اخذ مالیات از شرکت غیرفعال منوط به ارائه به موقع نامه عدم فعالیت، اظهارنامه مالیاتی و اسناد قانونی مربوطه به سازمان امور مالیاتی است. در صورت عدم فعالیت شرکت باید مراتب را به مراجع مالیاتی ذیربط اعلام کند تا گروه معاف مالیاتی را شامل شود. در غیر این صورت جریمه نقدی به همراه خواهد داشت. در صورتی که شرکت غیرفعال ظرف 4 ماهه اول سال سندی مبنی بر غیرفعال بودن شرکت را به حوزه مالیاتی ارسال نکند و یا اظهارنامه مالیاتی خود را با مهر شخص حقوقی تسلیم نکند جریمه خواهد شد. لازم به ذکر است که شرکت های مختلف بر اساس سود و درآمد مشمول مالیات می شوند. اگر سود شرکت ناچیز باشد طبق قانون مشمول مالیات نمی شود.
در این مقاله سعی داریم به بحث مالیات بر شرکت های غیرفعال بپردازیم. نحوه اعلام غیر فعال بودن شرکت و مدارک مورد نیاز برای اعلام عدم فعالیت را توضیح داده و تعهدات مالیاتی مدیران شرکتهای غیرفعال و نکات کلیدی در زمینه مالیات شرکتهای غیر فعال را بیان می کنیم. در ادامه نرم افزار سامانه مودیان همراه ما باشید.
شرکت غیر فعال چیست؟
شرکت غیرفعال به شرکتی اطلاق می شود که طبق قانون به ثبت رسیده باشد اما هیچ گونه فعالیت اقتصادی و تجاری نداشته باشد. در واقع یک شرکت غیرفعال گردش مالی صفر دارد. به عبارت دیگر، از منظر حقوقی، شرکت غیرفعال شرکتی است که در طول سال هیچ گونه تراکنش مالی انجام نداده باشد.
شرکتی غیرفعال باشد به چه معناست؟
اما شرکت غیرفعال مالیاتی به چه معناست؟ از نظر قانون مالیات، شرکتی که در یک دوره مالی خاص فعالیت مالی نداشته باشد و مدارکی دال بر فعالیت نداشته باشد، شرکت غیرفعال است.
زمانی که یک شرکت غیرفعال است دو حالت وجود دارد:
• ارائه گواهی کتبی عدم فعالیت و مالیاتی شرکت غیرفعال به مراجع مالیاتی مربوط
• عدم فعالیت پس از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها
عدم فعالیت شرکت به این معنی است که هیچ مدرکی مبنی بر فعالیت شرکت وجود ندارد. مثلا:
• فاکتورها یا رسید های صادر شده توسط شرکت به عنوان خریدار یا فروشنده موجود نمی باشد.
• عملیات حساب بانکی و گردش مالی شرکت در دوره مربوطه صفر باشد.
• دفتر حسابداری شرکت و نرم افزار حسابداری شرکت فاقد هرگونه اطلاعات اعم از حقوق و دستمزد، اجاره، خرید و فروش می باشد.
• شرکت کد بیمه یا لیست پرداخت بیمه صادر نکرده است.
• هیچ گزارش وضعیتی از طرف شرکت یا کارفرما برای شرکت صادر نمی شود.
• هیچ مدرکی مبنی بر استخدام افراد یا پرداخت دستمزد توسط شرکت وجود ندارد.
• شرکت هنوز در هیچ پروژه ای سرمایه گذاری نکرده است.
•شرکت هیچ گونه تامین مالی بانکی از جمله وام دریافت نکرده است.
• هیچ مدرکی در رابطه با قرارداد مشارکت با شرکت وجود ندارد.
اظهارنامه عدم فعالیت شرکت چیست؟
وقتی می گوییم شرکت های غیرفعال، منظور شرکت هایی است که در یک بازه زمانی مشخص هیچ گونه فعالیت مالی ندارند. اما چگونه می توان یک شرکت را غیرفعال اعلام کرد؟
هنگامی که یک شرکت ثبت می شود، مشخصات صاحبان آن به بخش مالی گزارش می شود. اگر شرکتی به هر دلیلی غیرفعال باشد، باید مفاد قوانین مالیاتی مستقیم را رعایت کند تا از جریمه های مالیاتی شرکت های غیرفعال جلوگیری شود.
بر اساس مفاد ماده های مهم مالیات 148 قانون مالیاتی، شرکت های غیرفعال باید از تاریخ ثبت شرکت تا مدت عدم فعالیت، اطلاعات خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند. لازم به ذکر است که اداره ثبت موظف به ارائه فهرست کامل شرکت های ثبت شده و مشخصات کامل اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد.
تذکر: گواهی عدم فعالیت باید در ابتدای ماه چهارم سال مالی ارائه شود و عدم ارائه در مهلت مقرر موجب جریمه نظام مالیاتی خواهد شد.
اعلام غیرفعال بودن شرکت به عوامل زیر بستگی دارد:
• اعلام عدم فعالیت برای اشخاص حقوقی، اعلام عدم فعالیت برای اشخاص حقیقی و سایر دفاتر مالی جهت تایید عدم فعالیت الزامی است.
• حتی در صورت غیرفعال بودن شرکت، پلمپ دفاتر قانونی و سایر اسناد حسابداری ضروری است.
• مدارک عملیات حساب بانکی برای اثبات بلااستفاده بودن حساب بانکی شرکت الزامی است.
یک شرکت ثبت شده بدون فعالیت چه اقداماتی باید انجام دهد؟
هر شرکتی اعم از فعال یا غیر فعال باید از این قوانین پیروی کند زیرا در خانه شرکت ها ثبت شده است. بنابراین یک شرکت غیرفعال نیز باید اقدامات لازم را برای اعلام وضعیت خود انجام دهد تا بتواند طبق قوانین مالیاتی برای شرکت های غیرفعال رسیدگی شود. مطالعه مقاله قوانین پایانه های خرید توصیه می شود.
بدهی مالیاتی مدیران غیرفعال شرکت به شرح زیر است:
• ارائه اظهارنامه مالیاتی برای اعلام غیرفعال بودن شرکت غیرفعال، تشکیل اظهارنامه مالیات ارزش افزوده صفر و تشکیل دفاتر قانونی قبل از مهلت مقرر.
• ارائه نامه عدم فعالیت شرکت غیرفعال با مهر و امضا بر سربرگ رسمی شرکت. توجه داشته باشید که طبق قوانین مالیاتی برای شرکت های غیرفعال، در صورت ثبت اسناد مالیاتی، نامه عدم فعالیت صادر می شود.
• اعضای شرکت مجاز به خرید و فروش حتی خرید های شخصی در دوره های غیرفعال نیستند. توجه داشته باشید هرگونه فاکتور خرید و فروش جعلی بر اساس مدارک ارسالی به اداره مالیات مبنی بر عدم فعالیت مشمول جریمه مالیاتی خواهد بود.
• اعلام عدم فعالیت باید در هر سال مالی تکرار شود. این بدان معناست که صرفاً یک بار اعلام غیرفعال بودن شرکت برای محاسبه کل دوره فعالیت شرکت کافی نیست.
• عدم فعالیت شرکت مربوط به سال مالی قبل بوده و نباید در سال مالی بعد اعلام شود. ضمناً اگر شرکت غیرفعال برای مدت طولانی غیرفعال باشد، شرکت منحل می شود.
• در صورتی که در اساسنامه شرکت برای سپرده گذاری نقدی پیش بینی شده باشد باید در صورت عملکرد و حساب های بانکی شرکت منعکس شود.
مالیات شرکت غیرفعال چیست؟
اما مالیات شرکت غیرفعال به چه معناست؟ سازمان امور مالیاتی با همه شرکت ها تحت قوانین مالیاتی سروکار دارد. بنابراین، هر شرکت ثبت شده باید قوانین مالیاتی را رعایت کند، حتی اگر فعالیتی نداشته باشد. وضعیت مالیاتی شرکت غیرفعال به گونه ای است که اگر شرکت مطابق قوانین مالیاتی شرکت غیرفعال عمل کند، مالیاتی اخذ نمی شود.
مالیات برای شرکت هایی که فعالیت نمی کنند چگونه محاسبه می شود؟
هر شرکتی مشمول مالیات است زیرا با هدف فعالیت تجاری راه اندازی شده و پس از ثبت کد اقتصادی دریافت می کند.در این صورت حتی اگر شرکت در حال فعالیت نباشد، باید طبق قوانین مالیاتی یک شرکت غیرفعال عمل کند. در واقع می توان گفت مالیات شرکت ها بر اساس میزان تراکنش های مالی و سود و زیان آن محاسبه می شود. بر اساس قانون مالیات بر درآمد، شرکت غیرفعال بدون درآمد مشمول مالیات نمی شود، که شرکت را ملزم به اعلام عدم فعالیت می کند.
تبصره: شرکت های تازه تاسیس طبق قانون 2 ماه فرصت دارند تا پرونده دارایی و کد اقتصادی دریافت کنند و در غیر این صورت باید منتظر جرم مالیاتی باشند. در اینجا لازم به ذکر است که برخی از شرکت ها تصور می کنند در صورت عدم تشکیل پرونده به اداره مالی مالیاتی از آنها تعلق نمی گیرد اما این تصور اشتباهی است. زیرا طبق قانون مالیات های مستقیم، اداره ثبت شرکت ها کلیه اطلاعات شرکت ها و موسسات ثبت شده را در پایان هر ماه به اداره مالیات اعلام می کند.
بنابراین از منظر قانون مالیاتی باید اظهارنامه عدم فعالیت شرکت ارائه شود در غیر این صورت شرکت علاوه بر پرداخت مالیات مشمول جرایم مالیاتی نیز خواهد بود. اگر شرکتی به هر دلیلی قادر به فعالیت نیست، باید در اسرع وقت به اداره امور مالی و مالیاتی گزارش دهد. از آنجایی که مالیات بر اساس سود و زیان، درآمد و مبالغ معاملات مالی شرکت محاسبه می شود، مالیات شرکتی که فعالیت نمی کند عملاً صفر است.بنابراین نگران تشکیل پرونده در اداره امور مالی نباشید.
تکالیف مالیاتی مدیران شرکت غیرفعال
به طور خلاصه، بدهی مالیاتی یک مدیر شرکت غیرفعال عبارت است از:
• اظهارنامه کتبی مبنی بر عدم انجام فعالیت های تجاری که توسط مراجع مالی و مالیاتی مربوطه تایید شده باشد.
• مهر دفتر حقوقی
• ارائه اظهارنامه مالیاتی مبنی بر غیرفعال بودن شرکت
• هرگونه تغییر در ثبت شرکت غیرفعال طبق تبصره 4 ماده 186 قانون مالیات های مستقیم منوط به مجوز مالیاتی از سازمان امور مالیاتی است.
• در صورت شروع فعالیت شرکت، مدیر شرکت موظف است در خصوص از سرگیری فعالیت شرکت، اطلاعیه کتبی به سازمان امور مالیاتی ارسال نماید.
بیانیه عدم فعالیت شرکت
برای عدم پرداخت مالیات بر اساس قوانین مالیاتی برای شرکت های غیرفعال، این شرکت ها باید اظهارنامه عدم فعالیت خود را ارائه کنند. متن اظهارنامه مالیاتی غیرفعال بسته به اینکه شخص حقیقی یا قانونی باشد متفاوت است.
امتیاز مالیاتی برای شرکت های غیرفعال
در این قسمت به نکات اصلی مالیات شرکت های غیرفعال اشاره می کنیم.
مالیات شرکت غیرفعال
بر اساس قانون مالیات شرکت های غیرفعال، اگر شرکت غیرفعال عدم فعالیت خود را کتباً به اداره دارایی و مالیات اطلاع دهد، هیچ مالیاتی قابل پرداخت نیست.از آنجایی که مالیات بر درآمد، تراکنش های مالی و سود و زیان شرکت اخذ می شود، شرکت هایی که فعالیت مالی ندارند ملزم به پرداخت مالیات نخواهند بود. لازم به ذکر است برای بهره مندی از پرداخت غیر مالیاتی شرکت غیرفعال باید اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به اداره مالیات ارائه شود. عدم ارائه گزارش به معنای کتمان فعالیت های مالی است و مشمول جریمه مالیاتی خواهد بود.
عواقب عدم اعلام عدم فعالیت چیست؟
عواقب عدم گزارش عدم فعالیت شرکت ها علاوه بر پرداخت مالیات جریمه است. یعنی در صورت عدم اعلام غیرفعال بودن شرکت در سه ماهه اول سال مالی و عدم ارائه اظهارنامه اداری قانونی و مالیاتی، علاوه بر مالیات شرکت غیرفعال، جریمه خواهند شد.
توجه به این نکته ضروری است که بر سود فروش سالانه یا بهره وری مالی سالانه مالیات پرداخت می شود و اگر فعالیت مالی شرکت کمتر باشد، مالیات پرداختی به شرکت نیز کمتر است. بنابراین نباید از ارائه اظهارنامه و اسناد قانونی به اداره مالیات ترسید. فقط در صورتی که آن شخص در مهلت مقرر شرکت را غیرفعال یا منحل اعلام نکند. یا عدم ارائه دفاتر قانونی و اسناد حسابداری مشمول جریمه مالیاتی برای شرکت های غیرفعال خواهد بود.
انحلال شرکت غیرفعال چیست؟
تصمیم به انحلال یک شرکت غیرفعال ممکن است به دلایلی رخ دهد، از جمله:
• قادر به ادامه فعالیت های شرکت نیستید
• پایان چرخه عمر شرکت
• دوره های طولانی عدم تحرک
• نداشتن سمت مدیر عامل یا سمت دیگری
• مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام شرکت تصمیم به انحلال گرفت
• و …
تصمیم به انحلال یک شرکت غیرفعال ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد
اما قبل از اینکه مجمع صاحبان سهام تصمیم به انحلال شرکت بگیرد، شرکا و اعضای هیئت مدیره باید کلیه بدهی ها و دارایی های شرکت را فهرست کرده، بدهی ها را بازپرداخت و مابقی اموال را بین شرکا و سهامداران تقسیم کنند. این لیست در روز جلسه در اختیار اعضا قرار خواهد گرفت. لطفاً توجه داشته باشید که عدم ارائه صحیح اظهارنامه انحلال شرکت می تواند منجر به جریمه مالیاتی یک تا دو درصد از سرمایه پرداخت شده شرکت در تاریخ انحلال شود. کلیه شرکا و سهامداران شرکت مسئول این جریمه می باشند.
نمونه ای از اعلام انحلال شرکت در زیر نشان داده شده است.
اسنادی که در هنگام انحلال شرکت باید به سازمان مالیاتی ارائه شود عبارتند از:
• فهرست بدهی ها و دارایی های شخص حقوقی
• اظهارنامه انحلال شرکت مربوط به آخرین سال فعالیت شرکت باید توسط مدیر تصفیه تنظیم شود.
• اعلام و تشکیل اظهارنامه عدم فعالیت شرکت
آیا به دلیل عدم اعلام شروع فعالیت خود به سازمان مالیاتی جریمه می شوم؟
طبق تبصره 3 ماده 177، شرایط این موضوع باید ظرف 4 ماه از تاریخ شروع فعالیت شرکت به سازمان امور مالیاتی ارائه شود. برای جلوگیری از جرائم مالیاتی، اظهارنامه شروع فعالیت باید به اداره مالیات ارائه شود. اگر این درخواست خارج از مهلت مقرر انجام شود، مالیات ماه های ثبت نشده از شرکت اخذ می شود. لازم به ذکر است که اگر شرکت ثبت شده به هر دلیلی گردش مالی نداشته باشد، شرکت غیرفعال است و باید برای انحلال به ثبت برسد. انحلال یا عدم فعالیت یک شرکت باید سریعا به اداره مالیات اطلاع داده شود تا شرکت با خیالی آسوده مالیات خود را پرداخت کند.
انحلال بزنیم یا عدم فعالیت؟
باید گفت انحلال به معنای پایان عمر شرکت است. بنابراین، اگر قصد دارید روزی شرکت خود را مجددا راه اندازی کنید، بهتر است به جای انحلال، اجازه دهید شرکت بدون فعالیت باشد. به یاد داشته باشید در صورت رعایت تمامی موارد قانونی، شرکت با مشکل و جریمه مواجه نخواهد شد.
کلام آخر
طبق قوانین مالیاتی برای شرکت های غیرفعال، اظهارنامه عدم فعالیت باید به صورت کتبی به مقامات مالیاتی مربوطه ارائه شود. اظهارنامه مالیاتی عدم فعالیت، دفاتر قانونی مهر و موم شده و حساب های بانکی راکد دوره عدم فعالیت نیز باید ارائه شود. جریمه عدم اعلام عدم فعالیت شرکت بالاتر از مالیات خواهد بود.
همچنین باید گفت که مالیات بر سود سالانه خرید، فروش یا بهرهوری مالی سالانه نیز به شرکت تعلق میگیرد و تنها در صورتی که فعالیت مالی شرکت کمتر باشد، مالیات نیز کمتر میشود. بنابراین نباید از تشکیل اسناد قانونی و اظهارنامه مالیاتی ترسید.