نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402

همان گونه که می دانید، قوانین مالیاتی در تمام کشورهای دنیا وجود داشته اما با یک دیگر متفاوت است. در ایران نیز قوانینی در خصوص دریافت  پرداخت مالیات وجود دارد که تمام مودیان مالیاتی یا همان مشمولین پرداخت مالیات موظف به رعایت آن ها هستند. یکی از انواع مالیات هایی که در خصوص املاک وجود دارد، مالیات نقل و انتقال ملک می باشد. به صورت کلی برای نقل و انتقال املاک مانند مواردی دیگر مانند نقل و انتقال خودرو، باید مالیات پرداخت شود!

شایان ذکر می باشد که میزان مالیات نقل و انتقال ملک، 5 درصد از ارزش مورد معامله خواهد بود و در این خصوص نیز قوانینی خاص وجود دارد. به صورت کلی مالیات نقل و انتقال ملک یا املاک از جمله انواع مالیات های مستقیم است. مالیات نقل و انتقال ملک هنگامی وضع خواهد شد که شخص حقیقی یا حقوقی املاک خود را در ایران واگذار نماید. این مالیات مذکور پس از کسر معافیت ‌های لازم در قانون مالیات ‌های مستقیم مصوب تیر ماه سال 1394 به مأخذ ارزش معاملاتی یا وجوه دریافتی اعمال می گردد.

در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی  نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402

مالیات، یک نوع عوارض مالی محسوب می گردد که دولت از اشخاص حقیقی و یا اشخاص حقوقی مانند شرکت ها و سازمان ها دریافت کرده تا بدین ترتیب منابع مالی برای تأمین هزینه‌ های عمومی دولت فراهم آورد. مالیات هایی که از افراد در ایران دریافت می گردد معمولا از درآمد های افراد و شرکت‌ ها کسر خواهد شد و به منظور تأمین خدمات عمومی مانند زیر ساخت‌ ها، آموزش، بهداشت، امنیت، و سایر امور دولتی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. استفاده از مالیات به صورت کلی برای ایجاد رفاه هرچه بیشتر خواهد بود و باید در این راستا مورد استفاده قرار بگیرد.

مالیات ها به گونه‌ های مختلفی مانند مالیات درآمدی، مالیات بر ارث، مالیات بر مصرف و مالیات بر املاک و ... تقسیم بندی می گردند و نرخ‌ های مالیات ممکن است متغیر باشند و بر اساس سیاست های مالیاتی دولت تعیین می‌ گردد. در واقع نرخ پرداخت مالیات برای همه افراد جامعه یکسان نیست و برای برخی از افراد کمتر است و برخی دیگر نیز که از لحاظ توان مالی پایین هستند، معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شده است.

ممکن است بسیاری از شما عزیزان در خصوص مالیات نقل و انتقال ملک اطلاعات خاصی نداشته باشید و یا اصلا ندانید که این مالیات نیز وجود دارد. همان گونه که در بخش مقدمه این مقاله اشاره کرده ایم، مالیات نقل و انتقال ملک، از جمله انواع مالیات های مستقیم محسوب می گردد که در زمره معافیت های مالیاتی نیز قرار ندارد. این مالیات باید به هنگام خرید و فروش ملک به دولت پرداخت شود و قوانین لازم در این خصوص رعایت گردد.

لازم ذکر است که بر اساس قوانین، مالکان عین (ملک مورد معامله) یا صاحبان حق، باید مالیات نقل و انتقال ملک را پرداخت نمایند. از طرف دیگر مقدار مالیات نقل و انتقال ملک، بر اساس ماده ۵۹، به مقدار 5 درصد ارزش مورد معامله ملک خواهد بود که این با مبلغ فروش ملک تفاوت داشته و به صورت معمول با توجه به ناحیه و منطقه مقدار نیز متفاوت می باشد.

این نکته را نیز باید بدانید که پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 بر عهده مالک و فروشنده ملک خواهد بود. نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک نیز به این صورت می باشد که شما عزیزان با مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی و پرداخت این مالیات، با استفاده از دستگاه های پوز قادر به پرداخت مالیات املاک مورد نظر هستید.

مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402

انواع مالیات نقل و انتقال املاک:

قوانین مالیاتی که توسط دولت وضع شده است، بسیار کامل و جامع بوده و هر ساله به روز رسانی های مختلفی نیز برای آن انجام می شود تا حق و حقوق افراد در این راستا حفظ گردد و کسی دچار ضرر و زیان نشود. مگر آن که افراد خود در پرداخت مالیات ها سهل انگاری نمایند و جرمی مرتکب شوند، آنگاه جریمه های مالیاتی برای آن ها در نظر گرفته می شود. در خصوص مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402، باید اشاره داشت که این مالیات مانند سایر مالیات های دیگر، خود به دسته های بسیار متفاوتی تقسیم بندی می شود که در زیر به آن اشاره می کنیم:

  • مالیات نقل و انتقال ملک
  • مالیات انتقال حق واگذاری (سرقفلی)
  • مالیات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش املاک (نوساز)
  • مالیات بر درآمد رضایت مالک یا حق مالکانه

مدارک لازم برای پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک در سال ۱۴۰۲

پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 نیازمند مدارک خاصی است که شما به هنگام مراجعه به دفتر اسناد رسمی، باید آن ها را به همراه داشته باشید. از جمله مدارک لازم برای پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک در سال ۱۴۰۲به شرح زیر خواهد بود:

  • استعلام دفتر خانه (ذکر کامل نام خریدار)
  • کپی از اسناد مالکیت مربوطه
  • کپی گواهی شهرداری
  • کپی شناسنامه و کارت ملی مشتری
  • کپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده
  • کپی پروانه ساختمان یا همان جواز ساختمان
  • کپی جواز پایان کار
  • اسناد مربوط به نقشه و کروکی محل
  • آدرس دقیق ملک
  • کپی مدارک انحصار وراثت ( اگر به ملک مورد نظر به صورت موروثی یا وراثتی باشد )
  • گواهی واریز مالیات بر ارث

چه کسانی از پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک معاف هستند؟!

این سوال ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید. به صورت کلی در قانون مالیات اظهار نامه عملکرد، برخی از افراد شامل بخشودگی های مالیاتی یا معافیت های مالیاتی خواهند بود و این موضوع برای ایجاد عدالت در بین مردم و افراد جامعه است. در واقع در قانون نقل و انتقالات ملک نیز معافیت های مالیاتی خاصی وجود دارد که دانستن آن ها خالی از لطف نمی باشد. برای معافیت پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک یک سری شرایط بسیار خاص وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

1)املاک میراث فرهنگی

یک سری املاک وجود دارند که در لیست املاک میراث فرهنگی هستند و لازم ذکر می باشد که این نوع از املاک معاف از پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک خواهند بود. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که اگر این املاک در دست اشخاص باقی بمانند، افراد ساکن در آن از پرداخت ۵۰%مالیات بر درآمد معاف خواهند بود.

2)املاکی که در مالکیت دولت می باشند

به صورت کلی می توان اذعان داشت که بر اساس قانون ۴۲ ثبت مصوب مرداد ماه ۱۳۲۰، املاکی که به مالکیت دولت درآمده اند، از پرداخت مالیات نقل و انتقال معاف خواهند بود.

3)املاک دارای سند عادی یا مبایعه‌نامه

در واقع در این خصوص باید بیان نماییم که املاکی که با سند عادی یا مبایعه نامه انتقال داده شده اند و مالک آن ملک، اقدام به ساختمان سازی در آن کرده است نیز معاف از پرداخت مالیات خواهند بود. در این راستا صاحبان املاک مذکور هنگام فروش این نوع از املاک اگر تاییدیه مراجع ذی ربط و مربوطه را داشته باشند، معاف از پرداخت مالیات می شوند و یا اینکه درصدی از مالیات آن ها کسر خواهد شد.

چه کسانی از پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک معاف هستند؟!

نکته بسیار مهم :

در برخی از موارد ممکن است مالیات ملک پرداخت گردد اما ملک مورد معامله قرار نگیرد، در این صورت اما اگر به هر دلیلی، پس از پرداخت مالیات، معامله انجام نشود، سازمان امور مالیاتی کشور، پس از درخواست مودی و همچنین تایید دفتر اسناد رسمی مربوطه (در خصوص معامله نشدن ملک مورد نظر)، ظرف ۱۵ روز از تاریخ اعلام دفتر اسناد رسمی، مالیات وصول شما به حساب فرد پرداخت کننده بازگردانده خواهد شد.

نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال املاک در سال 1402 به چه صورت است؟

در بخش های گذشته در خصوص مالیات نقل و انتقال املاک در سال 1402 اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. در این راستا نیز قصد داریم تا نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال املاک در سال 1402 را برای شما شرح دهیم. بسیاری از افراد گمان می کنند که پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک از طریق سامانه مودیان مالیاتی که برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شده است، پرداخت می گردد. اما لازم ذکر است که پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک از طریق دفاتر اسناد رسمی صورت می گیرد. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور وظیفه دارند تا امکان دسترسی بر خط به سامانه ثبت الکترونیک  سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را برای سازمان مالیاتی فراهم سازد تا بدین ترتیب پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک به صورت شفاف و واضح انجام شود.

مقدار مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 چقدر است؟

در بخش های قبل اذعان داشتیم که قوانین مالیاتی و مقدار پرداختی های مربوطه ممکن است سال به سال تغییر کند. این موضوع در خصوص مالیات نقل و انتقال ملک نیز وجود دارد و هر ساله با توجه به شرایطی که در کشور حاکم است، مالیات مشخصی برای نقل و انتقال ملک مشخص می گردد. باید اشاره شود که مقدار مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 با توجه به نوع ملک، به شرح زیر خواهد بود:

  • مالیات نقل و انتقال ملک برای املاک مسکونی، 5 درصد ارزش معاملاتی ملک می باشد.
  • مالیات نقل و انتقال ملک برای املاک تجاری، 5 درصد ارزش معاملاتی ملک می باشد.
  • مالیات نقل و انتقال ملک برای انتقال سرقفلی، 2 درصد ارزش سرقفلی می باشد.

مقدار مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 چقدر است؟

پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک بر عهده چه کسی خواهد بود؟

ممکن است این سوال برای شما عزیزان به وجود بیاید که پرداخت مالیات نقل و انتقال ملک بر عهده چه کسی خواهد بود؟ در واقع یکی از بزرگترین مشکلات و دغدغه هایی که برای افراد به هنگام خرید و فروش ملک به وجود می آید همین موضوع است که مالیات نقل و انتقال ملک بر عهده فروشنده است و یا خریدار؟!

چه کسی باید این مالیات را پرداخت نماید؟! برای پاسخ به این قبیل سوالات شما باید اشاره شود که مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402، بر اساس قوانین و شرایط ملک مورد نظر مشخص و معین خواهد شد و پرداخت آن طبق قوانین برعهده فروشنده یا همان مالک می باشد. بنابراین مالک یا فروشنده ملک وظیفه دارد که به هنگام انتقال سند، علاوه بر هزینه انتقال سند، مالیات مربوط به ملک خود را در دفتر اسناد رسمی پرداخت کند.

مالیات بر درآمد ساخت و فروش املاک نوساز:

موضوع دیگری که وجود دارد، مالیات بر درآمد ساخت و فروش املاک نوساز می باشد. به صورت کلی باید بیان شود که بر اساس ماده ۷۷قانون مالیات های مستقیم، درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی ناشی از ساخت و فروش هر نوع ساختمان بر اساس مورد مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود. بنا به عبارتی دیگر، تمامی سازندگان حقیقی و حقوقی برای انجام هرگونه ساخت و ساز در ایران، باید مقدار ۱۵الی ۲۵ درصد از سود حاصل از فروش املاک را به عنوان مالیات پرداخت به دولت پرداخت نمایند. در این راستا دو نکته بسیار مهم وجود دارد که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد:

  • منظور از سازندگان حقوقی همان شرکت های ساختمانی می باشند که دارای مجوز از سازمان برنامه و بودجه بوده و به کار ساخت و ساز مشغول اند. این شرکت ها باید، مقدار ۲۵ درصد از درآمد حاصل از فروش  واحد های نوساز خود را به عنوان مالیات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش املاک به دولت پرداخت نمایند.
  • منظور از سازندگان حقیقی افراد عادی می باشند که بدون داشتن شرکت های حقوقی به کار ساخت و ساز مشغول هستند.. در این مورد افراد حقیقی باید معادل ۱۵الی ۲۵ درصد درآمد حاصله از فروش را به دولت تحت عنوان مالیات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش املاک به دولت پرداخت نمایند.

سخن پایانی:

در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال ملک در سال 1402 بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. شما نیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان و مشاوران ارشد مجموعه ما مشورت فرمایید.

Leave your comment