کد مالیاتی یک کد 10 رقمی است که در قالب اشخاص حقیقی و حقوقی به مؤدیان مالیاتی اختصاص می یابد. این کد روی حساب بانکی تنظیم می شود و برای درگاه های پرداخت، دستگاه های POS و تراکنش های شما در محاسبه مالیات توسط سازمان مالیاتی کشور استفاده می شود. برای استعلام کد مالیاتی و اخذ کد مالیاتی کارتخوان ها، اشخاص حقیقی و حقوقی دارای کد ملی و ... به آدرس https://my.tax.gov.ir/ مراجعه کنید. در ادامه برای آشنایی با مراحل ثبت کد مالیاتی رهگیری یا اینتا تا پایان این مقاله همراه باشید.
کد مالیاتی چیست؟
اخذ کد مالیاتی برای صاحبان مشاغلی که قصد استفاده از درگاه پرداخت الکترونیکی یا استفاده از کارتخوان را دارند ضروری است. بر اساس بخشنامه بانک مرکزی در سال 1398، افراد برای دریافت کد مالیاتی یا اینتا کد باید در سامانه سازمان مالیاتی ثبت نام کنند. سپس اقدام به دریافت کد رهگیری مالیاتی نمایید. با استفاده از کد مالیاتی و داده های ثبت شده در این سامانه، مودیان مالیاتی را شناسایی و از فرار مالیاتی جلوگیری کنید.
طبق قوانین دولت برای دریافت اینتا کد باید به صفحه مالیاتی https://my.tax.gov.ir/ مراجعه کنید. این وب سایت آدرس رسمی سازمان امور مالیاتی است.
آشنایی با قوانین مالیاتی اینتا کد برای چیست؟
سازمان های مالیاتی برای افزایش دقت، سرعت و سهولت انجام امور مربوطه، به هر فردی که صاحب یک کسب و کار است، یک شماره مالیات اختصاص می دهد. افراد با داشتن کد مالیاتی فعالیت های منحصر به فرد خود را به درستی برای سازمان امور مالیاتی تعریف می کنند. تجار و افرادی که تجارت آنها زیرشاخه تجارت است نیز در صورت توسعه تولید داخلی و رشد اقتصاد کشور از سامانه حمایتی بهره مند می شوند.
چرا باید شماره مالیات بگیریم؟ طبق قانون عمل کنید پس از تایید استفاده از اینتا کد، تمامی افراد باید بنا به شغل خود در این سامانه ثبت نام کنند. فرقی نمی کند که چگونه زندگی می کنید، در هر صورت طبق قوانین جاری باید اظهارنامه مالیاتی را پر کنید. به یاد داشته باشید که انجام هرگونه معامله در کشور بدون اینتا کد جرم است و با فرد خاطی برخورد خواهد شد.
دریافت کد مالیاتی با کد ملی
اگر از صاحبان مشاغل در ایران هستید و شماره مالیاتی ندارید، توصیه می شود در اسرع وقت اقدام به تهیه آن کنید.برای اینتا کد ابتدا باید آدرس mytax.tax.gov.ir/Pages/Login را وارد کرده و اطلاعات هویتی خود را وارد کنید سپس فایل الکترونیکی را ارسال کنید. پس از تکمیل صحیح و کامل فرم های مربوطه، شماره مالیات خود را برای انجام کلیه فعالیت ها و تراکنش ها دریافت خواهید کرد.
پیشنهاد می کنیم از نرم افزار حسابداری فروشگاهی برای انجام تراکنش ها برای سهولت در امور مالی خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که حکم جدید سازمان مالیاتی در خصوص اینتا کد این است که اصلاح اینتا کد توسط مودی در سیستم تشکیل پرونده غیرفعال و فقط توسط ممیزان ارشد مالیاتی قابل انجام است.
چرا اخذ مالیات از درگاه های پرداخت منطقی است؟
بر اساس آنچه در بالا دیدیم، متوجه شدیم که درگاه پرداخت در واقع یک ارتباط مالی بین افراد و بخشهای مختلف برقرار میکند و این به معنای برقراری ارتباط اجتماعی و مالی بین همه طرفهای درگیر در معامله است. بر این اساس، ایجاد تمامی این ارتباطات مستلزم ساختارهایی است که هزینه آن بر اساس دارایی های عمومی تامین شود و در این بین چه دولت ها مسئول ایجاد این زیرساخت ها هستند و چه بخش خصوصی، باید از مالیات برای توسعه و توسعه استفاده کرد. این زیرساخت ها را از این فرآیند تثبیت کنید. بنابراین منطقی است که درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی اصولاً منطقی نیست، بنابراین ما باید حتماً کد مالیاتی بگیریم و مسئولیت اجتماعی خود را اجرا کنیم.
قانون در مورد درگاه پرداخت بدون شماره مالیات چه می گوید؟
مجلس شورای اسلامی در مهرماه ۱۳۹۷ قانونی با عنوان «قانون پایانه های تجاری و نظام مودیان» تصویب کرد. مفاد قانون این بود: «کلیه دارندگان درگاه های پرداخت آنلاین موظف به ثبت نام، دریافت کد رهگیری مالیاتی و ارائه پرونده مالیاتی برای درگاه های پرداخت آنلاین هستند». در غیر این صورت با جریمه های سنگین مالیاتی مواجه خواهند شد و درگاه پرداخت آنلاین آنها بسته خواهد شد. بر این اساس می توان فهمید که ایجاد درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی به صورت قانونی اشتباه است. این سوال مطرح می شود که آیا امکان اجرای کامل این قانون و برای تمامی بنگاه های اقتصادی وجود دارد یا خیر؟ و آیا این قانون به طور کامل قابل اجراست یا خیر؟ و آیا استثناهایی برای آن وجود دارد؟
موضوع در مورد این است که سازمان امور مالیاتی به اطلاعات دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت آنلاین دسترسی نداشته و نمی تواند از آنها کسب درآمد کند.با توجه به موارد فوق مقرر شد «کلیه تراکنشهای انجام شده از طریق حسابهای بانکی متصل به دستگاههای کارتخوان بانکی و درگاههای پرداخت الکترونیکی، تراکنشهای بانکی مرتبط با فعالیت تجاری صاحب حساب بانکی محسوب میشود و اطلاعات این تراکنشها از طریق مرکز مرکزی قابل دسترسی است. بانک باید سازمانی برای امور مالیاتی کشور ایجاد شود. راه حل این امر بدین شرح اعلام شده است: «کلیه دارندگان درگاه های پرداخت آنلاین موظف به ثبت نام، دریافت شماره رهگیری پرونده مالیاتی و ارائه پرونده مالیاتی درگاه های پرداخت آنلاین از طریق سامانه اظهارنامه مالیاتی هستند. این مقررات همچنین به ما می گوید که درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی باید عملاً حذف شود.
آیا بالاخره می توانیم درگاه پرداخت بدون شماره مالیات داشته باشیم یا خیر؟
با توجه به مطالبی که در بالا در مورد درگاه پرداخت بدون شماره مالیاتی خواندیم، عملاً و قانوناً همه افراد برای داشتن درگاه پرداخت باید دارای شماره مالیاتی باشند، اما این مورد عوارض زیادی دارد و هنوز به طور کامل اجرا نشده است، هرچند در اواخر سال 1400 و اوایل سال 1401 بسیاری از کارت خوان هایی که کد مالیاتی به آنها اختصاص داده نشده است، از کار افتاده اند.بر این اساس، هنوز اختلافات متعددی وجود دارد و حتی در برخی موارد گفته شده است که برخی شرکت ها به ویژه شرکت های کوچک از ارائه اظهارنامه معاف خواهند شد.
از یک سو، از آنجایی که برخی از کسب و کارهای کوچک از مالیات های بالا واهمه دارند و از سوی دیگر، برخی از ارائه دهندگان خدمات پرداخت می ترسند کاربران خود را از دست بدهند، ایجاد درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی و تنها با احراز هویت امکان پذیر است. درگاه پرداخت با احراز هویت از طریق ثبت اطلاعات شخصی و تایید نهایی آنها توسط سازمان های مربوطه عملی است.
آموزش گام به گام اخذ شماره مالیات اقتصادی
دریافت کد مالیاتی فرآیند بسیار ساده ای است، اما اگر برای اولین بار این کار را انجام می دهید، می تواند کمی پیچیده باشد. بنابراین برای دریافت شماره مالیات می توانید مراحل زیر را دنبال کنید. این کد به شما کمک می کند مالیات خود را راحت تر محاسبه کنید . علاوه بر این با استفاده از نرم افزار حسابداری فروشگاهی می توانید محاسبه مالیات و درآمد خود را ساده کنید.
سامانه پیش ثبت نام و ثبت شماره مالیاتی
پس از ورود به سامانه بر روی گزینه ثبت نام الکترونیکی (با اطلاعات کاربری) کلیک کنید.در مرحله بعد روی گزینه ورود به پیش سفارش الکترونیکی کلیک کنید.
برای پیش ثبت نام یا ویرایش پیش ثبت نام ها، شماره ملی و کارت ملی خود را وارد کنید.
در مرحله بعد با وارد کردن اطلاعات خود به قسمت پیشسفارش جدید بروید.
نام کاربری و رمز عبور تلفن همراه دریافتی را در فیلدهای مربوطه وارد کنید.
اطلاعات مورد نیاز شامل نام شرکت، سهامداران، آدرس، نوع و درصد فعالیت و شماره حساب بانکی را وارد کنید.
پس از ثبت نام نهایی در صورتی که اطلاعات شما کامل نباشد به مرحله بعد منتقل نمی شوید. در پایین صفحه کادری با جملات قرمز رنگ وجود دارد که نشان دهنده کاستی های فایل است. تا زمانی که این موارد تکمیل نشود، امکان ورود به مرحله بعدی وجود ندارد.
پس از تایید داده ها، باید به اداره امور مالیاتی مراجعه کنید. این مراحل را باید خودتان انجام دهید. زیرا حضور یکی از امضاکنندگان در اداره مالیات الزامی است. توجه داشته باشید در این مرحله کارشناس سازمان امور مالیاتی برای اطمینان از صحت اطلاعات بدون اطلاع قبلی از شرکت بازدید خواهد کرد.
استعلام کد مالیاتی با کد ملی. برای بررسی مالیات های ثبت شده
ابتدا باید به وب سایت سازمان امور مالیاتی (ثبت نام در https://my.tax.gov.ir/ ) در مرحله بعد باید کد کشور، شماره همراه و تاریخ تولد را ثبت کنید.
در این صورت هیچ پرونده ای تشکیل نمی شود اما با ثبت نام در این سامانه می توانید به فایل های قبلی خود دسترسی پیدا کرده و از بدهی مالیاتی خود مطلع شوید.
برای مشاهده سوابق مالیاتی خود کافیست در صفحه اصلی بر روی گزینه "داشبورد مالیاتی" کلیک کنید تا مبلغ بدهی شما نمایش داده شود. مالیات برای انواع مشاغل متفاوت است و قوانین حسابداری و حسابرسی متفاوتی برای مشاغل مختلف وجود دارد. با استفاده از سیستم حسابداری آنلاین می توانید امور مالیاتی خود را با دقت و سرعت بیشتری مدیریت کنید.
آشنایی با انواع کدهای مالیاتی در فعالیت های مالیاتی
با توجه به فعالیت های مالیاتی در ایران که بسیار گسترده است، سه دسته کد مالیاتی در نظر گرفته شد. این کدها به شرح زیر است:
• تولید
• خدمات
• کسب و کار
به منظور شناسایی بهتر نوع کسب و کار و اخذ کد مالیاتی همکاران ما در خدمات پشتیبانی آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما و راهنمایی شما هستند. فقط سوالات خود را در مورد اینتا کد بپرسید. حتی می توان در مورد نحوه استفاده از نرم افزار مالی از تیم پشتیبانی سوال پرسید.
آشنایی با کاربرد های اینتا کد سه ویژگی قانون مالیات
کد مالیاتی علاوه بر اینکه برای صاحبان مشاغل مهم است، دارای سه ویژگی مهم نیز می باشد:
1. فقط فعالیت هایی که از طریق اینتا کد انجام می شود به رسمیت شناخته می شود و انجام معاملات بدون شماره مالیاتی جرم است.
2. کارکنان سازمان های مالیاتی معاملات شخص را به فعالیت های قبلی وی اضافه می کنند.
3. بازرگانان و اشخاصی که شغل آن ها در رده بازرگانی است از سیستم حمایتی دولتی با تولیدات داخلی بهره مند می شوند.
اینتا کد برای انجام معاملات حقوقی ضروری است.علاوه بر اینکه کارها را سریعتر و آسان تر می کند، اینتا کد از افراد تحت شرایط خاص پشتیبانی می کند.
درصد فعالیت در کد مالیاتی به چه چیز اطلاق میشود؟
هنگامی که به صفحه مالیات جامع به آدرس mytax.tax.gov.ir/Pages/Login مراجعه می کنید، سوالاتی در مورد نوع فعالیت و دسته بندی مرتبط با کسب و کارتان به همراه هویت و اطلاعات شخصی از شما پرسیده می شود. سپس باید درصد فعالیت شماره مالیاتی خود را تعیین کنید. در این مرحله باید فعالیت های شغلی به همراه درصد دقیق درج شود. به یاد داشته باشید که درصد کل فعالیت شما باید در پایان به 100 برسد.
اگر شماره مالیات کسب و کار ما در اینتا کد درج نشده باشد، چه کاری باید انجام دهیم؟
اگر در هنگام درخواست شماره مالیاتی موفق به ثبت کسب و کار خود نشدید، باید به دفتر فنی سازمان مالیاتی نامه بفرستید و مشکل خود را توضیح دهید. سپس در لیست مشاغل سازمان مالیاتی روی گزینه دوم کلیک کنید.
سپس نامه ارسالی به دفتر فنی سازمان مالیاتی را در قسمت «کپی پروانه کسب» ضمیمه کنید. پس از مشاهده فایل سه راه حل به شما ارائه می شود که شامل معرفی شاخه شغلی مرتبط، افزودن شاخه شغلی و انتخاب مشاغل دیگر یا متفرقه می باشد.
سازمان مالیاتی چگونه با استفاده از کد مالیاتی مبلغ مالیات را محاسبه می کند؟
کد مالیاتی به درگاه پرداخت یا دستگاه POS شما مرتبط است. بنابراین شرکت مالیاتی می تواند تراکنش های حساب بانکی شما را ردیابی کند و مالیات را بر اساس درآمد شما محاسبه کند.
بر اساس قوانین، بانک مرکزی موظف است اطلاعات مربوط به حساب بانکی (شامل موجودی دوره اول، وجوه واریز شده، وجوه برداشت شده و موجودی در پایان دوره) را به سازمان امور مالیاتی ارائه کند. یعنی مالیات شما بر اساس این موارد محاسبه می شود
.
این کد برای محاسبه ضرایب مالیاتی و طبقه بندی نوع فعالیت اقتصادی استفاده می شود.
کد مالیاتی از طریق همین سامانه امور مالیاتی دریافت می شود. پس از ثبت نام در سامانه و اخذ کد رهگیری مالیاتی، زمانی که می خواهید اطلاعات مربوط به نوع فعالیت فروشگاه خود را ارائه دهید، کافیست نوع کالا و خدمات ارائه شده خود را انتخاب کرده و کد مربوطه را درخواست کنید.
کد اقتصادی چیست و چه تفاوتی با کد مالیاتی دارد؟
کد اقتصادی برای شرکت ها مانند کد ملی برای افراد است. این کد 12 رقمی برای شناسایی واحد های اقتصادی فعال در حوزه مالیاتی و شناسایی عملکرد مالی آن ها استفاده می شود.
اما تفاوت این دو کد چیست؟ هر شخص حقیقی یا حقوقی که به فعالیت اقتصادی می پردازد باید کد اقتصادی دریافت کند (حتی اگر هنوز کد مالیاتی دریافت نکرده باشید). این کد برای راه اندازی کسب و کار و کد مالیاتی برای ثبت کسب و کار مالیاتی و پرداخت مالیات می باشد.
اگر بیش از یک شرکت داشته باشیم چه؟
اگر بیش از یک کسب و کار دارید (به عنوان مثال، اگر دو صفحه مجزا در اینستاگرام دارید)، باید برای هر کدام یک کد مالیاتی جداگانه دریافت کنید. این کار از طریق سیستم مالیاتی که در بالا ارائه کردیم انجام می شود و کافی است یک فایل مالیاتی جدید به پنل کاربری خود اضافه کنید.
اخرین کلام
داشتن کد رهگیری مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت الزامی است. همانطور که در این مقاله مشاهده کردید، اخذ شماره مالیاتی کار سختی نیست و هزینه ای هم ندارد. نگران پرداخت مالیات نباشید زیرا کسب و کار شما با توجه به سود شما مالیات می گیرد. پس از دریافت کد رهگیری مالیاتی، تمامی شرکت های واسطه به شما درگاه پرداخت می دهند. پس از دریافت پورت، آن را به راحتی به وب سایت خود متصل کنید. اکنون که آماده فروش آنلاین هستید، به شما پیشنهاد می کنم حتما مقالاتی در مورد چگونگی افزایش فروش آنلاین خود بخوانید تا مشتریان بیشتری از شما خرید کنند.