نمونه اظهارنامه مالیات عملکرد اشخاص حقوقی

همه ساله همه مودیان مالیاتی اعم از حقیقی یا حقوقی باید اظهارنامه مالیاتی خود را در مدت زمان مشخص به سازمان مالیاتی کشور تسلیم کنند. با توجه به فرآیند الکترونیکی ارسال و تکمیل اظهارنامه مالیاتی، بسیاری از مودیان مالیاتی در مورد نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی شرکت ها دچار سردرگمی هستند. در قسمت های بعدی این مقاله با تشریح کلیه نکات مربوط به اظهارنامه اشخاص حقوقی و مشاهده فرم های مربوطه برای نمونه، به شما کمک می کنیم تا مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی عملکرد را بدون خطا و در سریع ترین زمان ممکن انجام دهید. اگر مدیریت امور مالی یک مجموعه را بر عهده دارید، قبل از تکمیل اظهارنامه مالیاتی، ادامه این مقاله مفید را از دست ندهید.


چگونه اظهارنامه مالیاتی تهیه کنیم؟ (نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی)

قبل از سال ۱۳۹۱، مودیان باید اظهارنامه های کاغذی را از مراجع مربوطه خریداری و اظهارنامه مالیاتی را تکمیل و ارسال می کردند. این کار وقت گیر و پرهزینه است. به منظور تکریم مودیان و تسهیل و تسریع در فرآیند ارسال، دریافت و تجزیه و تحلیل اطلاعات مودیان، تشکیل پرونده الکترونیکی از سال 1391 در دستور کار قرار گرفته است. اقدام کنید و کد رهگیری را دریافت کنید. اکنون اعلام مالیات بر ارزش افزوده و جمع آوری مهرهای رسمی همگی در سامانه های مربوطه در فضای مجازی انجام می شود.

در حال حاضر مقامات مالیاتی می خواهند اظهارنامه مالیاتی را به صورت الکترونیکی و بدون حضور مؤدی تهیه کنند (اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی). تسلیم اظهارنامه از این طریق منوط به تکمیل فرآیند ثبت نام الکترونیکی است و کلیه مودیان مالیاتی اعم از حقیقی و حقوقی می توانند با مراجعه به سایت www.tax.gov.ir از خدمات آفلاین سامانه استفاده کنند.با این حال، هنگام ثبت مالیات، اطلاعات شخصی یا شرکت باید به طور دقیق وارد شود. تکمیل و ارسال فرم اظهارنامه الکترونیکی از طریق سایت سازمان امور اقتصادی و دارایی انجام می گیرد.


مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط اشخاص حقوقی


قبل از بررسی نمونه اظهارنامه عملکرد یک شخص حقوقی، بهتر است به برخی از مهمترین نکات در رابطه با چنین اظهارنامه ای اشاره شود. اولین چیزی که باید به عنوان یک مالیات دهنده بدانید، آخرین مهلت ثبت اظهارنامه مالیاتی شرکت است. کلیه اشخاص حقوقی موظفند به منظور اجتناب از جرائم و برخورداری از معافیت مالیاتی ظرف مدت 4 ماه پس از پایان سال مالی نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه سالانه اقدام نمایند.اگر اسفند ماه را مبنای پایان سال مالی بدانیم، تمامی اشخاص حقوقی باید تا 10 تیرماه اظهارنامه مالیات عملکرد را از طریق نرم افزار سامانه مودیان ارسال کنند.

 مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط اشخاص حقوقی


مدارک مورد نیاز برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی


مودیان باید توجه داشته باشند که برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود باید برخی از اسناد را از قبل آماده کنند. تکمیل این مدارک قبل از ارائه اظهارنامه عملکرد باعث تسریع در ثبت اظهارنامه می شود. به عنوان برخی از مدارک مورد نیاز برای تکمیل اظهارنامه عملکرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:


• اسناد مربوط به شرکت مانند اساسنامه و موضوعات رویداد
• مدارک مربوط به پروانه فعالیت
• کارت ویزیت شرکت (در صورت وجود)
• مدرک شناسایی امضاکننده
• ترازنامه
صورت سود و زیان
• درآمد و فروش داخلی و خارجی
• اطلاعات جریان حساب
• اطلاعات در مورد محل شرکت

این موارد بخشی از مستندات مورد نیاز برای تکمیل یک نمونه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی است. مدیران مالی فروشگاه می توانند با استفاده از نرم افزار حسابداری فروشگاهی کلیه حساب های مربوط به آمار خرید و فروش، سود و زیان، موجودی کالا، صورت دارایی ها، مبالغ بدهی و ... را به راحتی و به صورت خودکار جمع آوری کنند.این آمار و اطلاعات باعث تسریع در ثبت اظهارنامه مالیاتی شما می شود.


نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی


به منظور درک نحوه ثبت یک شخصیت حقوقی برای اظهارنامه مالیاتی، قسمت های مختلف یک نمونه اظهارنامه عملکرد را بررسی می کنیم. در مرحله اول نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید به سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی به آدرس tax.gov.ir مراجعه کنید. در این صفحه بر روی قسمت «اظهارنامه های الکترونیکی» کلیک کرده و از زیر منوی باز شده «اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی» را انتخاب کنید.


لطفا توجه داشته باشید که قبل از تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود باید در این سامانه ثبت نام کرده و سپس با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه شوید. پس از ورود به سامانه اظهارنامه حقوقی با استفاده از نام کاربری و رمز عبور، در منوی سمت راست در گزینه «اظهارنامه» روی «ایجاد و ارسال اظهارنامه جدید» کلیک کنید. در ادامه در مثال اعلام عملکرد با جداول مختلفی مواجه می شوید که مهم ترین قسمت های آن ها را به صورت جداگانه بررسی می کنیم. قبل از بررسی جداول مهم در ادامه این مقاله، لطفاً برای درک بهتر جداول و اطلاعات مورد نیاز در هر بخش، نمونه سند اظهارنامه عملکرد را دانلود کنید.

اطلاعات کلی در مورد شخص حقوقی، از جمله نام، اطلاعات بانکی و اطلاعات اختصاصی
در قسمت اول نمونه اظهارنامه عملکرد باید مشخصات کلی شخص حقوقی را وارد کنید. این اطلاعات شامل هویت شخص حقوقی، آدرس محل اقامت قانونی، اطلاعات حساب بانکی مربوط به فعالیت های شخص حقوقی و اطلاعات خاص در مورد شخص حقوقی است.


در قسمت اطلاعات خصوصی سوالات به صورت بله/خیر تعریف شده و با انتخاب هر گزینه فرم اظهارنامه مربوطه فعال می شود که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. با نرم افزار حرفه ای حقوق و دستمزد می توانید به راحتی اطلاعات مالی شخص حقوقی خود را جمع آوری کرده و از آن برای تکمیل اظهارنامه استفاده کنید.


جدول شماره 1. اطلاعات مجوز فعالیت اقتصادی


اگر در بخش اطلاعات خصوصی به سوال 1 "بله" پاسخ دهید، فرم فعال می شود. در این صورت اطلاعات این فرم باید پر شود. اطلاعات این فرم بر اساس اطلاعات موجود در سامانه های مؤدی و مرجع صادرکننده برای هر مجوز به صورت خودکار تکمیل می شود و قابل ویرایش نیست. فقط می توانید نوع مجوز و اطلاعات تاریخ انقضا را تغییر دهید.توصیه می کنیم به عنوان پرسنل مالی واحدهای اقتصادی، قبل از ارسال لیست مالیات حقوق، مواردی را که از پرداخت مالیات معاف هستند، در نظر گرفته و در مدت زمان تعیین شده، لیست مالیات بر حقوق را برای کارکنان ارسال نمایید.


جدول شماره 2. اسامی هیئت مدیره و مدیر عامل


نمونه اظهارنامه عملکرد جدول 2 شامل مشخصات دقیق مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره است. این اطلاعات بر اساس اطلاعات وارد شده در هنگام ثبت نام به صورت خودکار پر می شود و قابل ویرایش نیست. در صورت نیاز به ویرایش اطلاعات خود باید از طریق قسمت ثبت نام در سامانه اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایید.


جدول شماره 3؛ اطلاعات دفتر حقوقی مودی


در فرم 3 باید اطلاعات دفاتر حقوقی دستی و ماشینی را وارد کنید. اگر در قسمت اطلاعات خصوصی به سوال شماره 7 "بله" پاسخ دهید، فرم فعال می شود و باید اطلاعات آن را پر کنید.


جدول شماره 4، جزئیات پذیرش بورس اوراق بهادار


اگر در قسمت اطلاعات اختصاصی به سوال 6 پاسخ بله داده اید، باید مشخصات مربوط به وضعیت پذیرش بورس، نوع بورس، گواهی بورس و مشخصات مربوط به بورس را در این فرم وسط وارد کنید.


جدول شماره 5. درآمدی که مالیات آن به صورت یکجا پرداخت شده است


پس از ثبت پاسخ «بله» به سؤال 6 در قسمت اطلاعات انحصاری، جدول 5 نیز ظاهر می شود. در این فرم باید اطلاعات مربوط به درآمد یکباره و نوع آن، سود و زیان مربوط به درآمد یکباره، مالیات پرداختی، شماره رسید پرداخت و تسلیم اظهارنامه را وارد نمایید.


جدول شماره 6، درآمد معاف از مالیات / با نرخ صفر (از درآمد کسر می شود)


موضوع درآمدی که طبق قانون از مالیات معاف است در فرم 6 نمونه اظهارنامه عملکرد ذکر شده است. این فرم پس از ثبت "بله" برای سوال 11 در بخش اطلاعات خصوصی ظاهر می شود.

 جدول شماره 3؛ اطلاعات دفتر حقوقی مودی


جدول شماره 7، استهلاک زیان سالیانه


اگر در قسمت اطلاعات خصوصی به سوال 8 پاسخ مثبت داده اید، باید اطلاعات این فرم را تکمیل کنید. توجه داشته باشید که نرخ استهلاک زیان سالانه مندرج در این بخش در محاسبه نهایی مالیات موثر است.


جدول شماره 8، معافیت ها و معافیت های مالیاتی (کسرهای مالیاتی)


در جدول شماره 8 نمونه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی باید اطلاعات مربوط به معافیت ها و معافیت های مالیاتی را ارائه دهید. این جدول پس از ثبت پاسخ "بله" به سوال شماره 12 اطلاعات اختصاصی ظاهر می شود. در جداول لازم است اطلاعات مربوط به حمایت های مالی پرداخت شده، ترازنامه، حساب سود و زیان، موجودی مواد و کالا، سرمایه، اطلاعات فروش، درآمد ناخالص، تعداد کارکنان و برخی داده های دیگر وارد شود. در نهایت به قسمت محاسبه مالیات می رسید. در این مرحله مالیات وصول بر اساس داده های ارائه شده در جداول اظهارنامه محاسبه خواهد شد.

برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود از کارشناسان مالی کمک بگیرید


با توجه به گستردگی فعالیت ها، نوع محاسبه مالیات و پاسخ های داده شده در اطلاعات ویژه، نوع جداول متغیر خواهد بود. به طور کلی نمونه اظهارنامه تاثیر اشخاص حقوقی دارای 24 جدول می باشد. به منظور جلوگیری از اشتباه در فرآیند تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی، توصیه می کنیم این کار را به افراد متخصص بسپارید.


چگونه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی تهیه کنیم؟


شما باید به این صفحه رفته و پس از ارائه مدارک و ثبت اطلاعات هویتی و ارائه و داشتن کارت ملی و کد اقتصادی به عنوان مؤدی شناخته شده و پس از طی مراحل قانونی کد کاربری و رمز عبور با ارسال اظهارنامه مالیات الکترونیکی به شما از طریق پست محرمانه ارسال می شود.برای انجام امور مالیاتی داشتن کد کاربری و رمز عبور الزامی است.


در این قسمت مراحل تنظیم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی را به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش می دهیم:


1. با نام کاربری و رمز عبور اخذ شده از سامانه ثبت نام الکترونیکی سازمان مالیاتی در کشور وارد سامانه شوید.
2. ثبت اظهارنامه در سامانه و درج محتوای اظهارنامه از طریق عملیات بررسی
3. تکمیل جداول و ترازنامه مالی توسط مودیان قانونی
4. چاپ و بررسی نسخه پیش نویس و تایید نهایی اطلاعات
5. کد رهگیری دریافت کنید
6. صدور صورتحساب مالیاتی الکترونیکی و امکان پرداخت آن


اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی چه زمانی بررسی می شود؟


اظهارنامه های الکترونیکی مالیاتی حداکثر تا 12 ماه پس از تسلیم به اداره دارایی قابل بررسی است و بر اساس ماده 156 قانون مالیات های مستقیم، اداره دارایی موظف است اظهارنامه مالیاتی را مطابق با مدارک و تأییدیه مؤدی بررسی کند. سه ماه مهلت قانونی برای اطلاع مودیان از برگ تشخیص وجود دارد. مودیان نیز می توانند در مهلت قانونی نسبت به برگ تشخیصی اعتراض کنند که در کمیسیون بررسی می شود.

 اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی چه زمانی بررسی می شود؟


آیا امکان تغییر اظهارنامه مالیاتی پس از ارائه به اداره دارایی وجود دارد؟


که می توانید اظهارنامه مالیاتی خود را حداکثر تا یک ماه پس از ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود به سازمان دولتی برای امور مالیاتی تغییر دهید. طبق ماده 200 و 26 قانون مالیات های مستقیم می توانید در این مدت نسبت به رفع نقص اقدام نمایید. به همین دلیل بهتر است مودیان کلیه امور را قبل از تاریخ تعیین شده برای تسلیم اظهارنامه انجام دهند تا در صورت لزوم فرصت کافی برای تشکیل اظهارنامه داشته باشند.


عدم ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی چه عواقبی برای مودیان دارد؟


همانطور که بیان شد اظهارنامه مالیاتی باید در پایان سال مالیاتی یا چهار ماه پس از پایان سال تجاری مطابق اساسنامه شرکت ها تسلیم شود و در صورتی که مودیان اظهارنامه مالیاتی را در مدت مقرر تنظیم و تسلیم نکنند، تا 30 درصد مالیات پرداخت نشده مستوجب جزای نقدی بوده و این مجازات غیرقابل گذشت است.اشخاص حقیقی و حقوقی توجه داشته باشند حتی اگر موسسه یا شرکت آنها فعالیت مالی نداشته باشد باید اظهارنامه مالیاتی تنظیم و ارسال کنند و عدم فعالیت مالی دلیل بر عدم ارسال آن نیست و در این صورت ، باید اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند.


نقش موسسات حقوقی در ارائه اظهارنامه مالیاتی چیست؟


همه مؤدیان باید نحوه کار با دفاتر حقوقی و مقررات آنها را بدانند زیرا مالیات این افراد مستقیماً از طریق این دفاتر تعیین و محاسبه می شود. مهمترین دفاتر قانونی در امور مالی و حسابداری عبارتند از:دفتر کل،دفتر روزنامه و دفتر مالی. دفتر روزنامه دفتری است که در آن کلیه عملیات مالی بر اساس تاریخ مبدا، مبلغ، طرف معامله و سایر جزئیات درج شده است. دفتر کل خلاصه دفتر روزنامه است و مؤدیان موظفند کلیه اطلاعات روزنامه را به صورت خلاصه اعم از اطلاعات خرید و فروش در پایان هر هفته به دفتر کل انتقال دهند. شرکت یا شخص اعم از منقول یا غیرمنقول که در آن ثبت شده و مؤدیان مکلفند تا پایان فروردین ماه سال بعد نسبت به ثبت آن اقدام نمایند.


زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی در صورتی که سال مالی با سال مالیاتی مطابقت نداشته باشد


سال مالی یک دوره زمانی مشخص است که تاریخ شروع و پایان مشخصی دارد. لذا در این مدت کلیه فعالیت های مالی شرکت بررسی شده و داده های به دست آمده گزارش مالی کاملی را با کمک خدمات حسابداری در پایان سال تجاری ارائه می دهد. در اینجا ذکر این نکته ضروری است که اگر سال مالی شرکت با سال مالیاتی منطبق نباشد، درآمد سال مالی آنها به جای سال مالیاتی مبنای تعیین مالیات قرار می گیرد.مهلت تسلیم،تکمیل اظهارنامه مالیاتی و تکمیل آن در سایت سازمان امور اقتصادی و دارایی حداکثر تا پایان ماه چهارم شمسی پس از پایان سال تجاری می باشد.


معافیت سالانه در اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی


بر اساس بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی،کلیه صاحبان شرکت هایی که مجموع فروش کالا و خدمات آنها در سال 1401 حداکثر به مبلغ 67.200.000.000 ریال بوده و فرم مالیات آنها در درگاه خدمات الکترونیکی سازمان بارگذاری شده باشد، از نگهداری معاف هستند. اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات های مستقیم مصوب 1393 و تسلیم اظهارنامه مالیاتی از وظایف مذکور مستثنی است.

کلام آخر


در این مقاله به شما گفته ایم که اظهارنامه مالیاتی چیست و چه کسانی باید اظهارنامه مالیاتی را پر کنند ما تمام مراحل اظهارنامه مالیاتی را توضیح داده ایم اما اگر هنوز در مورد این موضوع سوالی دارید با ما در میان بگذارید. بهتر است از نرم افزارهای حسابداری برای ثبت دقیق تر رویدادهای مالی، معاملات و درآمد استفاده کنید.

Leave your comment