مالیات بر دارایی یکی از انواع مهم مالیات های مستقیم است که در جوامع مختلف اجرا می شود. قانون گذاران هر ساله قوانین و تعرفه های مالیات بر ثروت را بررسی و در صورت لزوم اصلاحات لازم را ارائه می کنند. بر اساس نوع دارایی (مانند خودرو، منازل مسکونی، زمین بایر و ...) انواع مختلفی از مالیات بر دارایی تعریف شده است که در این مقاله به آنها اشاره و برای هر کدام نرخ مالیات را ذکر کرده ایم.
مالیات بر دارایی یکی از قوانین مهمی است که امروزه در جوامع مختلف بشری اجرا می شود. احتمالاً سکانسهای زیادی در تولیدات سینمایی درباره شکاف طبقاتی بزرگی که بین لایههای جامعه وجود داشت، دیدهاید.
از قدیم الایام تا کنون، بخش عظیمی از ثروت کنونی یک کشور همواره در اختیار افراد محدودی بوده است. به همین دلیل قانون مالیات بر ثروت برای حمایت از افراد کم درآمد جامعه و کاهش شکاف اجتماعی برای ایجاد رفاه بیشتر تصویب شد. این که پایه مالیات بر دارایی چیست، کاملاً به اموال و املاک افراد ثروتمند جامعه بستگی دارد.در زیر به انواع مالیات بر دارایی مانند: مالیات زمین بایر، مالیات منازل مسکونی و قوانین مربوطه اشاره خواهیم کرد.در ادامه همراه ما باشید.
منظور از مالیات بر دارایی و مالیات بر دارایی چیست؟
مالیات بر دارایی یکی از قوانین وضع شده و اصلی در مالیات است. تقریباً تمامی کشورهای درجه یک و پیشرفته دنیا اجرای این قانون را با جدیت تمام دنبال می کنند. در این سال ها شاهد پیشرفت کشورهای مشمول مالیات بر دارایی و صرف ثروت در راستای توسعه خود بوده ایم.
یک تعریف ساده از مالیات بر دارایی به شرح زیر است: در این نوع مالیات، مبنای پرداخت مالیات بر دارایی بر اساس دارایی و ثروت صاحب ملک،اتومبیل و سایر موارد است. در واقع قانون مالیات بر دارایی دارایی هایی را که شخص قبلاً به دست آورده و در حال حاضر مالک آن است تنظیم می کند.این دارایی ها را می توان از طریق فعالیت های خود فرد مانند سرمایه گذاری و غیره و یا از طریق ارث و موارد دیگر به دست آورد. در هر صورت شامل قانون مالیات بر درآمد نیز می شود.
کاربرد مالیات بر املاک چیست؟
نیاز به وضع قوانین مالیات بر ثروت ممکن است از دیدگاه برخی سرمایه داران ظالمانه به نظر برسد.اما اقتصاددانان همیشه بر اخذ مالیات از سرمایه داران برای ایجاد جامعه ای سالم از نظر اقتصادی تاکید دارند.
مهمترین کاربرد این قانون ایجاد تعادل در جامعه است. طبق قوانین مالیاتی، پرداخت انواع مالیات بر دارایی اجباری است و برای متخلفان جریمه هایی در نظر گرفته شده است که در قوانین کشورهای مختلف متفاوت است. مهمترین کاربرد مالیات بر ثروت تامین مالی، کاهش شکاف طبقاتی از طریق وجوه مازاد، افزایش رفاه اجتماعی و ثبات اقتصادی است.
مبنای مالیات بر املاک چیست؟
می توانید بپرسید پایه مالیات املاک چیست و چگونه تعیین می شود. مشخصات درصد مالیاتی که می پردازید می تواند در بلندمدت بر سرمایه شما تأثیر بگذارد. در واقع می توان گفت که تفاوت اندک در درصد مالیات پرداختی نیز می تواند تفاوت های قابل توجهی ایجاد کند.
به همین دلیل قانون گذاران در محاسبات مختلف در نظر می گیرند که از هر ملک و املاکی مانند خانه، ماشین و... چند درصد باید به دولت پرداخت شود. همچنین با توجه به اجرای عدالت اجتماعی کل دارایی افراد رعایت می شود تا فرد به میزان دارایی مالیات پرداخت کند.
تفاوت بین مالیات بر دارایی و مالیات بر مصرف چیست؟
تفاوت بین مالیات بر دارایی و مالیات بر مصرف در کشورهای مختلف تا حدودی متفاوت است. مالیات بر مصرف در گروه مالیات های غیر مستقیم قرار می گیرد در حالی که مالیات بر دارایی نوعی مالیات مستقیم است. به همین دلیل نحوه اخذ مالیات در این دو روش بسیار متفاوت است.
مالیات بر مصرف ممکن است شامل: مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر فروش و مالیات کالاهای وارداتی و ... باشد که در کشور ما به دلیل عدم وجود زیرساخت های کافی برای اجرای قانون مالیات، مالیات بر مصرف به این صورت محاسبه نمی شود. در نتیجه قانون گذار تصمیم گرفت جایگزینی برای این نوع مالیات از طریق مالیات بر ارزش افزوده و روش های دیگر اجرا کند.
پنج دسته مهم مالیات بر درآمد در ایران کدامند؟
مهم ترین انواع مالیات بر دارایی معمولا در پنج گروه دسته بندی می شوند که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
مالیات بر املاک
مالیات بر املاک یکی از معروف ترین انواع مالیات بر دارایی است که قوانین خاصی دارد. مالیات سالانه دارایی که قبلا وجود داشت از این قانون حذف شد.اما مالیات خانه های لوکس همچنان پابرجاست. املاک دارای شرایط معافیت که ارزشی بیش از 10 میلیارد تومان دارند مشمول قانون مالیات بر املاک هستند. این واحدها با در نظر گرفتن شرایط زیر مشمول مالیات خواهند شد.
• نرخ مالیات 0.1 درصد (یا دو صدم درصد) برای واحد مسکونی 10 تا 15 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
• مالیات 0.2 درصدی برای خانه های 15 تا 25 میلیارد تومانی
• مالیات 0.3 درصدی برای واحدهای مسکونی به ارزش 25 تا 40 میلیارد تومان.
• نرخ مالیات 0.4 درصد برای خانه های 40 تا 60 میلیارد تومان
• 0.5 درصد مالیات برای واحدهای مسکونی بالای 60 میلیارد تومان
بر اساس همین فرمول، اگر ارزش گذاری یک منزل مسکونی بالاتر از 15 میلیارد تومان باشد، باید حدود 5 میلیون تومان به نام مالیات بر دارایی به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. البته انواع دیگری از مالیات بر درآمد نیز وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم.
مالیات بر املاک مسکونی بدون سکنه
این قانون آخرین بار در سال 1393 مورد بازنگری قرار گرفت. طبق این قانون خانه های خالی از سکنه پس از یک سال خالی بودن مشمول مالیات می شوند.این قانون برای جلوگیری از احتکار منازل مسکونی توسط افراد سودجو تصویب شد.
مالکان ساختمان های مسکونی موظفند از سال دوم تخلیه آن ساختمان ها نیمی از مالیات اجاره را بپردازند. نرخ پرداخت مالیات برای سال سوم خالی بودن یکسان است. از سال سوم به بعد باید 1.5 برابر درآمد اجاره را به عنوان مالیات پرداخت کنید.
مالیات بر زمین های بایر
نوع دیگری از مالیات بر دارایی از ویرانی اخذ می شود. این نوع مالیات برای زمین های بلااستفاده نیز اعمال می شود. در این قانون آمده است: مالکانی که زمین خود را بدون دلیل به فروش نرسانند مکلف به پرداخت مالیات هستند.
در تعریف زمین بایر زمینی است که در گذشته مورد استفاده بوده و در زمان حال بلااستفاده مانده است. درصد نرخ مالیات به شرح زیر است.
• مالیات 2% برای زمین های بایر و بلا استفاده 2 تا 4 سال.
• 4 درصد مالیات برای کشتزارهایی که 4 سال بایر مانده اند.
• نرخ مالیات 5% برای زمین هایی که بیش از 5 سال بایر بوده است.
• نرخ مالیات 12 درصد نیز برای زمین های مسکونی بایر در نظر گرفته شده است.
مالیات بر ارث
مالیات بر ارث بر دارایی مالک از لحظه فوت فرد اعمال می شود. این مالیات زمانی محاسبه می شود که به ورثه برسد و از اموال او کسر شود. نکته مهم در تعیین این مالیات، تعیین معافیت های مالی قبل از محاسبه مالیات بر ارث است.
طبق عرف جامعه هزینه دفن و دفن و بدهی متوفی نیز متعلق به مواردی است که مشمول پرداخت مالیات بر ارث نمی شود و معاف می باشد. عامل مهم در تعیین نرخ مالیات بر ارث نزدیک بودن ورثه به متوفی است که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
• وراث ردیف اول: شامل فرزندان، همسران، والدین و نوه ها می شود. نرخ مالیات بر ارث این افراد با احتساب ارزش اموال موروثی بین 5 تا 35 درصد خواهد بود.
• وراث درجه دو: شامل خواهر، برادر و فرزندان خواهر و برادر است. نرخ مالیات بر ارث برای این افراد بین 15 تا 45 درصد خواهد بود.
• خط سوم جانشینی: شامل عموها، خاله ها، خاله ها، دایی ها و فرزندان آنها می شود. نرخ مالیات بر ارث برای این افراد با احتساب ارزش ارث بین 35 تا 65 درصد خواهد بود.
مالیات تمبر
برای صدور و ابطال تمبر باید هزینه ای پرداخت کنید. کلیه افرادی که دارای پروانه کسب هستند باید برای رسمیت و اجرای مدارک خود هزینه ای بپردازند.حق تمبر نیز نوعی مالیات مستقیم است که توسط دولت اخذ می شود که معمولاً از انتقال اموال اخذ می شود.
مالیات دارایی متوفی چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟
ارث متوفی و مقدار اموالی که از او باقی گذاشته است پس از محاسبه دیون مشمول مالیات بر ارث می شود. همانطور که اشاره کردیم وراث به 3 گروه طبقه بندی می شوند که دسته اول خویشاوندان درجه اول، دسته دوم خویشاوندان نسل دوم و ... می باشند.
توجه داشته باشید که در صورت وجود تنها یک ورثه، ارث به افراد طبقات زیر تعلق نمی گیرد.
درصد مالیات برای هر طبقه با توجه به ارزش املاک و در درصد مشخصی محاسبه می شود. مثلاً اگر مالیات برای اقوام درجه یک 5 درصد باشد این مبلغ 2 برابر و برای وراث درجه دو و سه 4 برابر می شود.
در زیر به برخی از مهم ترین ارثی که در مالیات بر ارث محاسبه می شود اشاره کرده ایم. همچنین می توانید درصد مالیات طبقه اول را مشاهده کنید. اگر برای طبقه دوم یا سوم درصد مالیات می خواهید، این درصد را دو یا چهار برابر کنید.
• سپرده بانکی: طبقه اول 3% (طبقه دوم 6% و طبقه سوم 12%).
• سپرده موسسات اعتباری و مالی: نرخ مالیات درجه یک 10%
• ملک مسکونی: نرخ مالیات برای وراث درجه یک 7.5%
• سرقفلی اماکن و اماکن تجاری: نرخ مالیات در طبقه اول 3 درصد است.
کالاهای تجاری: نرخ مالیات گروه اول 10 درصد است.
• املاک اداری: نرخ مالیات 3٪
• اتومبیل: نرخ مالیات در طبقه اول 3 درصد خواهد بود.
• سهام: نرخ مالیات اقوام درجه یک 0.75 درصد خواهد بود.
• سهام غیر سهامی: با نرخ مالیات 6 درصد برای اقوام در نسل اول.
• زمین بایر و باغات: نرخ مالیات 0.75 درصد برای گروه اول
• مشارکت: 3 درصد تعرفه برای وراث درجه یک.
• حق امتیاز: 10 درصد نرخ مالیات برای وراث طبقه اول.
بررسی اجمالی مالیات بر دارایی خودرو و نحوه محاسبه آن
نوع دیگری از مالیات بر دارایی، مفاصا حساب مالیاتی خودرو است. این نوع مالیات برای خودروهای بالای 1.5 میلیارد تومان بسته است. درصد او از 1% تا 4% متغیر خواهد بود. در زیر می توانید نحوه محاسبه مالیات خودرو را مشاهده کنید.
• 1 تا 1.5 میلیارد تومان: مالیات بر دارایی 1 درصد
• 1.5 تا 3 میلیارد تومان: مالیات بر دارایی 2 درصد
• 3 تا 4.5 میلیارد تومان: 3 درصد مالیات بر دارایی
• بیش از 4.5 میلیارد تومان: 4 درصد مالیات بر دارایی
مالیات املاک و مستغلات در جهان چقدر است؟
در سایر کشورهای دنیا بسته به قوانین و شرایط هر کشور مالیات بر ارث وجود دارد.این نوع مالیات تقریباً همیشه اخذ می شود و قوانین سخت گیرانه اما منصفانه ای برای محاسبه میزان مالیات بر ثروت و وصول آن وجود دارد. در سایر کشور ها املاک، اموال منقول، معاملات سرمایه، نقل و انتقال چک و مواردی از این دست مشمول قانون مالیات بر دارایی است.
قوانین مالیات بر ثروت چیست؟
مالیات بر ثروت به دلیل گستردگی جامعه هدف همواره در حال بررسی، اصلاح و به روز رسانی است. همچنین با توجه به اینکه ثروت به اشکال مختلف وجود دارد امروزه انواع مختلفی از مالیات بر ثروت وجود دارد که به آنها اشاره کردیم. بخشنامه های جدید نحوه محاسبه مالیات بر دارایی های مختلف هر ساله توسط سازمان امور مالیاتی کشور منتشر می شود.
مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی
اگر می خواهید از سوابق مالیاتی خود اطلاعات کسب کنید، ابتدا باید وارد سامانه مالیاتی کشور به آدرس: my.tax.gov.ir شوید. اگر هنوز در سایت ثبت نام نکرده اید حتما اطلاعات خود را وارد کرده و در سایت ثبت نام کنید سپس در سامانه استعلام بدهی مالیاتی ابتدا کد ملی و سپس رمز عبوری که از قبل دارید (در زمان ثبت نام. ) و می توانید سوابق مالیاتی را در صفحه حساب کاربری خود مشاهده کنید.
وضعیت مالیات بر املاک در سایر کشورهای جهان
به طور کلی قوانین مربوط به انواع مالیات ها مختص کشور ما نیست. همه کشورهای جهان برای مالیات قوانین خاص خود را دارند. مالیات بر دارایی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به اموالی با ارزش نابرابر تعلق می گیرد. در کشورهای دیگر از این مالیات به عنوان مالیات بر مالکیت و انتقال اموال استفاده می شود.
مالیات بر املاک برای چیست؟
اگر این قانون دارای ضمانت اجرایی مناسب باشد، ثروت را در بین اقشار مختلف جامعه تعدیل می کند. در کشور ما پرداخت این نوع مالیات اجباری است. هدف دولت از وضع قوانین مالیات بر ثروت این است که ثروت افراد مختلف را به هم نزدیک کند. به این ترتیب، اگر مالیات دهندگان آن را پرداخت نکنند، با اتهامات کیفری جدی مواجه خواهند شد. یکی دیگر از کاربردهای مهم مالیات بر دارایی، تامین منابع مالی دولت است. درآمد حاصل از این مالیات بر اساس برنامه های توسعه کشور توسط دولت هزینه می شود.
تفاوت بین مالیات بر دارایی و مالیات بر مصرف چیست؟
یکی از انواع مالیات های غیرمستقیم مالیات بر مصرف است. تفاوت اصلی آن در مقایسه با مالیات بر دارایی، نحوه وصول است. مالیات بر دارایی به طور مستقیم و مالیات بر مصرف به طور غیر مستقیم توسط دولت دریافت می شود. با این حال، مفهوم مالیات بر مصرف چیست؟ این نوع مالیات زمانی است که شما از کالا ها و خدمات خاصی که مشمول مالیات هستند استفاده کرده اید.
کلام آخر
مالیات بر دارایی یکی از انواع مهم مالیات های مستقیم است که در جوامع مختلف اجرا می شود. قانون گذاران هر ساله قوانین و تعرفه های مالیات بر ثروت را بررسی می کنند و در صورت لزوم اصلاحات لازم را ارائه می کنند. بر اساس نوع دارایی (مانند خودرو، منازل مسکونی، زمین بایر و ...) انواع مختلفی از مالیات بر دارایی تعریف شده است که در این مقاله به آنها اشاره کرده ایم.