همان گونه که می دانید، بازار طلا یکی از بازارهای پر رونق سرمایه گذاری می باشد که بسیاری از مردم به خرید و فروش آن روی آورده اند. در خصوص خرید و فروش طلا نیز مالیات های متفاوتی وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها، مالیات بر ارزش افزوده طلا می باشد. این مالیات در سال های گذشته نیز وجود داشته است و مالیات جدیدی نیست!
بدین ترتیب دولت از خریداران طلا، مالیات ارزش افزوده دریافت می کند و میزان این مالیات درسال گذشته به 9 درصد تغییر یافت. همچنان نیز در سال 1403 میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا 9 درصد می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر از اتوماسیون اداری روی لینک کلیک نمایید.
دانستن قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا می تواند به شما عزیزان در خصوص خرید و فروش طلا کمک شایانی نماید. این که بدانید از انواع مالیات، کدام مالیات در بازار طلا مربوط به خریدار است و کدام یک از آن ها مربوط به فروشنده می باشد، از اهمیت بسزایی برخوردار است.امروزه نیز خبری در بازار منتشر شده و این خبر مبنی بر این است که خریداران باید برای خرید طلا، کد ملی خود را در سامانه مودیان نیز ثبت کنند و سود طلا نیز مشمول مالیات می باشد!
اما چه کسانی باید این مالیات بر سود را پرداخت کنند؟
این موضوع دغدغه بزرگی برای مردم شده است. در کل در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مالیات طلا چیست؟
پیش از آن که به بررسی قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا بپردازیم، لازم است که در ابتدا تعریفی از مالیات طلا را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. به صورت کلی مالیات طلا مبلغی از قیمت روز طلاست که بر اساس قوانین مشخص می شود و در زمان های خرید و فروش طلا از خریداران و فروشندگان دریافت خواهد شد. شایان ذکر است که این مالیات در زمان مشخص به وسیله فروشندگان طلا توسط اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده، به سازمان امور مالیاتی کشور اعطا می شود و بنابراین زمانی که از مالیات طلا با شما سخن می گوییم، منظور مالیات بر ارزش افزوده طلاست. البته به غیر از مالیات بر ارزش افزوده طلا مالیات های دیگری نیز وجود دارند که در ادامه به بررسی و تشریح آن ها خواهیم پرداخت. برای اطلاعات بیشتر در زمینه مالیات بر حقوق روی لینک کلیک نمایید.
انواع مالیات طلا
بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا ، باید بیان کرد که در کل سه نوع مالیات طلا از سوی سازمان امور مالیاتی کشور در نظر گرفته شده است که افراد مشمول پرداخت هر کدام از انواع مالیات، باید آن را در زمان تعیین شده به سازمان امور مالیاتی و یا به فروشندگان طلا پرداخت کنند. از جمله انواع مالیات طلا بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا به صورت زیر است:
- مالیات بر عایدی طلا به میزان 0 تا 40 درصد
- مالیات بر ارزشافزوده طلا به میزان 9 درصد
- مالیات عملکرد طلا فروش 15 الی 25 درصد
مالیات بر ارزش افزوده طلا چیست؟
یکی از موضوعاتی که باید در خصوص قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا بدانید، مالیات مربوط به ارزش افزود طلا می باشد. زیرا بسیاری از خریداران طلا با این مالیات به هنگام خرید طلا مواجه خواهند شد. در این راستا باید اشاره داشت که مالیات بر ارزش افزوده طلا یک نوع مالیات غیر مستقیم به شمار می آید و در طول فرآیندهای تولید طلا، با توجه به افزایش ارزش طلا، از مصرف کننده نهایی دریافت خواهد شد.
بنابراین مالیات بر ارزش افزوده را مشتریان پرداخت خواهند کرد. سپس توسط فروشندگان طلا به سازمان امور مالیاتی کشور اعطا می شود. در این خصوص نیز باید یک نکته ای را خدمت شما خوانندگان عزیز بیان کرد! بر اساس قانون اصلاحیه ارزش افزوده که در سال 1400 مصوب شد، اصل طلا از مالیات بر ارزش افزوده معاف شده است و تنها مالیات بر ارزش افزوده، بر اجرت و سود فعالیت طلا فروشان در زمینه طلا وضع شده است.
میزان مالیات بر ارزش افزوده طلا
یکی از مهم ترین انواع مالیات طلا که خریداران طلا باید آن را به طلا فروشان پرداخت نمایند، مالیات بر ارزش افزوده طلا می باشد. حتما شما نیز به هنگام خرید طلا با این مالیات مواجه شده اید. در این راستا باید اشاره داشت که مالیات بر ارزش افزوده، مالیاتی است که به کالاها و اجناسی متحمل می شود که پس از ساخت، ارزش آن ها بیشتر می شود.
به عنوان مثال طلای خام به لحاظ استفاده ارزش خاصی ندارد اما زمانی که به کارگاه های طلاسازی داده می شود و هر گونه زیور آلات طلا که قابل استفاده است، ساخته می شود، آنگاه کالای مورد نظر دارای ارزش خواهد بود.
به همین دلیل است که دولت برای خرید و فروش زیور آلات طلا مالیات بر ارزش افزوده در نظر می گیرد و اما بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا به طلاهای دست دوم مالیات بر ارزش افزوده اعمال نمی شود زیرا در زمان خرید اولیه یا زمانی که طلا نو بوده است، مالیات ارزش افزوده آن ها پرداخت گشته است. با توجه به قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا در خصوص مالیات بر ارزش افزوده طلا باید اشاره داشت که میزان این مالیات 9 درصد مبلغ روز طلا خواهد بود.
روش محاسبه مالیات بر خرید و فروش طلا
همان گونه که در بخش های فوق اذعان داشته ایم، مالیات بر ارزش افزوده، یک نوع مالیات خاص می باشد که به طیف وسیعی از کالاها تعلق می گیرد. اگر شما نیز قصد خرید و فروش طلا را دارید یا این که خودتان در زمینه طلا و جواهر فعالیت دارید، دانستن قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا می تواند برای شما بسیار مفید باشد. در این راستا باید اشاره داشت که مالیات طلا در گذشته بر اصل طلا تعلق می گرفت اما امروزه این قانون دست خوش تغییراتی شده است و تنها مالیات طلا بر روی اجرت ساخت و سود فروشنده اعمال و محاسبه می شود!
اگر بخواهیم با ذکر مثال نحوه محاسبه مالیات طلا را خدمت شما عزیزان شرح دهیم، باید اذعان داریم که اگر شما 5 گرم طلا خریداری کنید که اجرت آن 10 درصد و سود فروشنده نیز 7 درصد باشد، مالیات بر ارزش افزوده طلا بر 5 گرم طلا اعمال نمی گردد. بلکه بر 10 درصد اجرت و 7 درصد سود فروشنده اعمال خواهد شد.
مالیات بر عملکرد طلا فروشان
بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا یکی دیگر از انواع مالیات هایی که در بازار طلا وجود دارد، مالیات بر عملکرد طلا فروشان است که پرداخت آن دیگر بر عهده خریدار نبوده و فروشنده باید آن را پرداخت کند. به صورت کلی مالیات بر عملکرد طلا فروشان یک نوع مالیات مستقیم محسوب می گردد که نسبت به سود طلا فروشان پس از کسر هزینه ها اعمال می گردد.
در خصوص محاسبه این نوع مالیات بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا باید اشاره داشت که میزان هزینه های کل در یک دوره زمانی مشخص از میزان در آمدهای آن در همان دوره، کسر شد و سود خالص طلا فروش به دست آمد، این سود خالص مشمول پرداخت مالیات است. بر این اساس و قوانین وضع شده در خصوص مالیات عملکرد طلا، نرخ این گونه مالیات به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت. به صورتی که در ابتدا معافیت های پایه کسر شده و سپس به مبالغ بیشتر نیز این نوع مالیات اعمال می گردد.
مالیات بر عایدی طلا
با توجه به قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا نوع دیگری از مالیات طلا وجود دارد که به آن مالیات عایدی طلا می گویند. بر اساس این مالیات، مانند مالیات خرید و فروش ملک، خودرو، ارز و ... طلا نیز مشمول مالیات بر عایدی خواهد شد و بر اساس آن فردی که قصد فروش طلا را دارد، باید ما به التفاوت مالیات خرید و فروش طلای خود را پرداخت نماید! نکته بسیار مهمی که در این راستا باید بدانید این است که مالیات بر عایدی طلا بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا شامل موارد مصرفی نخواهد شد. مالیات بر عایدی به دو بخش کلی تقسیم می شود که در زیر به آن اشاره می کنیم:
- مالیات بر معاملات مکرر
- مالیات عایدی معاملات مکرر
در واقع اگر افراد در یک بازه زمانی مشخص شده خرید و فروش را بیش از نیاز مصرفی انجام دهند، لازم است تا نسبت به ازای ما به التفاوت حاصل شده از خرید و فروش طلا، مالیات خود را نیز پرداخت کند! از جمله نکاتی که باید درباره مالیات بر عایدی طلا بدانید، به شرح زیر خواهد بود:
- این نوع مالیات به صورت پلکانی معکوس شده و با توجه به حجم و مدت زمان نگهداری سرمایه مشخص می شود.
- نگهداری طلا و ارز کمتر از یک سال مشمول ۳۰ درصد مالیات عایدی خواهد بود و همچنین نگهداری بین 1 تا 2 سال شامل 20 درصد مالیات و بیش از دو سال شامل 10 درصد مالیات خواهد بود.
- اندوخته طلا تا میزان ۱۵۰ گرم از پرداخت مالیات بر عایدی طلا معاف است.
تأثیر مالیات بر سود خریداران و فروشندگان طلا
این که مالیات های سنگین می تواند بر سود طلا فروشان و همچنین خریداران طلا و حتی افرادی که از خرید و فروش طلا سود می برند، تاثیر داشته باشد، بر هیچ کس پوشیده نیست! در واقع هرچه مالیات طلا افزایش بیابد، خرید و فروش طلا در کشور کاهش خواهد یافت زیرا بدین ترتیب قدرت خرید مردم کاهش یافته و کمتر کسی به سراغ خرید طلا و سرمایه گذاری در این بازار خواهد رفت.
از سوی دیگر اگر میزان مالیات طلا منطقی در نظر گرفته شود، نه تنها فشار مالی در خصوص خرید طلا از دوش فروشندگان و خریداران برداشته خواهد شد، بلکه دولت نیز می تواند بدین وسیله در آمد مناسبی را از سمت بازار طلا داشته باشد.
به همین دلیل که دولت سعی داشته است تا قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا را به نفع طلا فروشان و همچنین خریداران در نظر بگیرد تا بدین ترتیب بازار طلا از رونق نیافتد! از سوی دیگر تعیین مالیات بر طلا می تواند از پول شویی ها جلوگیری کرده و البته مزیت های خاص خود را دارد.
راهنمای بهینه سازی هزینه های مالیاتی در معاملات طلا
بسیاری از افراد طلا را به چشم یک سرمایه گذاری ایمن نگاه می کنند! در این صورت باید اشاره داشت که برای سرمایه گذاری باید بتوانید هزینه های مالیاتی خود را بهینه کنید، بدین ترتیب می توانید سود مناسبی را از آن خود نمایید. برای بهینه سازی هزینه های مالیاتی در معاملات طلا می توانید که به هنگام خرید طلا، طلای دست دوم را خریداری کنید یا این طلای خود را زیر دو سال به فروش نرسانید، زیرا بدین صورت متحمل پرداخت مالیات بر عایدی آن هم به میزان 15 الی 20 درصد خواهید بود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی قوانین و مقررات مالیاتی در بازار طلا بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت دایاوو مراجعه کرده و با کارشناسان در این خصوص مشورت فرمایید.