مالیات بر واردات در ایران چیست؟

در حالی که اخذ مالیات بر واردات آسان تر است، شواهد بیشتری وجود دارد که نشان می دهد واردکنندگان در فرار مالیاتی تجاری شرکت می کنند. واردکنندگان می‌توانند مانند هر مالیات دیگری از پرداخت حقوق ورودی با رعایت مقررات قانونی خودداری کنند. چنین فرصت ‌هایی در ایران فراوان است و می ‌تواند یک سوگیری نزولی را بر برآورد کشش فرار تحمیل کند. در حقیقت این مدل مالیات، به صورت مالیات با ارزش افزوده است که یکی از منابع درآمدی دولت محسوب می شود. در ادامه به بررسی کامل تر این مبحث پرداخته شده است.

همه چیز درباره مالیات بر واردات ایران

با استفاده از گزارش های تجاری تفکیک شده از 21 شریک و گمرک ایران درباره مالیات بر واردات ایران، ما سه نتیجه را نشان می دهیم. اولاً، افزایش یک درصدی در نرخ مالیات بر درآمد اتفاقی اشخاص حقیقی و حقوقی به طور قابل توجهی با افزایش 1.8 درصدی شکاف تجاری مرتبط است. اما به محض اینکه اجتناب را کنترل کنیم، این اثر به 2.5 درصد افزایش می یابد. دوم، یک همبستگی منفی معنادار بین پراکسی اجتناب ما و شکاف تجاری وجود دارد.

سوم، ما مستند می کنیم که افزایش یک درصدی در نرخ های تعرفه با افزایش 0.6 درصدی در درآمد تعرفه همراه است. با فرض تقاضای واردات، نتایج نشان می‌دهد که اجتناب نقش بیشتری نسبت به فرار در کاهش درآمد تعرفه در پاسخ به افزایش نرخ‌های مالیاتی دارد. این یافته نشان می دهد که دولت می تواند با کاهش خلاءهای قانونی، درآمد تعرفه ای را افزایش دهد.

ظرفیت ضعیف دولت، مالیات های مرزی را به منبع جالبی برای درآمد دولت برای کشورهای در حال توسعه تبدیل می کند. با این حال، شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد مالیات های تجاری مشمول فرار و اجتناب هستند. افزایش مالیات واردات انگیزه ای برای واردکنندگان ایجاد می کند تا جریان های تجاری را به کانال های غیرقانونی (فرار) منحرف کنند. بنابراین، همبستگی مثبت بین شکاف تجاری و نرخ مالیات بر واردات انتظار می رود. از طرفی واردکنندگان می‌توانند با استفاده از مقررات قانونی (اجتناب) از پرداخت حقوق ورودی خودداری کنند.

برای مشاغل تجارت الکترونیک، مالیات بر واردات می تواند بخش قابل توجهی از هزینه کلی شما را در انجام سفارشات خارج از کشور نشان دهد. درک نحوه عملکرد آنها و تأثیرات بالقوه آنها بر عملیات شما کاملاً حیاتی است. در اینجا راهنمای مالیات های وارداتی و بسیاری از کلمات اختصاری مرتبط با هزینه های گمرکی وجود دارد تا به درک بهتری برای برندهای پر رشد حمل و نقل بین المللی کمک کند.

همه چیز درباره مالیات بر واردات ایران

بررسی انواع مالیات بر واردات

مالیات بر واردات یکی از انواع هزینه های گمرکی است که برای کالاهایی که از خارج به کشور وارد می شود اعمال می شود. آنها به عنوان یک مانع تجاری عمل می کنند و جریان انواع خاصی از کالاها را به کشور کنترل می کنند و به کالاهای داخلی نسبت به واردات برتری می دهند. مالیات بر واردات نیز برای دولت محلی درآمد ایجاد می کند.

• انواع مالیات بر واردات

مالیات بر واردات اشکال مختلفی دارد. در حالی که یک نام تجاری تجارت الکترونیک ممکن است فقط با برخی از آنها سروکار داشته باشد، درک همه آنها ضروری است.

1- VAT (مالیات بر ارزش افزوده)

مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که در هر مرحله از فرآیند تولید و توزیع جمع آوری می شود. در مورد ارزش افزوده شده به یک محصول یا خدمات توسط یک تجارت اعمال می شود. روشی که مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهای وارداتی اعمال می شود، معمولاً بر اساس ارزش هزینه، بیمه و حمل و نقل (CIF) است. در نظر گرفتن این ارزش ها هنگام ارائه یک استراتژی قیمت گذاری برای محصولاتی که در سطح بین المللی ارسال می شوند، مهم است.

2- GST (مالیات بر کالا و خدمات)

مانند مالیات بر ارزش افزوده، GST  مالیاتی است که توسط بسیاری از کشورها بر فروش کالاها و خدمات اعمال می شود. با این حال، بر خلاف مالیات بر ارزش افزوده، GST  اغلب با یک نرخ محاسبه می شود. محصولات صادر شده به کشوری که GST را تحمیل می کند ممکن است در مرز مشمول مالیات شوند - در نظر گرفتن این موضوع هنگام محاسبه هزینه های احتمالی واردات بسیار مهم است.

3- مالیات غیر مستقیم

مالیات غیر مستقیم نوعی مالیات است که بر کالاها و خدمات خاصی مانند الکل، تنباکو و سوخت وضع می شود. این مالیات معمولاً در قیمت محصول لحاظ می شود و اغلب در ارزش گذاری برای حقوق گمرکی و محاسبات مالیات فروش لحاظ می شود.

4- حقوق گمرکی

حقوق گمرکی هزینه ای است که برای محصولات وارد شده به یک کشور محاسبه می شود. بسته به کشور و محصول، اغلب بر اساس درصدی از ارزش کلی کالا متفاوت است. مقررات گمرکی محلی نرخ های عوارض خاص را تعیین خواهد کرد.

4- تعرفه ها

تعرفه مالیاتی است که بر کالاهای وارداتی اعمال می شود که معمولاً برای حمایت از صنایع داخلی در نظر گرفته می شود. تعرفه ها به قیمت تمام شده کالاهای وارداتی می افزاید و باعث می شود رقابت آنها با محصولات داخلی کمتر شود. اینها اغلب به عنوان درصد ثابتی از ارزش کالاهای وارداتی اعمال می شوند.

بررسی انواع مالیات بر واردات

شرایط و کلمات اختصاری مربوط به مالیات واردات

متغیرهای زیادی وجود دارد که بر میزان مالیات واردات تأثیر می گذارد. بیشتر این موارد به صورت مخفف بیان شده است. برای درک طیف کامل هزینه های مرتبط با هزینه های گمرکی، ابتدا مهم است که هر یک از این متغیرها را درک کنید.

  • کد HS (کد سیستم هماهنگ): ساختار بین المللی شناسایی که توسط سازمان جهانی گمرک (WCO) برای طبقه بندی محصولات ایجاد شده است. کد HS یک زبان اقتصادی و کد جهانی برای کالاها و مواد است.
  • اینکوترمز (اصطلاحات تجاری بین المللی): این سری از اصطلاحات تجاری از پیش تعریف شده به طور گسترده در معاملات تجاری بین المللی استفاده می شود. آنها در تعیین مسئولیت بین خریدار و فروشنده ضروری هستند، به ویژه در تعیین اینکه چه کسی هزینه حمل و نقل، بیمه، و حقوق ورودی یا مالیات را متحمل می شود.

• FCA (حمل کننده رایگان): یکی از اینکوترمزها، FCA (حمل کننده رایگان)، به قرارداد تحویلی اشاره دارد که در آن فروشنده به محض تحویل کالا، ترخیص برای صادرات، به اولین حامل، تعهد خود را انجام می دهد. اصطلاح "حمل کننده" در اینجا می تواند به هر وسیله حمل و نقل از جمله جاده، راه آهن، دریا یا هوا اشاره کند.

• DDP (Delivered Duty Paid): طبق یک قرارداد  DDP، فروشنده مسئول تحویل کالا به مکان مورد توافق و پرداخت کلیه عوارض و مالیات های لازم است. خریدار تمامی مسئولیت های پس از تحویل کالا را بر عهده می گیرد.

  • تعرفه: نوع خاصی از مالیات وارداتی که بر دسته خاصی از کالاها وضع می شود.
  • ارزش گمرکی: ارزش کل کالاهای وارداتی که شامل ارزش کالا، حمل و نقل و بیمه می شود. این مبنایی برای محاسبه حقوق گمرکی است.

• RAGS (مقررات، مشاوره، رهنمودها و استانداردها): RAGS مخفف فرایندی است که بر قوانین حاکم، توصیه ها، دستورالعمل ها و استانداردهای مربوط به واردات و صادرات دلالت دارد. این شامل دستورالعمل‌هایی برای مالیات‌های وارداتی، پروتکل‌های ایمنی، مقررات زیست‌محیطی، هنجارهای کیفیت محصول و غیره می‌شود.

چه کالاهایی وارداتی از مالیات معاف می شوند؟

طبق ماده 12 قانون مالیات، دسته ای از کالاهای زیر معاف از پرداخت مالیات هستند :

1. زنبور عسل

2. دام و طیور زنده

3. محصولات کشاورزی فرآوری نشده

4. گوشت

5. شیر و پنیر

6. روغن نباتی

7. شیرخشک کودک

8. اموال غیرمنقول

9. واردات انواع دارو

10. کتاب

11. برنج و حبوبات

12. قند و شکر

13. انواع کود و سم

14. آرد خبازی

15. تجهیزات ناوبری

16. کالاهای اهداشده به وزارت خانه ها

چه کالاهایی وارداتی از مالیات معاف می شوند؟

چه کالاهایی وارداتی از مالیات معاف می شوند؟

عوارض گمرکی و مالیات چیست؟

عوارض گمرکی و مالیات، هزینه هایی هستند که توسط دولت بر کالاهایی که وارد یا صادر می شوند، وضع می کنند. این هزینه ها معمولاً بر اساس ارزش کالاها است و برای محافظت از صنایع داخلی، تنظیم تجارت بین المللی و ایجاد درآمد برای دولت خدمت می کند. عوارض گمرکی بر کالاهای وارداتی و مالیات صادراتی برای کالاهایی که از کشور خارج می شوند وضع می شود. این هزینه ها بسته به نوع محصول، مبدأ آن و توافقات تجاری بین کشورها می تواند بسیار متفاوت باشد. درک انواع مختلف عوارض و مالیات های گمرکی برای مشاغل و افراد درگیر در تجارت بین المللی ضروری است، زیرا می توانند به طور قابل توجهی بر هزینه و سودآوری کالا تأثیر بگذارند.

• انواع حقوق گمرکی:

درک انواع مختلف عوارض گمرکی برای هر کسی که در تجارت بین المللی دخیل است ضروری است. انواع مختلفی از عوارض گمرکی وجود دارد، از جمله عوارض ارزشی، عوارض خاص و عوارض مرکب. عوارض ارزشی به عنوان درصدی از ارزش کالاهای وارداتی محاسبه می شود، در حالی که عوارض خاص بر اساس یک واحد اندازه گیری مشخص مانند وزن یا حجم است. از سوی دیگر، وظایف مرکب، هر دو وظیفه ارزشی و وظایف خاص را با هم ترکیب می کنند. هر نوع عوارض روش محاسبه منحصر به فرد خود را دارد و درک این تفاوت ها می تواند به واردکنندگان و صادرکنندگان کمک کند تا هزینه های مربوط به معاملات تجاری خود را به طور دقیق برآورد کنند.

عوامل مؤثر بر حقوق و عوارض گمرکی

عوامل مختلفی بر محاسبه حقوق گمرکی و مالیات هنگام واردات کالا تأثیر می گذارد. این عوامل شامل نوع محصول وارد شده، ارزش آن، کشور مبدا، و هرگونه توافقنامه تجاری یا طبقه بندی تعرفه ای قابل اجرا می باشد. عوارض گمرکی برای حمایت از صنایع داخلی و تنظیم تجارت بین المللی وضع می شود، در حالی که مالیات برای ایجاد درآمد برای دولت وضع می شود. درک این عوامل برای واردکنندگان و صادرکنندگان برای محاسبه دقیق و پیش‌بینی هزینه‌های مرتبط با تجارت بین‌المللی بسیار مهم است. کسب‌وکارها می‌توانند با اطلاع از قوانین گمرکی که همیشه در حال تغییر هستند، پیچیدگی‌های عوارض و مالیات‌های گمرکی را بررسی کنند و ضمن بهینه‌سازی زنجیره تامین خود، از رعایت آنها اطمینان حاصل کنند.

• نحوه محاسبه حقوق و عوارض گمرکی

درک نحوه محاسبه حقوق گمرکی و مالیات برای هر کسی که در تجارت بین المللی دخیل است ضروری است. عوارض گمرکی هزینه هایی است که دولت بر کالاهای وارداتی تحمیل می کند و می تواند بر اساس عوامل مختلفی مانند ارزش کالا، وزن آنها یا مقدار وارداتی باشد. از سوی دیگر، مالیات ها هزینه هایی هستند که بر ارزش کالاها وضع می شوند و معمولاً بر اساس قوانین مالیاتی کشور هستند. محاسبه دقیق این عوارض و مالیات ها برای جلوگیری از هرگونه جریمه احتمالی یا تاخیر در ترخیص کالا از گمرک بسیار مهم است. عواملی مانند کشور مبدا، طبقه بندی کالا و هر گونه قرارداد تجاری قابل اجرا نیز در تعیین مبلغ نهایی نقش دارند. با درک این محاسبات، واردکنندگان و صادرکنندگان می توانند تصمیمات آگاهانه گرفته و هزینه های خود را به طور موثر مدیریت کنند.

مدارک موردنیاز برای واردات کالا

برای اینکه بتوانید کالایی را وارد کشور کنید، نیازمند مدارک زیر هستید:

1. ترخیصیه

سندی است که به وسیله شرکت های حمل و نقل به صاحبان کالا یا خدمات داده می شود. در محتوای این سند مواردی چون، مشخصات گیرنده، بارنامه، تاریخ صدور، وزن کالا و مشخصات کلی کالا نوشته شده است.

2. گواهی مبدا

این گواهی مدرکی است که به راحتی نشان می دهد کالای شما در کدام کشور طراحی و تولید شده است. این سند حاوی اطلاعاتی چون، محصول، مقصد و کشور صادرکننده است. این گواهی کشور مبدا را ثبت می کند و جزء مدارکی است که حتما باید برای ورود یک کالا وجود داشته باشد تا از صحت و درستی کالا اطمینان حاصل کنید.

3. فاکتور

هزینه های مربوط به کالای شما را مشخص می کند.

4. مدارک مربوط به بیمه

مدارک بیمه برای صحت سالم بودن کالای شما ضروری است.

سخن پایانی

در مجموع مالیات بر واردات ایران با هدف حمایت ازکالاهای داخلی ایجاد گردیده تا از ورود بی رویه کالاهای دیگر جلوگیری شود. این فرایند نوع پرداخت مالیات است که توسط دولت هر کشور وضع می شود و نرخ آن در هر کشوری متغیر و متفاوت است. این مالیات به عنوان درصدی از ارزش گمرکی محاسبه و بررسی می شود و در آن هزینه های حمل و نقل هم مورد بررسی قرار می گیرد. در حین حمل و نقل کالا به صورت بین المللی، ملزم به پرداخت مالیات هستید، بسته به ارزش کالا یا محصول خود. سعی کنید از کارشناسان و متخصصین این حوزه برای کسب اطلاعات بیشتر سوال کنید.

Leave your comment