصاد دانان بر این باور می باشند که علت کمبود مسکن در کشور ما نه به خاطر نبود مسکن، بلکه ناشی از وجود خانه های خالی در سطح شهرها می باشد. برخی از سرمایه داران، در زمان های خاص از فروش مسکن خود جلوگیری می کنند و این موضوع می تواند بر قیمت مسکن تاثیر بسزایی داشته باشد.
پس از آن که قیمت مسکن افزایش یافت، شروع به فروش خانه ها کرده و بدین ترتیب سود بسیاری را از آن خود خواهند کرد. به همین دلیل دولت مالیاتی را به عنوان مالیات خانه های خالی در نظر گرفت تا افراد یا خانه را اجاره دهند یا آن را به فروش برسانند. زا جمله نکاتی که باید در این خصوص بدانید، به صورت زیر است:
- جریمه و مالیات خانه های خالی با هدف مبارزه با مشکل گرانی مسکن به وجود آمد.
- طرح مالیات بر خانه های خالی در تیرماه ۱۳۹۹ به تصویب مجلس رسید و سپس به شورای نگهبان ارسال شد.
- پس از رفع ایرادات شورای نگهبان به مالیات خانه های خالی توسط مجلس، این طرح به مرحله اجرا درآمد.
- دولت برای خانه های خالی که در شرایط ذکر شده در بخش های قبل به آن اشاره شدف صدق می کنند، مالیات تعیین خواهد کرد.
- مبلغ تعیین شده چیزی فراتر از مالیات خانه های اجاره ای خواهد بود.
- میزان مالیات برای خانه های مختلف با یکدیگر یکسان نبوده و بر اساس عواملی مانند مقدار ودیعه و اجاره خانه محاسبه می گردد.
نحوه تشخیص خانه های خالی توسط دولت
دولت برای ان که خانه های خالی افراد را تشخیص دهد، از روش های بسیار مختلفی استفاده می کند. در این راستا نیز تمامی مالکان و صاحبان خانه باید اطلاعات املاک و خانه های خود را در سامانه ای به نام اسکان و املاک کشور ثبت نمایند. به صورت کلی این سامانه دارای ویژگی های زیر است:
- متعلق به وزارت مسکن و شهر سازی بوده و تنها برای ثبت نام مالیات بر خانه های خالی است
- این سامانه اطلاعات کاملی از کد پستی و وضعیت سکونت هر خانه توسط مالک یا مستاجر را در خود دارد.
بر اساس قانون مالیات بر خانه های خالی که توسط شورای نگهبان وضع شده است، همه نهادهای دولتی و بانک ها وظیفه دارند که تنها با دریافت نشانی و کد پستی، به مردم خدمت رسانی کرده و بدین ترتیب فرایند شناسایی محل سکونت افراد به سرعت و با دقت انجام خواهد شد. از جمله نکاتی که باید در خصوص نحوه تشخیص خانه های خالی توسط دولت بدانید، به صورت زیر است:
- دولت پیامکی حاوی در خواست برای شفاف سازی تعیین وضعیت واحدهای مسکونی به مردم ارسال می نماید.
- افراد پس از دریافت پیامک، ۲ ماه فرصت دارند تا وضعیت خانه یا ملک خود را در سامانه اسکان و املاک کشور، ثبت کنند.
- در غیر این صورت ملک مورد نظر به عنوان خانه خالی شناسایی شده و مشمول طرح مالیاتی می شود.
- مالکان خانه های خالی باید در زمان مناسب اظهارنامه مالیاتی را پر کرده و به سازمان مالیاتی کشور تحویل دهند.
عوامل موثر بر تعیین میزان مبلغ مالیات خانه های خالی
میزان مبلغ مالیات خانه های خالی به عوامل متعددی بستگی داشته که به صورت زیر به آن ها اشاره می کنیم:
- میزان ارزش اجاره بها ملک
- تعداد خانه های خالی
- مدت زمان خالی بودن ملک
نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که نوساز بودن یا کلنگی بودن ملک تفاوتی در مالیات خانه خالی نخواهد داشت.
نحوه محاسبه مالیات خانه های خالی:
همان گونه که در بخش فوق اشاره کرده ایم، محاسبه مالیات خانه های خالی به عوامل متعددی بستگی دارد و اما بسیاری از افراد گمان می کنند که نوساز بودن یا نبودن ملک تاثیر گذار است! در صورتی که این گونه نیست و قدمت خانه تاثیری بر محاسبه مالیات آن نخواهد داشت. در واقع باید اشاره داشت که مالیات خانه های خالی کلنگی نیز کاملا مشابه با قوانین مالیات خانه های خالی نوساز انجام می شود و هیچ گونه تفاوتی با آن ندارد. به همین دلیل است که اگر خانه ای قدیمی به شخصی به ارث برسد، باید علاوه بر پرداخت مالیات بر ارث، بعد از گذشت مدت زمان معین، مالیات خانه خالی را نیز پرداخت نماید. برای محاسبه مالیات خانه های خالی یک سری ضرایب خاص در نظر گرفته شده است. ضریب مالیات بر خانه های خالی در شهر تهران و سایر شهرهای بیش از ۱۰۰هزار نفر جمعیت برای دارندگان ۱ تا ۵ خانه به شهر زیر خواهد بود:
- سال اول: ۶ برابر ارزش اجاری ملک
- سال دوم: ۱۲ برابر ارزش اجاری ملک
- سال سوم: ۱۸ برابر ارزش اجاری ملک
از سوی دیگر ضریب مالیات بر خانه های خالی برای افرادی که بیشتر از ۵ خانه خالی دارند نیز به صورت زیر می باشد:
- سال اول: ۱۲ برابر ارزش اجاری ملک ها
- سال دوم: ۲۴ برابر ارزش اجاری ملک ها
- سال سوم: ۳۶ برابر ارزش اجاری ملک ها
دو نکته بسیار مهم:
- مالک خانه در صورتی که هیچ گونه اعتراضی نداشته باشد می تواند یک ماه بعد از ارسال برگ تشخیص مالیات، برای پرداخت آن اقدام نماید.
- در صورت دیر کرد در پرداخت مالیات، بهازای هر ماه ۲.۵ درصد جریمه به فرد تعلق خواهند گرفت.
چه خانه هایی معاف از پرداخت مالیات خانه های خالی هستند؟
این سوال نیز ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاد. در واقع عدالت مالیاتی در ایران برای افراد جامعه وجود دارد و تمامی خانه های خالی نیز مشمول مالیات نخواهند شد. به صورت کلی دانستن خانه های خالی که معاف از پرداخت مالیات به دولت هستند، به شما کمک می نماید تا پول اضافی به سازمان مالیات پرداخت نفرمایید. در این راستا باید اشاره داشت که اقامتگاه های اصلی و فرعی افراد مشمول مالیات بر خانه های خالی نخواهد شد. در این صورت نیز یک سری نکات طلایی وجود دارد که می تواند برای شناسایی خانه های معاف از مالیات به شما کمک کند. این نکات به شرح زیر است:
- هر فرد می تواند علاوه بر منزلی در شهر محل سکونت خود، برای ثبت واحدهایی در شهرهای دیگر به عنوان اقامتگاه فرعی اقدام کند.
- اگر یکی از اشخاص تحت تکفل مالک به عنوان دانشجو، بیمار خاص یا شاغل مجبور به زندگی در همان شهر باشد، مالک می تواند یک ملک دیگر خود را به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کند. م
نکات مهم در ضرایب مالیاتی خانه های خالی
به صورت کلی مالیات بر خانه های خالی موضوع بسیار مهمی است که هم سبب ایجاد عدالت در جامعه می شود و همچنین می تواند قیمت مسکن را کاهش دهد. اما اگر شما به عنوان یک فرد عادی هستید و دو خانه دارید که نمی خواهید به آن مالیات بر خانه خالی تعلق بگیرد، باید نکات مالیاتی را به خوبی بدانید. در این راستا نیز یک سری نکات مهم وجود دارد که در زیر به ان اشاره می کنیم:
- در محاسبه مالیات خانه های خالی مشارکتی، مالیات هر شریک به نسبت سهم مالکیت وی، به صورت جداگانه محاسب شده و دریافت می گردد.
- قانون مالیات خانه های خالی تنها برای منازل و خانه های مسکونی می باشد و بدین ترتیب واحدهای تجاری و اداری مشمول این قانون نخواهند بود
- زمان خالی بودن واحد مسکونی جهت مشمول شدن برای این قانون ۱۲۰ روز است.
- مالیات واحدهای مسکونی خالی بر اساس مدت زمان خالی بودن منزل مسکونی و محل قرارگیری آن محاسبه و پرداخت می گردند.
- تمامی مالکان و مستاجران باید در سامانه املاک و اسکان ثبت نام نمایند.
- در رابطه با شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاهای کشور در صورتیکه به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور، خانهای در حکم خانه خالی تلقی شود؛ طبق ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم، جریمه این خانه برابر با ۲۰ درصد مالیات سال نخست خواهد بود
نحوه پرداخت مالیات خانه های خالی به چه صورت است؟
در صورتی که یک خانه بر اساس قوانین مشخص شده به عنوان یک خانه خالی تشخیص داده شود و همچنین مالک ان هیچ گونه اعتراضی برای این موضوع نداشته باشد، برای پرداخت مالیات خانه های خالی خود باید به وب سایت my.tax.gov.ir مراجعه فرمایید. از سوی دیگر برای پرداخت این مالیات خاص نیز باید بر اساس دستور العمل زیر عمل کرد:
- در ابتدا باید به وب سایت tax.gov.ir مراجعه کرده وارد سایت سازمان امور مالیاتی کشور بشوید.
- پس از ورود به صفحه اصلی بر روی دکمه ثبت نام کلیک نمایید.
- در مرحله بعد با واردکردن اطلاعات هویتی مثل کد ملی، تاریخ تولد و شماره تلفن همراه خود در کادرهای مربوطه، مراحل ثبت نام در وب سایت را تکمیل کنید.
- پس از ثبت، نام کاربری (کد ملی) و کلمه عبور به شماره همراه شما پیامک می شود.
- در این مرحله مجدد گزینه ورود به سایت را کلیک کرده و پس از وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور در کادرهای مربوطه، وارد پنل کاربری خود شوید.
- از بخش مشاهده و استعلام میزان مالیات خانه های خالی یک کد ۶ رقمی به شماره همراه شما پیامک می شود
- این کد را در کادر مربوطه وارد کرده و روی گزینه ورود به سامانه بزنید.
سخن پایانی:
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی صفر تا صد مالیات خانه های خالی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان و مشاوران در این خصوص مشورت فرمایید.