قوانین مالیاتی برای تمامی افراد جامعه به خصوص اشخاص حقوقی یا شرکت ها وجود دارد و تمام افرادی که دارای درآمد هستند، باید بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. اما بسیاری از شرکت ها به خصوص در سال های اولیه فعالیت خود ممکن است با ضرر و زیان مواجه شود و به عبارتی شرکت زیان ده باشد. بنا به دلایل بسیار متفاوتی در طول فعالیت یک شرکت ممکن است میزان هزینه ها از درآمدها در طی یک دوره مالی بیشتر گردد و به طبع این موضوع شرکت را به سمت ضرر و زیان خواهد برد.
حال سوالی که برای بسیاری از صاحبان کسب و کار در این خصوص مطرح می شود این است که مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه میشود؟ در واقع باید اشاره گردد که مالیات شرکت زیان ده در ابتدا باید توسط سازمان امور مالیاتی کشور به تایید برسد. در این صورت شرکت تا هنگامی که سود جدیدی را کسب نماید، الزامی برای پرداخت مالیات نخواهد داشت و به نوعی یک معافیت خاص برای آن از طرف سازمان امور مالیات در نظر گرفته می شود، اما اگر هزینه های شرکت، مطابق با مواد قانون مالیات های مستقیم و بخشنامه استهلاک زیان سنواتی نباشد، شرکت موظف به پرداخت مالیات است.
در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی سوال بسیار مهم شما عزیزان یعنی مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه میشود؟ بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
در چه زمانی یک شرکت زیان ده می گردد؟!
پیش از آن که به بررسی مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه میشود؟ بپردازیم باید بررسی کنیم که در چه زمانی یک شرکت به عنوان شرکت زیان ده محسوب می گردد؟! به صورت کلی باید اشاره داشت که در بازارهای مالی عوامل مختلفی وجود دارد که می تواند بر روی در آمد کسب و کارها و شرکت ها تأثیر گذار باشد. زمانی که در آمد یک شرکت قطع می شود یا این که کاهش پیدا می کند، اگر میزان هزینه های آن بیش از درآمد باشد، وضعیت مالی شرکت به سمت زیان ده شدن پیش خواهد رفت. از جمله عوامل اولیه ای که می تواند در زیان ده بودن شرکت تاثیر گذار باشد، به صورت زیر خواهد بود:
- عدم مدیریت مناسب مجموعه
- مدیریت اشتباه جریان وجوه نقد
- عدم آشنایی به بازار
- بازاریابی نادرست
- سوق دادن سرمایه به موجودی انبار
- عدم تقسیم سرمایه مناسب
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده در فوق، عوامل دیگری نیز در زیان ده بودن شرکت ها تاثیر دارد. به صورت مثال تمامی شرکت ها و کسب و کارهایی که در دوره گذار از تکنولوژی قدیمی به تکنولوژی جدید قرار دارند و یا این که به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده اند و در مرحله تحقیق و توسعه قرار دارند معمولا با زیان مواجه می شوند. در چنین شرایطی در اظهار نامه های مالیاتی، میزان هزینه های شرکت از درآمدهای آن بیشتر خواهد شد. در این خصوص صاحبان کسب و کار و یا مدیران شرکت ها باید آگاهی کاملی از مالیات شرکت باشند تا بدین ترتیب هزینه های مالیاتی زیان بیشتری را برای آن ها به بار نیاورد. از طرف دیگر سازمان امور مالیاتی کشور، در خصوص شرکت های زیان ده تصمیمات متفاوتی می گیرد.
تعیین مالیات شرکت های زیان ده
یک طرز فکر غلط در میان مدیران و صاحبان یک کسب و کار وجود دارد و آن این است که شرکت های زیان ده تکلیفی برای پرداخت مالیات نخواهند داشت. این موضوع صحیح نمی باشد و شایان ذکر است که شرکت های زیان ده نیز در شرایطی خاص ملزم به پرداخت مالیات به دولت خواهند بود. در این راستا نیز بهتر است که با کارشناسان و مشاوران مشورت فرمایید تا شما را با مالیات شرکت های زیاده آشنا سازند.
همان گونه که در فوق اشاره کرده ایم، در برخی از موارد و شرایط خاص، سازمان ها و شرکت های زیان ده مکلف به پرداخت مالیات خواهند بود. بنا به عبارتی شرکت باید میزان درآمد خود را مشخص کرده و سپس اقدام به ثبت نام اظهار نامه مالیاتی نماید و سپس این اظهار نامه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهد. از جمله نکات بسیار مهمی که در این خصوص باید بدانید، به شرح زیر است:
- ممیز، اسناد و مدارک شخص را بررسی خواهد کرد.
- در صورت تایید سازمان مالیاتی مبنی بر زیان ده بودن شرکت، مالیات تا زمانی که شرکت درآمد و سودی را از آن خود کند و کسر زیان های قبل از سود سال بعد دریافت نمی گردد
- در صورت عدم تایید هزینه ها از طرف سازمان امور مالیاتی کشور، شرکت می بایست مالیات پرداخت کند.
- هدف از پرداخت این مالیات جلوگیری از زیان مجدد شرکت در آینده می باشد.
- پرداخت این نوع مالیات و اهداف مربوط به آن می تواند به عنوان وسیله ای و ابزاری محسوب گردد که منجر شود مدیران برنامه ریزی مالی دقیق تری برای شرکت داشته باشند و در نتیجه از این طریق، زیان شرکت کاهش یافته و سودی بیشتری را به دست بیاورد.
آیا زیان شرکت های با در آمد نرخ صفر یا نرخ مقطوع نیز پذیرفته می شود؟
این سوال نیز برای بسیاری از صاحبان کسب و کار به وجود می آید. باید اذعان داشت که بر اساس قوانین وضع شده در قانون مالیات های مستقیم، این نوع زیان مورد قبول سازمان امور مالیاتی نمی گردد. در خصوص استارتاپ ها و کسب و کارهایی که تازه شروع به فعالیت کرده اند، موضوع مورد بحث کمی متفاوت خواهد شد. اگر یک شرکت استارتاپی در سال های اولیه فعالیت خود فاقد در آمد باشد، برای آن که بتواند تخفیف های مالیاتی را از آن خود کند، باید موارد زیر را رعایت نماید:
- استارتاپ ها باید پرونده خود را به شکل حقیقی و یا حقوقی در سازمان امور مالیاتی تشکیل دهند.
- زمانی که پرونده تشکیل شد، باید تمامی هزینه های خود را به صورت مستند به اسناد و مدارک خاص که نیاز است به سازمان امور مالیاتی ارائه نماید.
- اگر در این شرکت ها هزینه حقوق و دستمزدی وجود دارد، باید علاوه بر ارسال لیست بیمه به سازمان تأمین اجتماعی، لیست مالیات بر حقوق و پرداخت مالیات حقوق را به آن سازمان نیز داشته باشند.
- در انتها نیز این شرکت ها لازم است که تمامی هزینههای خود را در دفاتر قانونی و اظهارنامه خود ثبت کنند.
تعیین مالیات مال باختگان از طرف سازمان امور مالیاتی کشور:
برخی از شرکت ها هستند که به عنوان شرکت های ورشکسته و یا مال باخته محسوب می شوند. در این خصوص برای آن که سازمان امور مالیاتی کشور بتواند یک شرکت را به عنوان شرکت ورشکسته محسوب کند، صاحب کسب و کار باید بر اساس موارد ذکر شده در زیر عمل نماید:
- شرکت های ور شکسته مانند سایر اشخاص حقوقی و تجاری باید از نرمافزار حقوق و دستمزد و سایر ابزارهایی که در این خصوص وجود دارد، برای پیگیری هزینه ها و درآمدهای خود و تحویل اظهار نامه مالیاتی بر اساس قانون و طبق مهلتی که دارند، بهره ببرند.
- در صورتی که سازمان امور مالیاتی کشور، شرکت را ور شکسته اعلام نماید، تا زمانی که شرکت سود را پس نگرفته و زیان قبلی را از سود سال بعد کسر کند، مالیاتی از آن دریافت نخواهد شد.
نکته بسیار مهمی که در این راستا باید بدانید، این است که بازرس مالیاتی اسناد هزینه و در آمد شرکت را دریافت کرده و آن را به صورت کامل بررسی خواهد کرد.. در صورتی که امور مالی شرکت مورد تایید حسابرس و سازمان مالیاتی نباشد و یا منابع درآمدی به اشتباه در اظهارنامه قید شده باشد، زیان شرکت تایید نخواهد شد.
پذیرفتن هزینه های شرکت زیان ده:
هزینه هایی که در اظهار نامه ها ثبت می شود، باید مورد پذیرش سازمان امور مالیاتی کشور قرار بگیرد. به صورت کلی بر اساس شرایط و موارد خاص ممکن است که هزینه های یک شرکت زیان ده افزایش یابد و این موضوع می تواند بر اثر اخذ وام خرید تجهیزات جدید، افزایش یا پرداخت حقوق کارکنان، هزینه های تحقیق و توسعه و ... باشد. در صورتی که هزینه های شرکت افزایش یابد آن گاه سازمان امور مالیاتی آن ها را وصول و زیان های ناشی از آن را به عنوان نتیجه هزینه در نظر خواهد گرفت.
رد شدن عنوان شرکت زیان ده از طرف سازمان امور مالیاتی:
به صورت کلی ممکن است این سوال نیز برای شما عزیزان به وجود بیاید که در چه زمانی اداره مالیات یک شرکت زیان ده را رد خواهد کرد؟ در برخی از موارد سازمان امور مالیاتی ممکن است زیان ده بودن یک شرکت را رد نماید. به صورت کلی ممکن است گاهی اوقات در برخی از شرکت ها و سازمان ها که ادعای زیان ده بودن دارند، هزینه های شخصی به عنوان هزینه های شرکت در نظر گرفته شود. به عنوان مثال می توان اشاره داشت که یک شخص حقوقی وامی را می گیرد و به جای این که آن را خرج نماید تا سود بیشتری به دست آورد، آن را صرف امور شخصی مانند خرید ملک یا خودرو می نماید. به خاطر داشته باشید که این گونه از هزینه ها توسط سازمان امور مالیاتی کشور پذیرفته نخواهد بود و زیان آن مسترد خواهد شد.
قوانین مالیاتی در خصوص شرکت های زیان ده:
همان گونه که در بخش های قبل اشاره کرده ایم، یک سری ماده های خاص در قانون مالیات های مستقیم برای شرکت های زیان ده وجود دارد. شایان ذکر می باشد که ماده های 147 و 148 قانون مالیات های مستقیم، به هزینه های قابل قبول در خصوص تعیین درآمد افراد مشمول مالیات و تعیین زیان شخص حقوقی می پردازد. بر اساس ماده 147 می توان اذعان داشت که "هزینه های قابل قبول تعیین درآمد مشمول مالیات تعریف شده در مقررات این قانون، هزینه هایی می باشد که مستند به اسناد در حدود متعارف بوده و منحصراً به کسب درآمد مؤسسه مربوط میشود." به صورت کلی در ماده 148 قانون مالیات های مستقیم نیز نیز هزینه های قابل قبول ماده 147 به صورت کلی بیان شده است.
نکته بسیار مهم:
اگر شما عزیزان به عنوان اشخاص حقوقی گزارشات سه ماهه و اظهار نامه های مالیاتی خود را به صورت صحیح و کامل به سازمان امور مالیاتی تسلیم کرده باشید و هزینه هایی که شرکت متحمل شده باشد بر اساس و مطابق قانون ماده 147 و 148 مورد قبول سازمان امور مالیاتی کشور باشد، کسب و کار شما سود آور خواهد بود. در این صورت است که دیگر ضرر مالیاتی شرکت در نظر گرفته نخواهد شد. به خاطر داشته باشید اگر صاحب یک کسب و کار و شرکت هستید، باید موارد بسیار مهم و اولیه مانند سال مالی، دانش خود را در امور مالیاتی افزایش دهید تا در مواقعی که مشکلاتی مانند سود آوری شرکت پیش نمی آید، از جمع آوری پول خود داری فرمایید.
نکات مهمی که مدیران شرکت های زیان ده باید بدانند:
به صورت کلی بسیاری از صاحبان کسب و کار و مدیران یک شرکت با مسائل مالی و مالیاتی آشنایی ندارند و یا آن را جدی نمی گیرند! عدم آشنایی مناسب مدیران با مسائل مالی و مالیاتی و عدم ارائه مدارک درست و مناسب، سبب می شود که زیان ده بودن یک شرکت مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار نگیرد و بدین صورت موظف به پرداخت مالیات باشید. از جمله دلایل بسیار مهمی که باعث رد شدن زیان ده بودن یک شرکت در سازمان امور مالیاتی خواهد شد، به صورت زیر می باشد:
- عدم ارائه گزارش های فصلی
- کامل نبودن دفاتر مالی
- مشکلات مربوط به پر کردن اظهار نامه
- عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر
- ارائه مدارک ناقص
- عدم نگهداری درست از مدارک و دفاتر و ...
همان گونه که در بخش های قبل اشاره کرده ایم، شما عزیزان باید به این موضوع توجه داشته باشید که هزینه های شرکت فقط در صورتی مورد قبول سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد که شرایط مندرج در ماده 147 و 148 قانون مالیات مستقیم را رعایت کرده باشند. در این راستا به شما توصیه می کنیم که از یک نرم افزار حسابداری قدرتمند و مناسب بهره ببرید تا به شما کمک نماید که مدیریت کاملی بر تمام مدارک مالی شرکت خود داشته باشید و اظهار نامه های مالیاتی کاملی را به سازمان ارائه دهید.
مالیات های شرکت زیان ده در آستانه انحلال:
موضوع بسیار مهم دیگری که وجود دارد، در خصوص مالیات های شرکت زیان ده در آستانه انحلال می باشد. شایان ذکر می باشد که اگر زیان یک شرکت از 50 درصد سرمایه های آن بیشتر گردد، بر اساس قانون تجارت باید سرمایه های خود را کاهش دهد. در این شرایط خاص شرکت به سمت تسویه و انحلال نیز پیش می رود. در صورتی که هیئت مدیره یا دادگاه در شرایط خاص به انحلال یک شرکت تصمیم گیری نماید، مدیر تسویه وظایف ذکر شده در زیر را بر عهده خواهد گرفت:
- فروش دارایی ها
- پرداخت بدهی ها به همراه مالیاتهای باقیمانده از سالهای قبل
سخن پایانی:
در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی مالیات شرکت زیان ده چگونه محاسبه میشود؟ بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان و مشاوران مجموعه ما مشورت نمایید.