امروزه قوانین مالیاتی به عنوان یکی از مهم ترین قوانین موجود در سطح کشور اطلاق می گردد و در این راستا تمامی افراد مشمول به پرداخت مالیات، ملزم به رعایت این قوانین هستند. به صورت کلی ممکن است تا کنون نام لایحه مالیاتی را شنیده باشید و یا در رابطه با آن اطلاعاتی داشته باشید. به صورت کلی می توان اذعان داشت که از جمله بهترین ابزارها و راهکارها به منظور دفاع از حق و حقوق مالیاتی مودیان، لایحه مالیاتی می باشد که معمولا وکیلان از آن بهره می برند.
شایان ذکر است که مرجع تشخیص مالیات های مختف در ایران، سازمان امور مالیاتی کشور می باشد که سازمان مذکور بر اساس قانون اساسی و قوانین مالیاتی، صلاحیت دارد تا انواع مالیات های مختلف در سطح کشور را تشخیص داده و همچنین میزان آن را محاسبه نماید و پس از آن برای وصول مالیات، اقدامات اجرایی لازم را بر اساس اختیارات قانونی خود انجام دهد.
به عبارتی دیگر، پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور، کارکنان مربوطه موظف می باشند تا درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی و حقیقی را مطابق قانون تعیین کرده و مالیات افراد مشمول را بر اساس میزان درآمد آن ها مشخص و معین کنند.
این موضوع در حالی است که اگر ماموران مالیاتی در تعیین و محاسبه مالیات و یا نحوه وصول آن دچار اشتباه و خطا شده باشند و در این وضعیت حقوق افرادی که مشمول پرداخت مالیات هستند به صورت عمدا یا سهوا مورد تجاوز قرار بگیرد، آنگاه بر اساس قوانینی که جمهوری اسلامی ایران وضع کرده است، افراد مشمول یا مودیان مالیاتی حق اعتراض دارند. در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی و تشریح لایحه مالیاتی چیست؟ نمونه لایحه مالیاتی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
لایحه مالیاتی چیست؟
برای تعریف لایحه مالیاتی باید اشاره نماییم که این لایحه یک متن دفاعیه بسیار خاص است که افراد حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور می باشند، برای اعتراض به مالیات تعیین شده، باید تهیه و تنظیم نمایند. به صورت کلی این لایحه لازم است تا توسط کارشناسان و متخصصان در این حوزه تعیین و تنظیم گردد. زیرا این متن باید به صورت اصولی تنظیم شده و سپس به مرجع مالیاتی برای دفاع لازم ارائه شود.
همان گونه که در بخش مقدمه این مقاله اذعان داشته ایم، از آنجایی که کارمندان و ماموران حوزه مالیاتی نیز امکان دارد در محاسبه مالیات افراد مشمول، دچار خطا گردند به همین دلیل برای جلوگیری از ضایع شدن حق افراد به آن ها اجازه اعتراض داده می شود و در صورتی که ثابت شود میزان مالیات بیش از چیزی است که باید تعیین گردد، سازمان امور مالیاتی اصلاحیه ای برای پرداخت مالیات افراد مشمول یا مودیان مشخص خواهد گردد. در این راستا تمامی مودیان مالیاتی از جمله اشخاص حقیقی و حقوقی که نسبت به مالیات تعیین شده اعتراضی دارند، می توانند حداکثر تا 30 روز پس از ابلاغ برگ تشخیص یا مطالبه مالیات اعتراض خود را ثبت کرده و از آن دفاع کنند.
شایان ذکر می باشد که در صورت ادامه فرایند دادرسی به هیات های حل اختلاف مالیاتی، در روز مشخص شده مودیان مالیاتی یا اشخاص مشمول پرداخت مالیات، وظیفه دارند به صورت هم زمان با تنظیم لایحه مالیاتی تمامی مدارک مربوطه را نیز به هیات حل اختلاف نیز تسلیم نمایند. تنظیم این لایحه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از جمله نکات مهمی که در خصوص لایحه مالیاتی باید بدانید، به صورت زیر است :
- تنظیم لایحه باید با آگاهی و اطلاعات کامل نسبت قوانین و بخش نامه ها و تبصره های قوانین مالیاتی انجام شود به همین دلیل باید برای تنظیم لایحه مالیاتی به افراد متخصص در این حوزه مراجعه فرمایید.
- به خاطر داشته باشید که اگر لایحه مالیاتی به درستی تنظیم نگردد، سبب می شود تا لایحه مالیاتی و یا این دفاعیه موثر نباشد.
- پس از تنظیم لایحه مالیاتی هیات حل اختلاف آن را بررسی کرده و نتیجه را به مودیان اطلاع می دهد.
- اگر در لایحه نیاز است به قانون یا بخش نامه یا تبصره مشخصی اشاره شود باید کتبا این موضوع را درج نمایید بنابراین اگر خودتان به امور مالیاتی تسلطی ندارید، هرگز به سراغ تنظیم این لایحه نروید.
- به خاطر داشته باشید زمانی که نکته مهمی را در دفاعیه به صورت شفاهی بیان می نمایید و آن را کتبا ارائه نمی دهید، ممکن است هیات حل اختلاف آن را فراموش کنند و حق شما ضایع شود. در صورتی که مرجع داد رسی به صورت غیرحضوری تشکیل شود نیز باید بر اساس لایحه مالیاتی، دفاعیه از حقوق خود دفاع کنید.
نحوه تنظیم لایحه های مالیاتی به چه صورت است؟
حال که در خصوص لایحه مالیاتی اطلاعاتی را کسب کرده اید، ممکن است این سوال برایتان به وجود بیاید که نحوه تنظیم لایحه های مالیاتی به چه صورت است؟! برای پاسخ به این سوال مهم شما عزیزان باید بیان کنیم که لایحه مالیاتی می تواند بنا به دلایل مختلف و برای اعتراض نسبت به موضوعات متفاوتی تنظیم گردد. به همین دلیل است که در ابتدا برای تهیه و تنظیم این لایحه بسیار مهم، دلایل اصلی اعتراض و شکایات خودتان را مشخص نمایید
. بعلاوه همان گونه که در بخش قبل اشاره کرده ایم، رعایت قوانین و در نظر گرفتن آن ها و همچنین انواع تبصره های مالیاتی که به حوزه کاری شما مربوط می گردد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. به صورت کلی می توان اذعان داشت که تهیه و تنظیم لایحه دفاعیه مالیاتی یکی از بهترین و موثر ترین راهکارهای اعتراض مودیان به مالیات تعیین شده می باشد. برای تنظیم لایحه مالیاتی بهتر است که به متخصصان و کارشناسان دایاوو مراجعه فرمایید تا آن ها با در نظر گرفتن تمام قوانین و تبصره های مربوطه، این لایحه را به بهترین شکل ممکن برای شما تنظیم نمایند.
دلایل تنظیم لایحه مالیاتی و انواع و نمونه های لایحه مالیاتی:
یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی که باید بدانید، دلایل تنظیم لایحه مالیاتی است! همان گونه که در بخش های گذشته اذعان داشته ایم، لایحه دفاعیه مالیاتی باید حداکثر ظرف مدت 30 روز به مرجع مربوطه ارائه شود. اگر این مدت زمان رعایت نگردد، آن گاه مودیان مالیاتی نمی توانند نسبت به مالیات تعیین شده اعتراض کنند و همچنین تاخیر در پرداخت مالیات مشخص شده مشمول جریمه نیز خواهد بود!. شایان ذکر است که دلایل تنظیم به طور کلی لایحه مالیاتی می تواند به دلایل مختلفی ارائه شود که رایج ترین آن ها می توان به موارد زیر ارائه داشت:
- لایحه مالیاتی در خصوص مطالبه و یا استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده
- لایحه مالیاتی اعتراضی به صورت حساب صادر شده از طرف سازمان بیمه تامین اجتماعی
- لایحه مالیاتی در خصوص درخواست رسیدگی مجدد به مالیات عملکرد در مراحل ۲۳۸ و بدوی یا تجدید نظر
- لایحه درخواست بخشودگی جرائم مربوط به مالیات
- اعتراض نمودن به مقدار مالیات بر ارزش افزوده
- لایحه 251 مکرر
- رفع تعرض مالیاتی (که معمولا به دلیل تشابه اسمی ایجاد خواهد شد)
- تنظیم لایحه مالیاتی برای شورای عالی مالیاتی
- ارائه نمودن لایحه و شکایت به کمیسیون 216
- تنطیم لایحه مالیاتی برای دیوان عدالت اداری
نکات بسیار مهم در خصوص دلایل تنظیم لایحه مالیاتی
در خصوص دلایل تنظیم لایحه مالیاتی یک سری نکات بسیار مهم وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:
- به خاطر داشته باشید که تنظیم لایحه مالیاتی برای هر کدام از موارد ذکر شده، باید کاملا اصولی و مطابق با قوانین و تبصره های قانونی صورت گیرد.
- به صورت معمول متن بیشتر لایحه های مالیاتی معین و مشخص است و تنها باید موارد متغیر را جابجا نمود.
- اگر قصد دارید که برای ارائه هر کدام از موارد فوق لایحه دفاعیه مالیاتی تنظیم نمایید، بهتر است از یک وکیل متخصص و مجرب کمک بگیرید.
چرا داشتن یک وکیل در تنظیم لایحه مالیاتی مهم است؟
این سوال نیز ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید. به صورت کلی داشتن وکیل می تواند برای شما بسیار مفید و حیاتی باشد. شایان ذکر است که از جمله مهم ترین دلایل اهمیت وکیل در روند تنظیم و دفاع از لایحه می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- پیگیری نمودن امور مالیاتی افراد و یا سازمان ها در سازمان های امور مالیاتی
- پیگیری نمودن امور مالیاتی افراد و یا سازمان ها در شورای عالی مالیاتی و هیات حل اختلاف،
- پیگیری امور مالیاتی در دیوان عدالت مالیاتی و هیات 251
نمونه های لایحه مالیاتی و نحوه تنظیم:
همان گونه که اشاره شده است، لایحه های مالیاتی ممکن است در شرایط خاص و به منظور ارائه درخواست های بسیار متفاوتی تهیه و تنظیم گردند. در واقع درخواست لایحه مالیاتی با توجه به نوع درخواست لایحه یک متن درخواست خاص دارد و این متن استاندارد باید بر اساس اصول بوده و برای هر نوع لایحه نیز متفاوت می باشند. در بخش های قبل در خصوص عناوین رسمی و اصولی برای درخواست ارائه لایحه دفاعیه مالیاتی معرفی شدند. برای هر کدام از این عناوین نمونه متن های آماده ای وجود دارند که شما می توانید با توجه به موضوع لایحه یکی از این متن ها را به صورت پیش فرض مورد استفاده قرار داده و لایحه خود را بر اساس آن ها تنظیم کنید.
در کل حتی اگر از نمونه های از پیش تعیین شده لایحه های مالیاتی نیز استفاده فرمایید، باید با کارشناسان و اشخاصی که در این زمینه فعالیت کرده اند و تجربه کافی دارند مشورت نمایید. یه دلیل آن که این موضوع به شما عزیزان کمک می نماید تا لایحه مالیاتی صحیحی را تنظیم کرده و به نوعی از درست و کامل بودن متن لایحه مطمئن گردید. به عنوان مثال یکی از انواع لایحه های مالیاتی،” مطالبه / استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده” می باشد که البته صورت کلی در فوق به انواع لایحه های مالیاتی اشاره کرده ایم. حال اگر قصد تنظیم آن را دارید، باید به موارد ذکر شده در زیر دقت کرده و آن را در لایحه خود مشخص و معین کنید.
- شماره برگه مالیات
- سال مورد نظر برای محاسبه مالیات مربوطه یا مطالبه / استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده
- مشخصات بخش نامه و تبصره ای که نیاز است به آن استناد فرمایید نیز باید در لایحه ذکر شود
- اسناد و مدارک مورد نظر باید به لایحه پیوست گردند
- مبلغ مالیات و شماره فاکتور آن
- مبلغ اصلاحیه مالیات (مبلغ درست)
چرا تدوین متن لایحه دفاعیه مالیاتی تا این حد مهم و حیاتی می باشد؟!
نحوه نوشتن متن یا تدوین متن لایحه دفاعیه مالیاتی از اهمیت بسزایی برخوردار است و همچنین برای نگارش و تدوین لایحه مالیاتی، باید آگاهی و اشراف کافی و لازم به قوانین و مقررات مربوطه داشت و کاملا بر قانون های مالیات مستقیم مسلط بود. اگر به هنگام نوشتن لایحه مالیات با قوانین آشنا باشید و متن آن را به درستی تنظیم نمایید، آن گاه ماموران مالیاتی تفسیر و برداشت صحیحی از لایحه مالیاتی شما خواهند داشت و بررسی و رسیدگی بر روی آن راحت تر و بهتر خواهد شد. به همین دلیل است تهیه و تنظیم لایحه و نوشتن متن آن نقش بسیار مهمی را در نحوه دفاع کردن ایفا می کند و می تواند به نفع شما باشد!
هدف از تنظیم متن لایحه مالیاتی
ممکن است همچنان نسبت به هدف از تنظیم متن لایحه مالیاتی کمی دچار سردرگمی باشید و با خودتان بگویید که چرا نیاز است این لایحه را تنظیم کرد!؟ مگر در حالت عادی نمی توان از کار مربوطه دفاع کرد؟! برای پاسخ به این سوال باید اشاره شود که خیر، تنظیم متن لایحه مالیاتی برای دفاع و اعتراض به مبلغ مالیات حیاتی است! به صورت کلی اگر اشخاص مشمول پرداخت مالیات نسبت به مالیات تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی اعتراضی داشته باشند، آن گاه در چنین مواقعی بر اساس قوانین از جمله قانون وضع شده در خصوص مالیات های مستقیم ، سازمان امور مالیاتی کشور برای مالیات دهندگان حق اعتراض قائل شده است و این حق اعتراض تنها و تنها با ارائه لایحه مالیاتی شناخته می شود.
بنابراین افراد مشمول مالیات می توانند داد خواست یا در خواست اعتراض خود را با کمک مشاورین و وکلای مالیاتی که در این خصوص فعالیت دارند، لایحه مالیاتی خود را تهیه و تنظیم نموده و پرونده ای را تشکیل دهند و آن را برای رسیدگی و پیگیری بیشتر، به هیئت های حل اختلاف مالیاتی ارجاع دهند. بنابراین قابل ذکر است که لایحه مالیاتی با هدف اعتراض به مقدار مالیات تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تنظیم می شود و برای اعتراض به مبلغ مالیات باید به آن توجه فرمایید.
ویژگی های لایحه مالیاتی مناسب:
یک لایحه مالیاتی مناسب از ویژگی های خاصی برخوردار است. به صورت کلی همان گونه که در فوق اشاره داشته ایم، تنظیم و تحریر لایحه دفاعیه مالیاتی به عنوان مهم ترین نکته در دفاع مالیاتی محسوب خواهد شد به دلیل آن که نتیجه تمام فعالیت ها و بررسی های شما در لایحه دفاعی منعکس می شود! لایحه مالیاتی مناسب و قابل استناد است که از ویژگی های زیر برخوردار باشد:
- برخورداری از زبان حقوقی و رسمی در نگارش لایحه مالیاتی
- لایحه باید بسیار کامل ولی در عین حال خلاصه و مفید باشد
- در بیشتر مواقع لوایح طولانی توسط هیئت حل اختلاف مطالعه نخواهد شد؛ بنابراین حاشیه را فراموش کرده و به تشریح اصل خواسته خود بپردازید.
- ادب را در نگارش متن خود رعایت کرده و از حیطه آن خارج نشوید.
- تمامی اسناد و مدارک مرتبط با لایحه دفاعی خود را به آن پیوست نمایید.
سخن پایانی:
در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی لایحه مالیاتی چیست؟ نمونه لایحه مالیاتی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه نمایید.