سامانه مودیان یکی از کارآمدترین سامانه های دولتی است که برای ساماندهی مشکلات و رویه های مالیاتی راه اندازی شده است. این سامانه نقش بسزایی در جلوگیری از فرار مالیاتی دارد و موجب تسهیل حل و فصل پرونده ها و کاهش خطا در موارد مختلف شده است. اگر جزو گروهی هستید که شرایط ورود به سامانه مودیان را دارید، توصیه می کنیم با مشاهده آموزش تصویری سامانه مودیان در اسرع وقت ثبت نام کرده و آن را یاد بگیرید.
نرم افزار سامانه مودیان سایت بسیار مفیدی است که برای ثبت اظهارنامه ها، قبوض و صورتحساب های مختلف مالیاتی استفاده می شود. کلیه کارآفرینان ملزم به ثبت نام در این سامانه می باشند. در ادامه پاسخ به اینکه چه کسانی می توانند در سامانه مالیاتی ثبت نام کنند، سیستم مالیاتی چیست؟ و... پرداخته ایم.
سامانه مودیان
مطمئنا اولین سوالی که پس از شنیدن نام این سایت به ذهن شما خطور می کند این است که سیستم مودیان چیست؟ یکی از توضیحاتی که در مورد عملکرد و ماهیت این سیستم می توان ارائه داد، به نقش این سایت در تنظیم برنامه های دولت اشاره دارد.در واقع یکی از مشکلاتی که اخیرا گریبانگیر سازمان امور مالیاتی کشور شده است فرار مالیاتی افراد مختلف است. از این سیستم برای ساماندهی چنین مشکلاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی استفاده می شود. فرار مالیاتی یکی از مهمترین مشکلاتی است که باعث کاهش بودجه می شود و از سوی دیگر می تواند فشار بیشتری را بر سایر مودیان وارد کند.
بنابراین نقش نظام مودیان به عنوان بستری که از فرار مالیاتی جلوگیری کرده و عدالت را برقرار می کند بسیار مهم است.
امروزه ردپای فناوری در بخش ها و فعالیت های مختلف دیده می شود. آثار گسترش اینترنت و دنیای دیجیتال در مشاغل و فعالیت های مختلف قابل مشاهده است. این اثرات می تواند مثبت یا منفی باشد. از جمله تاثیرات مثبتی که فناوری بر فعالیت های اداری داشته است، بحث سیستم های مختلف است. شاید بتوان گفت که این بهترین پاسخ به سوال نظام مودیان است. بخشها و سازمانهای مختلف باید بتوانند با استفاده از فناوریهای دیجیتال، بسته به حجم کار و مسائل دیگر، کار خود را بهبود بخشند.سامانه مودیان بخشی از فناوری های دیجیتال سازمان امور مالیاتی است که هسته عملیاتی این سازمان به آن وابسته است. در نتیجه بدیهی است که بسیاری از کارکردها و وظایف این سیستم از طریق طراحی آن انجام می شود.
آموزش اصطلاحات و نحوه کار با سامانه مودیان
برای اینکه بتوانید با این سیستم به خوبی کار کنید، ابتدا باید درک درستی از چیستی سیستم مودیان داشته باشید که در قسمت قبل توضیح داده شد و سپس مروری بر مفاهیم موجود در این سیستم داشته باشید. در این بخش آموزش کوتاهی در مورد سیستم مودیان پیدا کنید. برخی از مفاهیم مربوط به مسائل مالیاتی و برخی دیگر مربوط به خود سیستم است که در این قسمت به اختصار به هر یک پرداخته می شود.
گواهی امضای الکترونیکی دریافت کنید
یکی از مواردی که برای استفاده از خدمات مالیاتی نیاز دارید، دریافت گواهی امضای الکترونیکی است. معمولا این مورد با استفاده از سیستم مودیان انجام نمی شود. شما می توانید به صورت حضوری یا غیر حضوری امضا را جمع آوری کنید.داشتن گواهی امضای الکترونیکی مزایای بسیاری از جمله سهولت در مراحل مالیاتی دارد.
حافظه مالیاتی
منظور از شناسه یکتای حافظه مالیاتی در آموزش سیستم مودیان نوعی حافظه الکترونیکی برای ثبت و نگهداری داده های ثبت شده در حساب های الکترونیکی است که این اطلاعات را به سامانه مودیان منتقل می کند. این حافظه هم نرم افزار و هم سخت افزار دارد. مهم است که هر حافظه مالیاتی باید یک شماره شناسایی خاص داشته باشد.
صورت حساب الکترونیکی
این یک نوع فاکتور است که مطمئناً هنگام کار با سیستم مودیان با آن مواجه خواهید شد. این فاکتور به دلیل اینکه شماره مالیاتی منحصربفردی روی آن درج شده است ویژه محسوب می شود. معمولا مشخصات و اطلاعات مربوط به فاکتور الکترونیکی بسته به کسب و کار شما توسط سازمان منتشر می شود. در مواردی که از درگاه پرداخت الکترونیکی یا کارتخوان استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی خرید هم ارز با صورتحساب قرار میگیرد.
اشخاص
کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیر صنفی باید در سامانه مالیات ثبت نام کنند.اشخاص حقوقی کسانی هستند که با توجه به موضوع فصول چهارم و پنجم از فصل سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366 با تغییرات بعدی مذکور مشمول ثبت در نظام مالیاتی می شوند.
کارپوشه سیستم مالیات دهندگان چیست؟
کارپوشه در سامانه مودیان به فضای اختصاصی اطلاق می شود که با مجوز سازمان امور مالیاتی به طور مستقل به هر کاربر اختصاص داده می شود. این فضا به کاربران امکان ثبت و ارسال فاکتورها و اسناد مربوط به امور مالیاتی را به صورت آنلاین می دهد.
چرا باید در سامانه مودیان ثبت نام کنیم؟
فرآیند ثبت نام در سامانه مودیان می تواند کمی زمان بر و خسته کننده باشد. اما باید بدانید که یک بار مراحل ثبت نام را تکمیل می کنید. در واقع فرآیند ارسال اطلاعات و مکاتبات شما با سازمان مالیاتی بسیار کوتاهتر خواهد بود. برای راه اندازی این سیستم هزینه زیادی صرف شده است که شاید فکر کنید بی فایده است. در این بخش به برخی از مزایای ایجاد سیستم مودیان اشاره می کنیم.
1. افزایش سرعت پردازش: یکی از ویژگی های منحصر به فرد سیستم مودیان این است که به لطف استفاده از اینترنت، هماهنگی کاملی بین بخش های مختلف سیستم مالیاتی ایجاد می کند.با توجه به این مشکل، کار کارکنان بخش های مختلف و کار مالیات دهندگان به سرعت در حال انجام است.
2. کاهش خطا: سیستم مودیان طبقه بندی پرونده ها و ... خطاهای مختلف در پردازش فاکتورها را کاهش می دهد. در واقع می توان گفت که احتمال خطاهای دستی در جابجایی اشیا کاهش می یابد.
3. دسترسی: یکی از بهانه های متخلفان برای فرار مالیاتی همواره در دسترس نبودن و بی اطلاعی از ابلاغ بوده است. این سیستم به شما امکان دسترسی و مکاتبه مستقیم با سازمان امور مالیاتی را می دهد. از طرفی شما را مجبور به دریافت نوتیفیکیشن می کند. این امر از توجیهات نادرست متخلفان جلوگیری می کند، زیرا مالیات دهندگان به راحتی به سیستم دسترسی دارند.
4. پاسخگویی بهتر: اگر به آموزش تصویری سیستم مودیان توجه کنید و موفق به ثبت نام و افتتاح حساب در آن شوید، روند پاسخگویی و بررسی حساب های شما بهتر می شود و دیگر نیازی به مراجعه حضوری و هزینه اضافی ندارید.
5. امنیت: داده های مختلفی را وارد سیستم مودیان می کنید. در قسمت آموزش سیستم مودیان اشاره کردیم که برای ثبت نام به چه اطلاعاتی نیاز دارید.سیستم هایی که صاحبان کسب و کار حساب ها، اطلاعات مالی و شخصی خود را در آن وارد می کنند باید به اندازه کافی ایمن باشند تا از سرقت این اطلاعات جلوگیری شود. سیستم مودیان از حفاظت و طراحی شبکه خوبی برخوردار است و تاکنون گزارشی مبنی بر سرقت اطلاعات از این سیستم گزارش نشده است.
6. پیشگیری از فرار مالیاتی: در واقع یکی از مشکلاتی که اخیرا گریبانگیر سازمان امور مالیاتی کشور شده است فرار مالیاتی افراد مختلف است. از این سیستم برای ساماندهی چنین مشکلاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی استفاده می شود. فرار مالیاتی می تواند باعث کاهش بودجه و از طرفی فشار بیشتر بر سایر مودیان و مودیان مالیاتی شود.
7. استفاده از فناوری: امروزه ردپای فناوری در بخش ها و فعالیت های مختلف دیده می شود. این اثر می تواند مثبت یا منفی باشد. از جمله تاثیرات مثبتی که فناوری بر فعالیت های اداری داشته است، بحث سیستم های مختلف است.
بخشها و سازمانهای مختلف باید بتوانند با استفاده از فناوریهای دیجیتال، بسته به حجم کار و مسائل دیگر، کار خود را بهبود بخشند.سامانه مودیان بخشی از فناوری های دیجیتال سازمان امور مالیاتی است که هسته عملیاتی این سازمان به آن وابسته است. در نتیجه بدیهی است که بسیاری از وظایف و وظایف این سیستم از طریق آن انجام می شود.
کدام مشاغل ملزم به صدور صورت حساب الکترونیکی برای سازمان مالیاتی هستند؟
صاحبان مشاغل موظفند از اول دی ماه 1402 بر اساس دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی حسب مورد از طریق سامانه مودیان برای فروش کالا و خدمات صورتحساب الکترونیکی نوع 1 یا 2 صادر کنند. در اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور که مطابق با اجرای قانون پایانه های فروش و سیستم مالیات دهندگان و قانون تسهیل تجارت مودیان مالیاتی صادر شده است، آمده است: «کلیه اشخاص حقیقی (صاحبان شرکت) موظفند حسب مورد نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی به شرح زیر از تاریخ اول دی ۱۴۰۲ نوع 1 یا 2 از طریق سامانه مادیان برای فروش کالا و خدمات بر اساس دستورالعمل صورتحساب الکترونیکی اقدام نمایند.
فروش خالص بیش از 18 میلیارد تومان در فاکتور درج شده بود
1- کلیه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که خالص فروش کالا و خدمات آنها در سال 1402 تا پایان شهریور 1402 بیش از 180 میلیارد ریال بوده است.
2- اشخاص حقیقی موضوع جزء 2 بند یک تبصره 6 قانون بودجه سال 1402 همچنان باید با هر میزان فروش سالانه کالا و خدمات، صورتحساب الکترونیکی صادر کنند.
3- عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوط به طلا، جواهرات و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات بر اساس جزء 4 بند ب ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰.
4- فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فرآوری مواد معدنی موضوع بند م تبصره 7 قانون بودجه سال 1402 موظف به صدور فاکتور الکترونیکی نوع یک مطابق دستورالعمل صدور فاکتور الکترونیکی می باشند.
تاییدیه کارت خوان بانکی بخشی از فاکتور الکترونیکی است
حساب الکترونیکی به حساب دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی اشخاص موضوع بندهای 1 و 2 این ماده تلقی می شود که صرفاً برای فروش کالا و خدمات با همان نرخ مالیات بر ارزش افزوده صادر می شود. موارد فوق مانع از صدور صورتحساب الکترونیکی نوع 1 یا 2 طبق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی توسط کارآفرینان با گردش مالی کمتر از سهمیه تعیین شده نخواهد بود که طبق سایر قوانین موظف به صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند. از حد نصاب مقرر در ماده 14 قانون پایانه های فروش و سامانه مودیان و تبصره های 1 آن، از ابتدای دوره دوم پس از سپری شدن دوره فروش سالانه از حد نصاب مقرر، مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند.
به عنوان مثال، اگر فروش مودی تا پایان پاییز 1402 به 180 میلیارد ریال برسد، از ابتدای فروردین 1403 موظف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع 1 یا 2 هستند و در صورت مشابه، فروش مودی تا پایان سال از حد نصاب فوقالعاده فراتر میرود از اول تیر 1403 بر حسب مورد ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع 1 یا 2 خواهد بود.بدیهی است با توجه به نصاب های مندرج در تبصره 1 ماده 14 فوق، محاسبات هر ساله بر اساس نصاب آن سال انجام خواهد شد. عدم صدور صورتحساب الکترونیکی توسط اشخاص فوق مشمول جرائم کیفری و ضمانت اجرایی قانون پایانه های فروش و سامانه مودیان می باشد.
زمان ثبت نام در سامانه مودیان
در صورتی که در گروه افراد ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان قرار می گیرید، باید طبق اطلاعیه ها در سامانه مودیان ثبت نام کنید. بر اساس تبصره مجلس، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است پس از گذشت یک هفته از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، نسبت به ثبت نام و تنظیم کارپوشه اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کند.
برنامه دولت برای ثبت نام افراد در سایت (طبق دستورالعمل تصویری سامانه مودیان) به شرح زیر است:
• شرکت های پذیرفته شده در فرابورس و بورس از تاریخ ۱/۸/۱۴۰۱
• شرکت های دولتی و همچنین سایر دستگاه های اجرایی از تاریخ ۱/۱۰/۱۴۰۱
• اشخاص حقوقی (البته اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 در این مورد مستثنی هستند) از 1.1.1402.
همچنین، کارآفرینان هشت تماس برای مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱/۴/۱۴۰۲
• تمامی این افراد باید در سایت ثبت نام کرده و طبق جدول زمانبندی مجلس مراحل آموزشی سامانه مودیان را طی کنند.
آخرین مهلت ارسال فاکتور در سامانه مودیان
طبق قانون مهلت ارسال صورتحساب در سامانه مودیان تا ۱۰ تیرماه سال جاری تمدید شد. البته این مهلت برای آن دسته از فاکتورهای الکترونیکی که از تاریخ ۱ آبان ماه سال ۱۴۰۱ صادر شده اند معتبر است. با مراجعه به کارپوشه خود و بررسی تاریخ صدور فاکتور مربوطه می توانید به ارسال فاکتورهای صادر شده از آن تاریخ ادامه دهید.
بر اساس تبصره ب ماده 5 قانون پایانه های فروش و سامانه مودیان، مشتریان 30 روز فرصت دارند نسبت به قبول یا رد صورتحساب های صادره اقدام کنند. پس از انقضای این تاریخ، همان فاکتوری که صادر شده تایید شده تلقی می شود.
همچنین توجه داشته باشید که هفت روز مهلت ارسال فاکتور الکترونیکی وجود دارد. مهمترین نکته در این بین این است: این هفت روز به صورت تقویمی شمرده می شود. یعنی تعطیلات رسمی، جمعه ها و... هم در آن هفت روز حساب می شود.پس حتما به ارسال فاکتور الکترونیکی در این تاریخ دقت کنید.
نکته:
• اطلاعات خود را به طور کامل و دقیق وارد کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.
• در هنگام ثبت نام از شما خواسته می شود که شماره تلفن خود را با دقت وارد کنید تا نام کاربری و رمز عبور به درستی برای شما ارسال شود.
با انجام این مراحل می توانید حساب کاربری خود را در سامانه مودیان ایجاد کرده و از خدمات آن استفاده کنید.
اخرین کلام
در توضیح اینکه نظام مودیان چیست و چه کاربردی دارد، به سادگی می توان گفت که این سامانه یکی از مؤثرترین سامانه های دولتی است که برای ساماندهی مشکلات و تشریفات مالیاتی راه اندازی شده است. نظام مودیان نقش بسزایی در جلوگیری از فرار مالیاتی ایفا می کند و باعث تسهیل در حل پرونده ها و کاهش خطا در موارد مختلف شده است. این سامانه برای اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف قابل استفاده است.
بسته به قانون، اگر جزو گروهی مشمول ثبت نام مودیان هستید، توصیه می کنیم با مشاهده فیلم آموزشی مودیان در اسرع وقت ثبت نام کرده و یاد بگیرید. در مرحله بعد حتما یک کارپوشه درست کنید و به زمان ثبت نام برای صورتحساب توجه کافی داشته باشید.