حسابداری ارزهای دیجیتال

امروزه استفاده از ارزهای دیجیتال نسبت به گذشته بسیار افزایش یافته است. به صورتی که بیشتر افراد حقیقی و حقوقی با این نوع از ارزها آشنایی داشته و با آن کار می کنند. حتی در بسیاری از موارد، اشخاص حقوقی در این بازار مالی سرمایه گذاری کرده و به خرید و فروش ارز دیجیتال می پردازند.

در این میان حسابداری ارزهای دیجیتال به یکی از دغدغه های اصلی و بسیار مهم شرکت ها تبدیل شده است و هنوز حسابداران و سازمان ها در خصوص ثبت و ارزیابی درآمد و هزینه ارزهای دیجیتال با چالش ها و مشکلاتی همراه هستند. نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که به دلیل به روز بودن ارزهای دیجیتال و حتی نوسانات قیمتی که دارند و یا موارد دیگرف همچنان استاندارد خاصی برای حسابداری آن ها ارائه نشده است و نمی توان برای حسابداری ارز دیجیتال، از روش های حسابداری وجه نقد بهره برد.

در این راستا نیز حسابداران یا باید آموزش های لازم در خصوص حسابداری این ارزها را فرا گرفته و یا سازمان ها و شرکت ها از افراد خبره و کار بلد برای حسابداری این گونه ارزها بهره ببرند. در این مقاله از وب سایت دایاوو قصد داریم تا به بررسی حسابداری ارزهای دیجیتال بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تعریفی از حسابداری ارزهای دیجیتال:

برای حسابداری ارزهای دیجیتال، در ابتدا باید بدانید تا دارایی دیجیتال چیست! به صورت کلی هر ارز یا دارایی که به صورت دیجیتال وجود دارد و همچنین برای ارزشی را مشخص کرد، دارایی دیجیتال محسوب می شود.  ارزهای دیجیتال یک یکی از انواع دارایی های دیجیتال و می توان گفت که یکی از مهم ترین انواع دارایی های دیجیتال محسوب می شوند که امروزه در سرتاسر دنیا خرید و فروش آن ها یکی از راه های بسیار مهم کسب در آمد و سود دهی می باشد.

برای آن که بتوان میزان حساب ها و در آمدها و هزینه های این نوع از ارزها را نیز مشخص کرد، باید از حسابداری بهره برد که به آن حسابداری ارزهای دیجیتال می گویند. در واقع حسابداری ارزهای دیجیتال به کنترل موجودی و یا خرید کالا (همان ارزهای دیجیتال) و مدیریت حساب و امور مالی مربوط به آن اطلاق می گردد.

 حسابداری ارزهای دیجیتال نیز قدمتی به اندازه خود ارزهای دیجیتال داشته و بسیار نوین است. بنابراین کمتر کسی با آن آشنایی دارد و هنوز هیچ گونه استانداردی از سوی موسسه های حسابداری و مالی برای آن مشخص نشده است. با این حال باید این نوع از حسابداری برای سازمان ها و یا شرکت هایی که در این زمینه فعالیت دارند، به خوبی صورت گیرد.

اهمیت حسابداری ارزهای دیجیتال:

ممکن است این سوال برای شما عزیزان به وجود بیاید که حسابداری ارزهای دیجیتال چه اهمیتی دارد و چرا باید سازمان های فعالی در این حوزه، یک حسابداری به نام حسابداری ارزهای دیجیتال داشته باشند؟! امروزه سازمان ها و شرکت های بسیاری برای سرمایه گذاری در بازارها، بازار ارز دیجیتال را انتخاب می کنند.

اما به دلیل آن که در هر سازمان لازم است تا میزان درآمد، هزینه، سود و زیان و .... به درستی محاسبه شود، لازم است که برای این بازار نیز یک سیستم حسابداری پیاده سازی شود تا بتوان گردش مالی را به خوبی کنترل کرد! از سوی دیگر همچنان قوانین شفافی برای این واحدهای پولی همچنان وجود ندارد و با استفاده از یک سیستم حسابداری ارزهای دیجیتال، می توان در این مورد شفافیتی نیز ایجاد کرد.

از سوی دیگر شرکت هایی که در بازارهای دیجیتال سرمایه گذاری می کنند، با ارائه گزارش های مالی و صورت های مالی، با مشکل مواجه می شوند. بنابراین باید حسابداری این گونه بازارها به وسیله افراد و حسابداران حرفه ای و همچنین سیستم ها و نرم افزارهای حسابداری قدرتمند به صورت کاملا دقیق صورت گیرد تا بتوان کنترلی بر روی آن داشت. بنا به عبارتی دیگر با استفاده از حسابداری دقیق ارزهای دیجیتال می توانید از میزان سود و زیان خود آگاه شده و برای خرید و فروش این ارزها و یا این که ورود به این بازار، یک استراتژی قدرتمند داشته باشید تا با ضرر مواجه نشوید.

اهمیت حسابداری ارزهای دیجیتال

چالش‌ های حسابداری ارزهای دیجیتال در گزارشگری مالی

قاعدتا به دلیل آن که حسابداری ارزهای دیجیتال، یک حسابداری نوین و جدید به شمار می آید، با یک سری چالش های خاص رو به رو می باشد. در حسابداری سنتی به دلیل آن که از سوی موسسه های مالی و حسابداری (چه در ایران و چه در سایر کشورهای دنیا) یک سری استانداردهای به خصوص برای آن ها در نظر گرفته شده است، معمولا با چالش به خصوص در صورت های مالی و گزارش گیری های مالی مواجه نیستند!

اما در حسابداری ارزهای دیجیتال همه چیز متفاوت است و بزرگ ترین چالشی که حسابداران با آن مواجه می شوند، عدم وجود مقررات و استانداردهای شفاف و روشن برای کنترل منابع مالی و همچنین گزارش گیری می باشد. در این راستا باید اشاره داشت که همچنان موسسان حسابداری در سرتاسر دنیا که به ایجاد استاندارد برای بازارهای مالی مشغول هستند، همچنان برای انتخاب یک سری قوانین و مقررات در این بازار، کمی شک و تردید دارند. به همین دلیل است که برای حسابداری ارزهای دیجیتال باید به حسابدارانی مراجعه کنید که یک سری قوانین و استانداردهایی را با استفاده از دانش خود در نظر دارند که می تواند به شما در کنترل منابع مالی نیز کمک کند.

به غیر از گزارش گیری ارزهای دیجیتال و تنظیم صورت های مربوط به آن، چالش بسیار مهم دیگری که در حسابداری ارزهای دیجیتال وجود دارد، بی ثبات بودن این بازار مشهور مالی می باشد. در واقع ارزهای دیجیتال در طول روز نوسانات بسیاری دارند و همین نوسانات و تغییر قیمت ها، حسابداران را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.

به عنوان مثال ممکن است قیمت ارز دیجیتالی مانند اتریوم با بیت کوین در عرض چند ساعت به شدت کاهش یابد و یا حتی به شدت افزایش یابد! بنابراین در این راستا برای ارزش گذاری دقیق دارایی، حسابداران با یک سری مشکلات و چالش هایی مواجه می شوند. از سوی دیگر باید اشاره داشت که قاعدتا نوسانات و تغییر قیمت ارزهای دیجیتال، یک سری مشکلات مالیاتی را به همراه خواهد داشت! محاسبه مالیات ارزهای دیجیتال و ارائه مستندات مربوط به آن نیز می تواند برای حسابداران کمی پیچیده و چالش بر انگیز باشد.

می توان اذعان داشت که یکی دیگر از مشکلات گزارش گیری در حسابداری ارزهای دیجیتال، نبود نرم افزارهای قدرتمند و مناسبی است که بتواند حسابداری این نوع از بازارهای مالی را انجام دهد. البته یک سری نرم افزارهای خاص توسط افراد حرفه ای طراحی شده است که می تواند حسابداری این نوع از ارزها را نیز انجام دهد، با این حال شما می توانید از آن نرم افزارها نیز استفاده نمایید.

اما نرم افزارهای جامع و سنتی که در گذشته استفاده میشد، برای حسابداری ارزهای دیجیتال و همچنین گزارش گیری و ردیابی تراکنش ها، کمی ضعیف عمل می کنند و بهتر است که پیش از انجام حسابداری ارزهای دیجیتال با این گونه از نرم افزارها، با طراحان و کارشناسان مربوطه و یا شرکتی که نرم افزار را از آن تهیه کرده اید، در این خصوص مشورت کنید.

ثبت و ارزیابی دارایی‌های دیجیتال در حسابداری

بسیاری از حسابدارانی که در این زمینه فعالیت دارند، به دنبال آن هستند که چگونه می توانند دارایی های دیجیتال را ثبت و ضبط کرده و از آن ها استفاده کنند؟! در این راستا برای آن که حسابداران بتوانند حساب ها را بررسی کرده و در نهایت برای آن صورت های مالی را مشخص نمایند و یا مالیات آن را به درستی تعیین کنند، لازم است که در تمامی معاملات، فروشنده و خریدار مشخص گردد و اسناد و مستندات آن نیز معلوم باشد!

همان گونه که می دانید در بازارهای ارزهای دیجیتال، فروشنده و خریدار مشخص نیست و قاعدتا اسنادی نیز برای معامله ارزها وجود ندارد، بنابراین معامله های ارزهای دیجیتال برای حسابداران معاملاتی شفاف نبوده و حسابداری ارزهای دیجیتال دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد. بر همین اساس نیز بسیاری از افراد برای فرارهای مالیاتی نیز معمولا از این گونه معاملات بهره می برند. به همین دلیل است که در کشورمان ایران، این معاملات غیر قانونی تلقی می شود.

ثبت و ارزیابی دارایی‌های دیجیتال در حسابداری

اما راهکارهایی برای قانونی کردن آن وجود دارد. در ابتدا لازم است که از یک سیستم حسابداری ارزهای دیجیتال استفاده کرده تا بدین ترتیب بتوانید یک شفافیت را ردر حساب و کتاب ها و معاملات خود ایجاد نمایید. پس از آن نیز باید برای ارزهای دیجیتالی که معامله می کنید نیز یک سری دفاتر حسابداری در نظر گرفته و آن را در دفاتر مالیاتی خود نیز ثبت و ضبط نمایید تا بتوانید با استفاده از همان قوانین قدیمی و دانشی که دارید، جلوه ای قانونی به کار داده و همچنین برای سازمان معامله ها را شفاف تر نمایید و سود و زیان شرکت هایی را که در این خصوص فعالیت دارند، مشخص کنید. نکته بسیار مهمی که در حسابداری ارزهای دیجیتال باید بدانید این است که باید ارزش خردی هر ارز دیجیتال را در زمان خرید به درستی ثبت کنید. این کار باعث می شود تا میزان سود دهی و یا زیان را راحت تر محاسبه نمایید.

اثر نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال بر گزارشات مالی

یکی از مهم ترین بخش ها در حسابداری ارزهای دیجیتال مانند حسابداری سایر بازارهای مالی سنتی، گزارش های مالی می باشد. با این حال نوسانات قیمتی که همیشه ارزهای دیجیتال با آن رو به رو هستند، کار گزارش گیری های مالی را سخت و پیچیده می کند. به همین دلیل حسابداران برای آن که بتواند داده ها و اطلاعات دقیقی را در این باره ارائه دهند، لازم است که قیمت اولیه خرید را مشخص کرده و سپس تمام داده ها و اطلاعات را ثبت و ضبط نمایند تا بدانند چه زمان سود دهی و در چه زمان با زیان مواجه می شود. این گزارشات مالی که از حسابداری ارزهای دیجیتال به دست می آید سبب می شود تا مدیران یک سازمان بتوانند تصمیم گیری مناسب تری برای فروش و یا خرید یک ارز داشته باشند.

تأثیر مقررات دولتی بر حسابداری ارزهای دیجیتال

دولت ایران برای ان که خرید و فروش ارزهای دیجیتال قالب قانونی به خود بگیرد، یک سری قوانین به خصوص قوانین مالیاتی برای آن در نظر گرفته است. در این راستا نیز حسابداری ارزهای دیجیتال در ایران به عنوان یکی از مهم ترین انواع حسابداری شناخته می شود و باید افرادی که در این حوزه فعالیت دارند، این حسابداری را برای سازمان یا مجموعه خود به درستی انجام دهد.

نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که در ایران گردش مالی ارزهای دیجیتال غیر قانونی نخواهد بود اما با این حال نیز قعالیت در این بازار بودن در نظر گرفتن قوانین ایران، کاملا غیر قانونی تلقی می شود. در واقع این موضوع نیز به دلیل آن است که میزان سود دهی و تراکنش های این بازار مالی، وارد گردش بانکی نشده و سازمان امور مالیاتی کشور، همچنان برای تصمیم گیری ها کمی با مشکل مواجه می باشد.

در این راستا می توان اذعان داشت که ارز دیجیتال به عنوان یک پول قانونی محسوب نمی شود اما در زمره کالا قرار گرفته و در حسابداری ارزهای دیجیتال نیز باید مانند سرمایه گذاری های اوراق و یا سهام با آن رفتار شود. از سوی دیگر ارزهای دیجیتال را نیز باید از جنبه های دیگر مورد بررسی قرار داد که به شرح زیر است:

  • وجه نقد
  • دارایی مالی غیر نقد
  • سرمایه‌گذاری در املاک و مسکن و مستغلات
  • دارایی نامشهود
  • موجودی ها و ...

بررسی ارزهای دیجیتال از طریق موارد ذکر شده در فوق، می تواند به حسابداران چشم انداز مناسبی در خصوص تهیه و تنظیم های گزارش های مالی بدهد و  از سوی دیگر قوانین حسابداری و مالیاتی در ایران را بهتر رعایت کرده و جنبه قانونی معاملات را نیز حفظ نمایند.

تأثیر مقررات دولتی بر حسابداری ارزهای دیجیتال

 سخن پایانی:

در این مقاله از وب سایت دایاوو سعی کردیم تا به بررسی حسابداری ارزهای دیجیتال بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان در این خصوص مشورت فرمایید.

Leave your comment