برنامه تولید اصلی ترین بخش هر شرکت تولیدی میباشد و ازجمله کارکردهای مهم آن میتوان به هماهنگی واحد تولید و فروش و برنامه ریزی اشاره کرد. سازمانها همواره با مشکلات و محدودیتهایی از قبیل نیروی انسانی قابل دسترس، ماشین آلات صنعتی مورد نیاز، تأمین مواد اولیه روبرو بودهاند. اگر فرآیند تولید طبق برنامه خاصی پیش رود موفقیت آمیز خواهد بود و اهداف مدیریت را به نتیجه خواهد رساند. چنانچه طبق برنامه نباشد با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد که میتوان با استفاده از یک برنامه نرم افزار مدیریت تولید این مشکلات را از بین برد و در جهت برنامه ریزی تولید اطلاعات و روشهای کاربردی بسیاری به دست آورد.
نرم افزار مدیریت تولید
نرم افزار مدیریت تولید با برنامه ریزی کردن، سازماندهی، کنترل و هدایت کردن فرایند تولید به مدیران کمک شایانی در جهت تحقق اهدافشان میکنند.
برای تعریف ساده و قابل درک از نرم افزار مدیریت تولید میتوان گفت: شرکتها با داشتن نرم افزار مذکور، حجم تولید و موجودی مواد اولیه را کنترل کرده و مقدار مواد اولیه که نیاز به نگهداری دارد را به آسانی مدیریت میکنند.
اگر شما در روند تولید از این نرم افزار استفاده کنید، قابلیت پیشگویی پیدا خواهید کرد. به این صورت میتوانید مواد اولیهای که به آن نیاز دارید و سود و زیان کالاها را با نرم افزار مدیریت تولید تشخیص دهید و طبق آن برنامه دقیق برای خطوط تولید شرکت داشته باشید.
در دنیای رقابتی فعلی اکثر شرکتها دنبال راهکاری هستند که بهوسیله آن بتوانند بهای تمام شده کالای ساخته شده و ضایعات آن را بهراحتی محاسبه و تفکیک نمایند. هدف ما در این مقاله این است که شما را با نرم افزار مدیریت تولید آشنا کنیم این نرم افزار میتواند تمام نیازهای سازمان را نسبت به بهای تمامشدهی کالاهای ساخته شده و موارد مرتبط با تولید برطرف نماید.
امکانات نرم افزار مدیریت تولید:
- از زمانی که شروع به تولید کالا میکنید تا انتهای فرایند تولید محصول میتوانید مدیریت داشته باشید.
- در نرم افزار مدیریت تولید صدور رسید و حواله به صورت همزمان صادر در سیستم انجام میشود.
- برای هر کارت تولید به صورت مجزا در سیستم، سند حسابداری صادر میشود.
- کارت تولید مرحلهای جداگانه به ازای هر مرکز تولید صادر میگردد؛ و شما میتوانید برای آن حواله صادر کنید و پس از صدور مشاهده نمایید.
- امکان محاسبه قیمت تمام شده کالای تولید شده را با این نرم افزار وجود دارد.
- شما میتوانید کلیه فرمولهای ساخت موجود در سیستم را حذف و مجدداً فرمولهای جدید را اضافه نمایید
- زمانی که حواله صادر میکنید میتوانید به کمک نرم افزار موجودی منفی کالا را کنترل کنید. امکان جستجوی فرمول ساخت کالا براساس نام و کد کالا امکانپذیر است.
- استفاده آسان از نرم افزار مدیریت تولید بدون نیاز داشتن به دانش حسابداری و استفاده کردن از wizard ها
- نرم افزار بهوسیله کنترل گردش مواد از مصرف مواد اضافی جلوگیری میکند.
- قیمت قبل از تولید را به همراه کارت پیش بینی تولید میتوانید ببینید.
- گزارش قیمت تمام شده کالا در مراحل تولید، گزارش توان شرکت برای تولید و گزارش نیاز به شارژ برای انجام تولید
- ثبت خودکار سندهای حسابداری و اسناد گردش کالا در انبار توسط نرم افزار مدیریت تولید
- ایجاد فرمولهای تولید و BOM محصول با ضرایب مصرف
- برای هر قسمت از تولید سربار تعریف شده است.
- ثبت کردن عملکرد روزانه واحد تولیدی در قالب گزارشهای روزانه عملکرد
اصلیترین هدف نرم افزارهای مدیریت تولید برای کسبوکارها چیست؟
دستگاه ها و تجهیزات دستی همیشه کارایی خود را در مقایسه با سیستم های هوشمند و اتوماتیک از دست می دهند. با این حال، اگر شما یک خط تولید متشکل از چندین ماشین مختلف دارید و برای هر یک از آنها نرم افزار جداگانه ای دارید، اطمینان از یکپارچگی بین این نرم افزارها دشوار است. می توان گفت که هدف اصلی بهترین نرم افزار مدیریت تولید، دیجیتالی کردن کسب و کار است.
در اینجا بهترین نرم افزار مدیریت تولید آمده است که مدیریت دستگاه ها و خطوط تولید را آسان می کند. این یک مرحله اجتناب ناپذیر از تکامل سازمانی است. چرا؟ به این دلایل:
عملکرد بهتر نسبت به رقبا هنگام استفاده از نرم افزار مدیریت تولید، به روز رسانی یا مدیریت هر فرآیند فقط نیاز به علامت زدن چند چک باکس دارد. نه بیشتر نه کمتر. سرعت شما در فرآیندهای آزمون و خطا افزایش می یابد و عملکرد بهتری را سریعتر به دست می آورید. در نهایت از رقبای نه چندان آگاه خود در زمینه فناوری بهتر عمل خواهید کرد.
تمرکز مدیریت داده هنگامی که دادههای چندین سنسور و سیستم در سراسر تأسیسات شما بهطور خودکار با استفاده از نرمافزار مدیریت تولید متمرکز ذخیره و پردازش میشوند، بسیاری از فرآیندهای حیاتی شما آسانتر و مقرونبهصرفهتر میشوند.به عنوان مثال: مدیریت موجودی و کنترل هزینه، شناسایی سریع ضایعات، کاهش ردیابی گردش دارایی ها و میزان مواد و موجودی پیش بینی شده.
پوشش گسترده بازار قابلیت پیکربندی سریع فرآیندهای تولید به شما امکان می دهد بخش های بیشتری از بازار را پوشش دهید. فن آوری هایی مانند چاپ سه بعدی و تولید بر حسب تقاضا به تولیدکنندگان این امکان را می دهد که تعداد محدودی از هر اقلام را متناسب با نیازهای منحصر به فرد مشتریان تولید کنند. بهترین نرم افزار مدیریت تولید باید به شما کمک کند بیشترین سهم بازار را به دست آورید.
تاثیر شکاف مهارت های کارکنان را کاهش دهید. در سازمانهای تولیدی که تولید فرآیند مهمی است، چالشهای نامرئی وجود دارد؛ افراد مسنتر تمایلی به یادگیری فناوریهای جدید ندارند و افراد جوانتر به ندرت تولید را به عنوان شغل دائمی خود انتخاب میکنند. این منجر به شکاف مهارتی در سازمان می شود. پیشبینی میشود که شکاف مهارتی تا سال 2028 ، 454 میلیارد دلار هزینه تولید ناخالص داخلی ایالات متحده داشته باشد. خودکارسازی فرآیندهای تکراری از طریق نرم افزار مدیریت تولید می تواند به کاهش خطای انسانی و بهینه سازی نگهداری دارایی کمک کند. به طور خلاصه، استفاده از نرم افزار تأثیر شکاف مهارت ها را کاهش می دهد زیرا بسیاری از فرآیندها را خودکار می کند.
کنترل موجودی کالاها با نرم افزار مدیریت تولید
گزارش توان تولید:
یعنی با مقدار موجودی معین مواد اولیه چقدر توان تولید از یک محصول را داریم.
گزارش نیاز به شارژ:
یعنی برای مقدار مشخص از تولید محصول از چه مواد اولیه و به چه مقدار کم داریم.
نرم افزار مدیریت تولید در چه شرکتهایی کاربرد دارد؟
نرم افزار مدیریت تولید در شرکتهای تولیدی و بعضی شرکتهای بازرگانی که دارای کالاهای آنها مونتاژمی باشد، کاربرد و استفاده دارد و مدیران تولید با استفاده از این نرم افزار میتوانند گزارشهای مختلفی از تولید محصولات در خطوط مختلف تولیدی، با توجه به فرایند تولید محصولات و آنالیز آن ثبت نمایند.
شما میتوانید با فرمول تولیدهایی که در قسمت فرمول تولید، نرم افزار وارد میکنید پایه و اساس محاسبه قیمت تمام شده کالاهای تولیدی خود را در قسمت نرم افزار حسابداری صنعتی بنا کنید و کالاهای ساخته شده و نیمه ساخته شده خود را به موجودی نرم افزار انبار اضافه کنید. برای تحقق این مسئله ابتدا باید در بخش تعریف فرمول تولید، فرمولهای تولید خود را در هر بخش کاری ایجاد کنید.
چگونه فرمولهای تولید را در هر بخش کاری تعریف کنیم؟
نرم افزار مدیریت تولید قابلیتهای زیادی در تعریف بخشهای تولیدی و تفکیک کردن ایستگاههای کاری از هم دیگر دارد و موجب میشود کنترل دقیقی روی خطوط تولید نسبت به نوع کالا و کالاهای ساخته شده یا نیم ساخته شده پیدا کنید.
نرم افزار مدیریت تولید این امکانات را دارد که میتواند ماندهحسابهای دائم را به صورت اتوماتیک حسابهای دائم سال بعد منتقل کنند.
تعریف و تفکیک ایستگاههای مختلف تولید برحسب نوع کالا
با یک مقداردهی ساده گزارشهای تولید خود را ثبت کنید:
اگر شرکت شما برای ثبت تولید کالای خود فرمول تولید ثابتی ندارد، یا به عبارت دیگر از فرمول سفارشی برای ثبت تولید استفاده میکنید جای هیچ نگرانی نیست شما میتوانید با ثبت تولید سفارشی میزان کالای مصرفی خود را در نرم افزار مدیریت تولید مشخص کنید.
از طریق ثبت تولید سفارشی میزان کالای مصرفی را مشخص کنید:
شما با استفاده از این قسمت نرم افزار گزارشهای تولید خود را ثبت کنید، هر بار از یک مقدار مصرف جدید استفاده کنید.
قابلیتهای نرم افزار مدیریت تولید
انواع فرمولهای تولید برای کالاهای در جریان ساخت و ساخته شده به شرح زیر است:
- انتخاب کالایی که فرمول تولید باید برای آن نوشته شود از لیست انبار کالاها که میتواند کالای نهایی یا کالای در جریان ساخت باشد.
- انتخاب حسابی که با کالای فوقالذکر باید در سند حسابداری تولید گردش بدهکار پیدا کند.
- ایستگاه تولیدی که فرمول تولید در آن استفاده شده باید انتخاب شود و یا به عبارت دیگر opc محصول.
- باید مشخص کنیم که کالای تولید شده کالای ساخته شده نهایی ماست یا کالای در جریان ساختی است که خود در فرمول ساخت کالای دیگر استفاده خواهد شد.
- انواع حساب بستانکار سند حسابداری تولید بابت تکتک کالاهای مصرفی در فرمول تولید باید تعریف شود.
- در نرم افزار مدیریت تولید امکان تعریف فرمولهای تولید برای هزینه یابی مرحلهای به صورتی کاملاً متداوم وجود دارد.
- گزارشهای تولید روزانه با فرمولهای مختلفی که تعریف شده به صورت خودکار حواله انبار مبدأ و رسید انبار مقصد و اسناد حسابداری مربوطه را ثبت مینمایند.
- انواع فرمول و گزارش تولید را میتوانید در نرمافزار جستجو کنید.
- فرمول تولید را میتوان در این نرم افزار دسته بندی و طبقه بندی میشود.
بخشهایی که در ساخت نرم افزار مدیریت تولید مؤثر هستند
. در کنار نیاز به اطلاعات و قسمتهای مختلف، نیاز است نرم افزار مدیریت تولید با فرآیندهایی که در شرکت مربوطه انجام میشود نیز مرتبط باشد. فرآیندهای انجام شده عبارتاند از تأمین کردن کالا، سفارشهای فروش، دستگاههای تولیدی که ظرفیت خالی دارند، نیروی انسانی قابل دسترس و گردش و موجودیهای اولیه و نیم ساخته در شرکت.
اطلاعاتی از این قبیل در سراسر شرکت و یا سازمان پراکنده هستند و به برای این که به یک برنامه جامع و یکپارچه تبدیل شوند، باید این اطلاعات در یک برنامهی جامع و یکپارچه کنار یکدیگر قرار گیرند.